Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Σήμα κινδύνου από Κω, Μυτιλήνη: Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί την πολιτική της Τασίας - Καθημερινές συμπλοκές σε Κω και Μυτιλήνη, όπου οι μετανάστες ξεπερνούν τους 25.000 - Βίαια επεισόδια χθες στη Λέσβο με πρωταγωνιστές 1000 Αφγανούς που ήθελαν να καταλάβουν πλοίο - Παυλόπουλος: «Δεν είναι δίκαιο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το μεταναστευτικό»
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα νησιά, μία μόλις ημέρα έπειτα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν όταν περίπου 1.000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής.

Άνδρες του Λιμενικού απώθησαν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου αναγκάστηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο λιμάνι άτομα που επρόκειτο να επιβιβαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αριθμός των μεταναστών που υπολογίζεται ότι βρίσκονται πλέον στη Λέσβο υπερβαίνει τους 25.000, ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. 

«Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», είπε, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν... Τα πλοία δεν επαρκούν», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. 

Βίντεο από τα επεισόδια στη Λέσβο 


Χάος και στην Κω - Επίθεση σε πρόσφυγες και «συνθήκες κόλασης» καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία 

Εκτός ελέγχου είναι, όμως, η κατάσταση και στην Κω, όπου χθες υπήρξαν επεισόδια κατά την επίσκεψη του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του Έλληνα Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου.



Την ίδια ώρα, την ανάγκη να υπάρξει άμεσα δράση ώστε «να δοθεί τέλος στα δεινά των χιλιάδων προσφύγων» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία μετά την ερευνητική αποστολή που πραγματοποίησε στην Κω, ενώ παράλληλα καταγγέλλει επίθεση σε βάρος προσφύγων και ακτιβιστών από ομάδα ατόμων.

«Η οργάνωση κατέγραψε μια βίαιη επίθεση σε πρόσφυγες χθες το βράδυ καθώς και τις συνολικά τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο νησί», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει ειδικότερα, ερευνήτριες της οργάνωσης βρήκαν μικρά παιδιά και βρέφη ανάμεσα στο πλήθος που ήταν αναγκασμένο να περιμένει μέσα στη ζέστη, μερικές φορές για ημέρες, ώστε να καταγραφεί από τις αρχές. Εντόπισαν επίσης ασυνόδευτα ανήλικα που κρατούνταν μαζί με ενήλικες σε πολύ κακές συνθήκες.

Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης ότι χθες το βράδυ μέλος του προσωπικού της κατέγραψε μια ομάδα 15-25 ατόμων τα οποία κρατώντας ρόπαλα, επιτέθηκαν σωματικά σε πρόσφυγες στην Κω, ενώ φώναζαν «επιστρέψτε στη χώρα σας». Τα ίδια άτομα, όπως σημειώνει, απείλησαν ακτιβιστές και ακτιβίστριες.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Διεθνή Αμνηστία, αρχικά η αστυνομία δεν σταμάτησε τα άτομα αυτά και οι μονάδες καταστολής παρενέβησαν με τη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος μόνο αφότου είχαν ξεκινήσει οι σωματικές επιθέσεις.

Παυλόπουλος: «Δεν είναι δίκαιο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το μεταναστευτικό»

Πάντως, την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αδυναμία της χώρας μας να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του την Παρασκευή με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Τίμερμανς για την παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς και για το γεγονός ότι μετέβη στην Κω, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει, σε ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα ήταν δίκαιο να το αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό, που δεν αφορά μόνο τον Νότο της Ευρώπης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η εικόνα του νεκρού παιδιού στις ακτές της Αλικαρνασσού λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων γενικότερα, αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο γεγονός το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, που αποτελεί, άλλωστε, βασική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι χάρις στους ανθρώπους και στην δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων με την ενίσχυση της FRONTEX και κυρίως σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ζήτημα του ασύλου.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, κρίνεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ξέρει να εκτιμά όλους εκείνους που του συμπαρίστανται αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Απευθυνόμενος στον κ. Τίμερμανς, ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε ότι είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός, ότι σε θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «βρίσκεται ο κ. Γιούνκερ, εσείς, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της Μετανάστευσης» και παρατήρησε ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκφράζουν την ευαισθησία, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη, που ταιριάζει στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ.Τίμερμανς έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής άμεσων δομικών και διαρθρωτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι «θα πετύχουμε εάν δράσουμε από κοινού, διότι εάν δράσουμε μεμονωμένα θα αποτύχουμε».

Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ελλάδα, ή τους κατοίκους των νησιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική την συνεργασία που είχε τις τελευταίες δυο ημέρες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά.

«Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς γα να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών", δήλωσε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε: "Συμφωνήσαμε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες».





freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου