Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αυτή είναι η πρόταση της Κομισιόν για προσωρινή σωτηρία της Ελλάδας


Αυτή είναι η πρόταση της Κομισιόν για προσωρινή σωτηρία της Ελλάδας

To σενάριο της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο και με πρόβλεψη για χρηματοδότηση ώστε να μην κηρύξει χρεοστάσιο, σκέφονται στην Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.
Πρόκειται για τη μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσε να ισχύσει σε αντίθεση με την εξάμηνη ή εννιάμηνη παράταση που δεν φαίνεται να θέλουν οι δανειστές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με πακέτο προτάσεων για μέτρα που θα είναι σκληρά αλλά και που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή σύντομα. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποφασίσει και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης των οποίων απαιτείται η έγκριση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ανάμεσά τους αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Έτσι θα μπορούσαν να εκταμιευθούν άμεσα 3,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για χρηματοδότηση - γέφυρα ώστε να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τις δόσεις της και να σταθεροποιηθεί η οικονομία με την αισιοδοξία της αύξησης των εσόδων λόγω του τουρισμού αλλά και των εισπράξεων από τους φόρους που θα τρέξουν από τον Ιούλιο και μετά.
Στη συνέχεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν επιπλέον κεφάλαια από τον EFSF που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Εδώ είναι το «δύσκολο» σημείο καθώς οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν μπορούν να φέρουν αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μόνο με περικοπές πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι εταίροι μας είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όμως τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν η Αθήνα περάσει από το Κοινοβούλιο και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. 
Το σενάριο αυτό κρίνεται από πολλούς ως λύση στο γόρδιο δεσμό αλλά μόνο προσωρινή. Να μην χρεοκοπήσει δηλαδή η Ελλάδα, να μην μείνει ούτε μια μέρα εκτός προγράμματος και να μετατεθούν οι δύσκολες αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο.
Μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, και αναλόγως των μέτρων που θα έρθουν στην ελληνική Βουλή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ενώ αυξάνονται οι βουλευτές που σκέφτονται περισσότερο το ενδεχόμενο της ρήξης.
 

phgh:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου