του Γ. Αγγέλη
Ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες για την μεταφορά των 7,5 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς του ΥΠΟΙΚ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρήματα της δόσης "συνοδεύονται” από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Και οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Αθήνα για να επισημάνουν την δρομολόγηση του "οδικού άξονα” ομαλοποίησης των σχέσεων της Ελλάδαςμε τους "θεσμούς” τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.
Ο Regling θα έχει συνάντηση σήμερα το πρωί με τον κ. Τσακαλώτο και σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις επαφές του στην Αθήνα θα συμμετέχουν και οι παράγοντες εκείνοι που έχουν ήδη εμπλακεί στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οι σχετικές συζητήσεις είχαν αρχίσει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Και έκτοτε "φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα είδος συναντίληψης ως προς την τεχνική με την οποία μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος ώστε να μη σκοντάψει αφ' ενός στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και αφ' εταίρου στους περιορισμούς που θέτει το Βερολίνο...” σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της διοίκησης του ESM.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται ήδη από χθες στην Αθήνα, όπου είχε ιδιωτικές επαφές με φιλικούς του κύκλους, πέραν του ιδιωτικού γεύματος στο οποίο παραβρέθηκε και το οποίο διοργάνωσε ο Έλληνας Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος.
Στις σημερινές του συναντήσεις με τους Π. Παυλόπουλο και Αλ. Τσίπρα, όπως και στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο εκδήλωσης που έχει οργανώσει ο ΣΕΒ με την ευκαιρία της Ετήσιας Συνέλευσής του, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα διαβεβαιώσει το ακροατήριό του ότι για αυτόν η υπόθεση ενός Grexit έχει βγει από τον ορίζοντα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Και θα επιμείνει οτι η ελληνική οικονομία μπορεί πλέον με όρους σταθερότητας να προσελκύσει επενδύσεις ολοκληρώνοντας το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν έχουν διασταυρωθεί, στην ομιλία του το βράδυ στον ΣΕΒ θα "συστήσει” στους Έλληνες βιομηχάνους να ενισχύσουν αυτή την προοπτική με την εμπλοκή τους στην επιστροφή των επενδυτικών πόρων στην εγχώρια οικονομία...
Συνομιλητές του Juncker πάντως αναφέρουν οτι η άποψη του προέδρου της Κομισιόν πως για την Ελλάδα έχει πάψει να υπάρχει ο κίνδυνος του Grexit, συνδέεται, πέραν του γεγονότος της ολοκλήρωσης των διαδικασιών της αξιολόγησης του προγράμματος, με την πεποίθησή του οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η Ευρωζώνη μπαίνουν σε περίοδο δομικών αλλαγών στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μέρος.
Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές είτε με Brexit είτε με Bremain, η Ευρώπη έχει ήδη εξαντλήσει τα περιθώρια ύπαρξής της με τους παλαιούς όρους που την έφεραν μέχρι εδω και πλέον θα πρέπει να κινηθεί σε εναλλακτικές δομές για τις οποίες όμως δεν υφίσταται ακόμα συμφωνία στο εσωτερικό της.
Αυτές οι "αποκλίσεις” ως προς την επόμενη ημέρα εκφράζονται στην σαφή πλέον διαφοροποίηση μεταξύ "της Κομισιόν του Juncker” και του Βερολίνου, αλλά και στις "κατηγορίες” για τον ίδιο τον Juncker οτι είναι πολύ περισσότερο "πολιτικός” από όσο του επιτρέπει η θέση του ως προέδρου της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους όμως "το αυτί του Juncker δεν ...υδρώνει” από τις πιέσεις αυτές καθώς όπως ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του, αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει στις δομικές αυτές αλλαγές σύγκλισης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να συνεχίσει την μέχρι σήμερα πορεία της και αντιμετωπίζει φυγόκεντρες δυνάμεις ισχυρότερες από τις αντοχές των σημερινών δομών της .
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου