Η καταστροφική σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, φαίνεται πως έχουν πολλά κοινά στα μάτια των σκληροπυρηνικών των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν -επανειλημμένα- ζητήσει από την επελαύνουσα στρατιωτική δύναμη της Ουάσινγκτον να αναγκάσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να υποχωρήσει στους όρους τους.
Τα αμερικανικά γεράκια πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση λειτούργησε στη Γιουγκοσλαβία και, συνεπώς, θα λειτουργήσει στη Συρία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία απέτυχε να αποφέρει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, όπως επίσης δεν κατάφερε να επιλύσει τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές που τροφοδότησαν τοπικούς πολέμους. Και παρόλο που μπορεί να μην υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο πολυεθνικό αυτό κράτος, ωστόσο οι νέες εντάσεις που δημιουργήθηκαν υπό την αμερικανική ηγεσία, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για μία νέα Γιουγκοσλαβία.
Ωστόσο, 51 διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Ουάσιγκτον στη Συρία κάλεσαν πρόσφατα την κυβέρνηση Ομπάμα, να προσθέσει και την στρατιωτική συνιστώσα στην διπλωματική πίεση τους στον Άσαντ. Με άλλα λόγια, επιδίωξή τους είναι ο Λευκός Οίκος να στείλει πυραύλους cruise και να ξεκινήσει τον βομβαρδισμό της Δαμασκού.
Οι «διαφωνούντες» του Στείτ Ντιπάρτμεντ το αποκαλούν ως «συνετή χρήση μίας στάσης αναμονής και εναερίων όπλων» που έχουν ως στόχο να χρησιμεύσουν ως βάση για «έναν πιο διεκδικητικά στρατιωτικά ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία.» Με αυτό τον τρόπο, το υπόμνημα ανέφερε ότι η αμερικανική ηγεσία και η διπλωματική διαδικασία θα γίνει «πιο επικεντρωμένη και σκληροτράχηλη.»
Εμπειρογνώμονες λένε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία το 1999, δεν θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο ή μια δικαιολογία για μια παρόμοια εκστρατεία στη Συρία. Σε μία εμπόλεμη αραβική χώρα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που μαστίζεται από τη θρησκευτική βία.
Στέλνοντας πυραύλους cruise εναντίον του αραβικού στρατού της Συρίας θα αποδυναμώσει μία από τις λίγες δυνάμεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές εναντίον του Daesh και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Με το SAA να απομακρύνεται ή να αποδυναμώνεται, οι τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένου και του μετώπου της Αλ-Νούσρα, θα επιχειρήσουν να αρπάξουν την ευκαιρία για μια θέση στην εξουσία.
Σε αυτό το σενάριο «τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία θα εξουδετερώσουν γρήγορα τους υποτιθέμενες μετριοπαθείς, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες φρικαλεότητες, καθώς θα στραφούν κατά των θρησκευτικών μη κομφορμιστών, αλλά και των μειονοτικών ομάδων», προειδοποιεί ο Φίλιπ Τζιράλντι, πρώην αξιωματικός της CIA.
Αυτή η μελλοντική εκδοχή αποτελεί και το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε περίπτωση εκστρατείας κατά του Άσαντ.
Επιπλέον οι σύμμαχοι της Συρίας, δηλαδή η Ρωσία και το Ιράν, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Μερικοί λένε ότι ο παραλληλισμός της στρατηγικής με τη Γιουγκοσλαβία είναι «εσφαλμένος», επειδή η Μόσχα και η Τεχεράνη δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ η Ουάσιγκτον επιτίθεται σε μια χώρα, με την οποία δεν είναι (ακόμα) σε πόλεμο.
Ακόμα και περιορισμένης έκτασης πολεμικές ενέργειες μπορεί να φαίνονται σαν ένας βιώσιμος και σχετικά ασφαλής μηχανισμός για περαιτέρω πολιτικούς σκοπούς, αλλά δεν αποφέρουν απαραίτητα μια προβλέψιμη έκβαση, τονίζει χαρακτηριστικά ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, Γουέσλι Κλαρκ, ο οποίος διηύθυνε την επιχείρηση το 1999 εναντίον της Σερβίας.
hellasforce
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου