Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»


ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣΠΡΟΣΕΧΩΣ…
Πολύ νωρίτερα από τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου η κυβέρνηση προετοιμάζει το πλαίσιο των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων που είναι η επόμενη «καυτή πατάτα» μετά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Οι θέσεις των δανειστών είναι δεδομένες. Ζητούν περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους με κατάργηση επιδομάτων και πολυετιών προϋπηρεσίας, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με περιορισμό των «συνδικαλιστικών αδειών», αλλά και τη λήψη αποφάσεων για απεργία από το «50% συν 1» της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση.
Επιπροσθέτως ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς «φλερτάρουν» ακόμη και πιέζουν για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα (όπως έγινε στο Δημόσιο).
Εν όψει αυτών των αλλαγών από σήμερα ξεκίνησε ουσιαστικά ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής η Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλει σχετικές προτάσεις είχε σήμερα τον πρώτο κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ και άλλους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή στάση εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Οι συζητήσεις γίνονται υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, τη στήριξη του οποίου ζήτησαν τα συνδικάτα.
Το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας τις πιέσεις για κατάργηση τριετιών και επιδομάτων ανακοίνωσε ότι «αυτό το μέτρο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, καθ’ όσον έχει ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και όπως προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 θα εφαρμοζόταν μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».
Εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα αναστροφής της ρύθμισης που έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά αυτό προφανώς απαιτεί να βρεθεί η κυβέρνηση σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων.
Ούτως ή άλλως, όπως προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Σκοπός των κοινωνικών εταίρων είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο η κατάργηση όλων των ποσών που προστίθενται στον βασικό μισθό (καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας αλλά και κατάργηση επιδομάτων που ισχύουν, όπως το επίδομα γάμου) σημαίνει ότι «παγώνει» ο βασικός μισθός στα 586 ευρώ ή στο επίπεδο που έχει διαμορφωθεί σήμερα, για τα επόμενα χρόνια και για όλους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ερωτηθείς αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης απάντησε ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος.
Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την ελληνική πραγματικότητα», αλλά και πως η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου