Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Εφαρμογή του μνημονίου ζητούν οι θεσμοί

Επιπλέον μέτρα βλέπει η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ


Εφαρμογή του μνημονίου ζητούν οι θεσμοί

Την εφαρμογή του μνημονίου κατά γράμμα, αν και δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ότι οι αριθμοί βγαίνουν, ζήτησε η τρόικα από το συνέδριο του Economist.
Στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστίασε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντάλια Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.
«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε η κ. Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.
Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι - πρόσθεσε - «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».
Η κ. Βελκουλέσκου άσκησε κριτική κάνοντας λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας». «Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης» τόνισε με νόημα.
«Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» επισήμανε.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, από το βήμα συνεδρίου του Economist, στην Αθήνα είπε ότι: «Περνάμε τώρα στην εφαρμογή»  δίνοντας το στίγμα των θεσμών, εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.
Είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στο δημοσιονομικό πακέτο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην υιοθέτηση της νομοθεσίας μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο - εννέα αντί για τρεις μήνες.







http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου