Σε κακόγουστο σήριαλ εξελίσσεται η υπόθεση του ΕΣΕΕΘΑ του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας .
Η υλοποίηση του έργου,15 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, καθυστερεί δραματικά και οι νατοϊκές πιστώσεις κινδυνεύουν να χαθούν!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία αξιολογήθηκαν στην αρχική φάση του διαγωνισμού είναι διαθέσιμα παρά τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου στη βάση των οποίων η ανάδοχος κοινοπραξία προτείνει την αλλαγή των εγκεκριμένων και συμβατικών προμηθευτών, προϊόντων και υλικών, αλλά και του τρόπου υλοποίησης και λειτουργίας του έργου που περιελάμβανε η σχετική σύμβαση. Δηλαδή προτείνει τη κατασκευή ενός άλλου έργου που δεν θα έχει καμία σχέση με τη μελέτη και τη σύμβαση που υπέγραψε!
Η εξέλιξη αυτή προφανώς δημιουργεί νέα δεδομένα στην υλοποίηση του έργου ενώ προκύπτει και μια σειρά ζητημάτων και προβληματισμών που θα έπρεπε να έχουν διευκρινισθεί και αποσαφηνισθεί πλήρως προτού ανοίξει καν μια τέτοια συζήτηση.
Το ζητούμενο πρωτίστως στην περίπτωση αυτή είναι κατά πόσον και με ποιο τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση των νέων προϊόντων και υλικών με τις συμβατικές απαιτήσεις του έργου και κυρίως με τα αναφερόμενα στη δομή, οργάνωση και ασφάλειά του, κάτι το οποίο φαντάζει εντελώς ανέφικτο από πρακτικής πλευράς στη φάση αυτή. Εξ άλλου μια τέτοια εξέλιξη παραβιάζει πρόδηλα την κείμενη νομοθεσία καθόσον εκ των πραγμάτων μεταβάλλεται τυπικά και ουσιαστικά το φυσικό αντικείμενο του έργου.
Τα ερωτήματα μετά από 15 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης είναι εύλογα:
α. Τι κάνουν οι αρμόδιοι φορείς παρακολούθησης και επίβλεψης του έργου και με ποια τεκμηρίωση και νομική βάση επιτρέπουν την υποβολή και συζήτηση τέτοιων προτάσεων;
β. Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και η διαφάνεια, όταν η κοινοπραξία καθαρά πλέον επιδιώκει την κατασκευή ενός άλλου έργου;
γ. Έχει αφεθεί η σχεδίαση του τρόπου υλοποίησης και λειτουργίας του ΕΣΕΕΘΑ στους εργολάβους; Δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς σχεδιασμού από αρμόδια διακλαδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων;
δ. Πως θα αντιδράσει κάποιος στη διαφαινόμενη εκ των πραγμάτων παθητική στάση έναντι του αναδόχου του έργου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα το εκμεταλλευθεί με στόχο την παράδοση ενός υποδεέστερου και κατά πολύ φθηνότερου συστήματος για το δικό του φυσικά όφελος.
militaire
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου