Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Διεργασίες (και από ποιούς) για οικουμενική...



Ο πνευματικός πατέρας της οικουμενικής κυβέρνησης του ορατού μέλλοντος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ο...
Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων καταθέτει μονότονα αυτό το αίτημα και τις τελευταίες μέρες προβλέπει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ κοντά. Ο πρωθυπουργός της αρεσκείας του είναι ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να το αποδεχθεί γιατί δεν θα μπορεί να περάσει από τη βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια, ενώ δηλώνει ότι τις απόψεις του συμμερίζεται και ο Γερμανός πρέσβης!

Ως προς τη ΝΔ, προσπερνά αδιάφορα την άρνηση της ηγεσίας να συνεργαστεί στο πλαίσιο οικουμενικής κυβέρνησης γιατί εκτιμά πως, όταν έρθει αυτή η ώρα, την παρτίδα θα σώσει ο Κώστας Καρμανλής. «Δεν είμαι οιωνοσκόπος ούτε μάντης» δήλωσε σιβυλλικά ο καραμανλικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρόλο που επανέλαβε τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εναντιώνεται στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια βουλή.

Ο Βασίλης Λεβέντης δεν είναι μόνος του σ αυτή την προσπάθεια. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι η συγκυρία απαιτεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας τριετούς διάρκειας στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και με ανοιχτό το θέμα της πρωθυπουργίας, χωρίς πάντως η ίδια να ζητά απομάκρυνση του Αλ. Τσίπρα.

Ανάλογη προσέγγιση έχει και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πλέον βρίσκεται πιο κοντά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ).

Ο Κ. Μητσοτάκης σε αναμονή

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες και συνομιλητές του, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στη Βουλή την κυβέρνηση ούτε να αποδεχθεί συμμετοχή σε οικουμενική. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του έγινε σαφές ότι ενθαρρύνουν τη συναίνεση στα δύσκολα νομοσχέδια και βλέπουν θετικά κάθε διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όμως δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για άσκηση ισχυρών πιέσεων.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρόλο που του κατέστησε σαφές ότι νέο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, φαίνεται πως δεν θέλησε να κάνει δύσκολη την πρώτη συνάντησή τους. Αλλωστε η μετριοπαθής στάση που τηρεί ο Κ. Μητσοτάκης στο προσφυγικό, παρά τις εσωκομματικές παραφωνίες, έχει εκληφθεί ως υπεύθυνη στάση από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του που θεωρούν το ζήτημα αυτό πολύ σημαντικότερο από το δημοσιονομικό.

Οπως όλα δείχνουν, εταίροι και πιστωτές κινούνται μια κάπως μηχανιστική αντίληψη: Αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, αν στεγνώσουν τα δημόσια ταμεία, αν υπάρξει επιτακτική ανάγκη ρευστότητας και μένει σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση, τότε αναγκαστικά το φιλοευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα της χώρας θα συνεννοηθεί προκειμένου να μην υπάρξει πτώση στον γκρεμό της χρεοκοπίας.

Το παράδειγμα του προηγούμενου καλοκαιριού και της υπερψήφισης του τρίτου μνημονίου από το φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να επαναληφθεί κατά την εκτίμηση των «θεσμών» που δεν δίνουν μεγάλη σημασία στη στάση που κρατούν τώρα ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απέναντι στην κυβέρνηση.






nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου