Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία είναι κοντά...


...και η Συρία δεν είναι μακρυά...

Στην καλύτερα φυλασσόμενη πλατεία της τουρκικής πρωτεύουσας εκδηλώθηκε ως γνωστόν...
σκληρό τρομοκρατικό χτύπημα με θύματα κυρίως στρατιωτικούς. Λίγες μόνο ώρες μετά, η τουρκική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις υποψίες της πως πρόκειται για χτύπημα Κούρδων. Πέρασε λίγος χρόνος και μας ανακοίνωσαν ότι όχι μόνο ήταν Κούρδοι και μάλιστα της Συρίας, αλλά και ότι ο Άσαντ ήταν συμμέτοχος του εγκλήματος. Ο πρόεδρος Ερντογάν στις δηλώσεις του ήταν σαφής. Θα ανταποδώσουμε το χτύπημα παντού, εντός και εκτός χώρας.
Και πού θα ανταποδώσει το χτύπημα εκτός χώρας; Μα φυσικά στις βόρειες περιοχές της Συρίας, εκεί όπου βρίσκονται οι Κούρδοι και σημειώνουν μάλιστα το τελευταίο διάστημα εντυπωσιακές νίκες στο στρατιωτικό πεδίο εις βάρος των τζιχαντιστών.
Και τι θα κάνει ο Ερντογάν για να ανταποδώσει; Στην αρχή θα βομβαρδίζει από το τουρκικό έδαφος, όπως ήδη κάνει τις περιοχές των Κούρδων. Στη συνέχεια οι βομβαρδισμοί μπορεί να πλήξουν και εδάφη του Άσαντ. Αρκούν αυτά; Μάλλον όχι. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Το επιχείρησε για πρώτη φορά με την κατάρριψη του μαχητικού ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο παραβίασε, όπως λένε οι πήγες του ΝΑΤΟ, για 17 δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας!
Θα επιτρέψουν όμως οι Αμερικανοί στον Ερντογάν να τους εμπλέξει σε έναν πόλεμο όπ οποίος μπορεί να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Η λογική λέει πως όχι. Όμως ο Ερντογάν είναι πλέον εκτεθειμένος από τις κινήσεις τσαμπουκά που επέλεξε. Και καθώς στην Τουρκία, αλλά και μέσα στο κόμμα του υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και επιφυλάξεις από τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, οι φόβοι για σπασμωδικές κινήσεις από τον στριμωγμένο Τούρκο πρόεδρο είναι μεγάλοι.
Η τουρκική οικονομία απειλείται με ύφεση καθώς εκτοπίζεται από την εξαιρετικά σημαντική για τις τουρκικές επιχειρήσεις ρωσική αγορά, αλλά και από πολλές αγορές των πρώην σοβιετικών κρατών. Ο τουρισμός που αναπτύχθηκε δυναμικά, απειλείται με κατάρρευση, αφού τουρισμός σε περιοχές υψηλού πολεμικού κινδύνου δεν μπορεί να υπάρξει.
Η πολιτική της Άγκυρας μας αφορά πολλαπλώς. Οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα επηρεάσουν τα ελληνικά συμφέροντα, είτε αυτά είναι γεωστρατηγικά είτε οικονομικά. Το τουριστικό ρεύμα που θα μετακινηθεί από την τουρκική αγορά στην ελληνική μπορεί να ακυρωθεί αν η τουρκική ηγεσία θελήσει να αυξήσει θεαματικά τις προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά.
Οι συνέπειες για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κρυφτεί. Ο Ερντογάν είναι πλέον παράγοντας αστάθειας και μέρος του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου