Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Έτοιμος να «απασφαλίσει» ξανά τη βόμβα του Grexit ο Σόιμπλε

ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΧΩΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ «ΕΞΠΡΕΣ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

Σε ασκήσεις επί χάρτου φαίνεται ότι επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος περιμένει κυριολεκτικά στη γωνία την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας αμφιβολίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων επί του νέου Μνημονίου και επαναφέροντας, επί της ουσίας, στην ευρωπαϊκή ατζέντα τα σενάρια για Grexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε εξέδωσε ένα τρισέλιδο εγχειρίδιο, βάσει του οποίου προτάσσεται η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι οποίες θα δημιουργούν μια οικονομική ένωση δύο ταχυτήτων: Από τη μια πλευρά, ο «σκληρός πυρήνας» της Ευρωζώνης με τον κυρίαρχο ρόλο να ανήκει στη Γερμανία και από την άλλη οικονομικά ασθενείς και δημοσιονομικά προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα αλλά κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα μόνη της σε αυτή τη «δεύτερη ταχύτητα», ώστε να μην του πιστωθεί μια τιμωρητική στάση απέναντι στην Αθήνα αλλά και η κατηγορία ότι επί των ημερών του θα προκαλείτο μια «συντεταγμένη» διάσπαση στους κόλπους της ευρωζώνης.

Το «δόλωμα»

Ο κ. Σόιμπλε προτάσσει ως δέλεαρ για τις χώρες της «δεύτερης ταχύτητας» γενναίο «κούρεμα» χρέους και πτώχευση εντός του ευρώ, με παράλληλη εγκαθίδρυση μιας ευνοϊκής ισοτιμίας που θα δίνει έναυσμα για μια αύξηση των εξαγωγών και την αναζωογόνηση της γενικότερης οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιάζει να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, αφού τόσο το Βερολίνο όσο και οι Θεσμοί δείχνουν να μη βιάζονται για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Ουσιαστικά έχει λιγότερο από 60 ημέρες πλέον, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές, υλοποιώντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την αξιολόγηση.

Εκείνο που φοβάται η Αθήνα είναι πως ένα ενδεχόμενο «στραβοπάτημα» ως προς τις δεσμεύσεις θα ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα της σεναριολογίας για νέες απαιτήσεις από πλευρά Θεσμών, ενισχύοντας υποψίες για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων και διατήρηση των capital controls στο διηνεκές.

Ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης και η πολιτική «σκακιέρα»

Πέρα, όμως, από τις παρασκηνιακές κινήσεις και τους τακτικισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τις διαθέσεις της κοινωνίας. Τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή του κόσμου, φαίνονται αδύναμα να περιορίσουν τις αντιδράσεις.

Και αυτές ακριβώς οι αντιδράσεις έχουν πάντοτε αντίκτυπο στην πολιτική συνοχή ενός κόμματος, πόσω δε μάλλον όταν αυτό ασκεί την εξουσία. Το πολιτικό παρασκήνιο έχει φουντώσει για τα καλά, και, όπως όλα δείχνουν, σημαντικές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται αμέσως μετά την εκλογή προέδρου στη ΝΔ στις 22 Νοεμβρίου. Ο καθορισμός της στάσης που θα ακολουθήσει από εκεί και πέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κρίνει σημαντικά τον ρου των εξελίξεων, καθώς κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες συνθήκες.

Υπό το πρίσμα αυτό, επανέρχονται στο τραπέζι τα σενάρια περί σχηματισμού οικονομικής κυβέρνησης, καθώς εκφράζονται πλέον έντονοι φόβοι για το εάν θα κατορθώσει η κυβέρνηση να περάσει από τον πρώτο μεγάλο σκόπελο του «Μνημονίου 3» ή θα καταρρεύσει, υπό το βάρος των επαχθών μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές αφενός και της κοινωνικής κατακραυγής αφετέρου.





freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου