Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

«GES», ΑΠΟ ΠΟΥ «ΣΑΡΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το GES, (Genelkurmay Elektronik Sistemleri, δηλαδή «Ηλεκτρονικά Συστήματα του Γενικού Επιτελείου») ήταν τον Φεβρουάριο του 2013 από ένα μικρό τουρκικό κανάλι, το Son tv. Τότε αποκαλύπτονταν ότι η έδρα του είναι το Çesme, απέναντι από την Χίο και ότι έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί με ειδικές κάμερες όλες τις κινήσει στο Αιγαίο και όχι μόνο, ενώ με ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα δίνει συνεχώς πληροφορίες στην ΜΙΤ. Τότε είχε γίνει γνωστό πως με πρωτοβουλία του ίδιου του αρχηγού της ΜΙΤ, το γενικό αρχηγείο του GES από το οποίο θα έπαιρνε «οδηγίες» το Çesme, θα ήταν στο Yenimahalle στην Άγκυρα, στο προάστιο του Gölbaşı από όπου εποπτεύεται όλη η Τουρκία.
«GES», ΑΠΟ ΠΟΥ «ΣΑΡΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ2
Το Κέντρο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι εφοδιασμένο με υπερσύγχρονες αντένες παρόμοιες με εκείνες της αμερικανικής NSA και βρίσκονται απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή.
Θεωρείται το «Βαθύ Αυτί» της ΜΙΤ και είναι επανδρωμένο από ειδικά στελέχη που μιλούν πολλές ξένες γλώσσες για να έχουν, όπως τονίζεται ενδεικτικά, την δυνατότητα να παρακολουθούν επικοινωνίες πλοίων που διέρχονται από το Αιγαίο και να μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που συλλέγουν στην Άγκυρα.
Εντυπωσιακό είναι πάντως πως το γενικότερο σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της ΜΙΤ έχει κατηγορηθεί ανοιχτά για ανεπάρκεια πρόβλεψης και αποτροπής των επιθέσεων του ΡΚΚ.
Οι πολύνεκρες επιθέσεις του ΡΚΚ με αποκορύφωμα την επίθεση στην Dağlıca και İğdir στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, έχουν ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την ανεπάρκεια όπως αναφέρεται της ΜΙΤ, αλλά και του GES, που υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο για την αδυναμία τους να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις.
Η εφημερίδα MilliGazete κατηγόρησε ανοιχτά την ΜΙΤ σε δημοσίευμα στις 10 Σεπτεμβρίου για τραγική ανεπάρκεια. Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα εκρηκτικά και οι νάρκες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση των Κούρδωνστην Dağlıca είχαν μια μεγάλη διαδρομή για να φτάσουν στο σημείο της επίθεσης και να χρησιμοποιηθούν. Σε όλη αυτή την διαδρομή αναρωτήθηκε η MilliGazete, κανείς από τις υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχε πάρει χαμπάρι ; Ενδεικτικό του μεγάλου αιφνιδιασμού ήταν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έμαθε από την τηλεόραση για την επίθεση στην Dağlıca και ενώ βρίσκονταν στο Ικόνιο παρακολουθώντας ένα αθλητικό γεγονός διέκοψε το πρόγραμμα του και επέστρεψε εσπευσμένα στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού τύπου όλες οι επιθέσεις του ΡΚΚ πρώτα σχεδιάζονται, οργανώνονται και στη συνέχεια εκτελούνται. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αδυνατούν να συλλέξουν πληροφορίες για τις επιθέσεις αυτές πριν πραγματοποιηθούν και κυρίως που είναι τα ορμητήρια των επιθέσεων αυτών. Ενδιαφέρων ήταν ότι κατηγορήθηκε ανοιχτά και το Ισραήλ με ανοιχτές υπόνοιες για πιθανή στήριξη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο ΡΚΚ.
Για το ίδιο θέμα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman, δημοσίευσε ένα άρθρο στις 9 Σεπτεμβρίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Dağlıca’ da GES’ ten istihbarat gelmedi», δηλαδή, «Δεν υπήρξε πληροφόρηση από το GES για την επίθεση στην Dağlıca». Στο άρθρο αυτό η εφημερίδα κατηγόρησε το GES, το μεγάλο αυτό Κέντρο Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης, όπως αναφέρεται, για την πλήρη ανεπάρκεια του να πληροφορήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τις επιθέσεις και για τις γενικότερες κινήσεις του ΡΚΚ.
Αναφέρονταν ότι την επίθεση της Dağlıca, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, την εκτέλεσε ένα μεγάλο στρατιωτικό απόσπασμα αποτελούμενο από 200-300 αντάρτες του ΡΚΚ. Η τουρκική εφημερίδα αναρωτιόνταν πως είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο παραστρατιωτικό σώμα να κινείται εντός τουρκικού εδάφους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Εκείνο πάντως που ενδιαφέρει τη ελληνική πλευρά είναι οι δυνατότητες του GES να παρακολουθεί τις ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο, ειδικά σε μια περίοδο τους τελευταίους μήνες με την ενυσκύψασα κυριολεκτικά «ανθρωποθύελλα», με τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες που στέλνει με οργανωμένο σχέδιο η τουρκική πλευρά στα ελληνικά νησιά.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου