Eντολή από τους δελφίνους έχει πάρει για τη σημερινή συσκεψη ο Πλακιωτάκης, αν αποχωρήσουν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, να ακολουθήσει κι αυτός...
NEA ANAΡΤΗΣΗ
Ρόλο παρατηρητών και ακροατών επιλέγουν για τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης αποδέχθηκαν μεν την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να παραστούν, ωστόσο...
σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας διατύπωσαν με ένταση ή πιο μετριοπαθείς τόνους τις ενστάσεις τους ή την κάθετη αντίθεσή τους στα αιτήματα του πρωθυπουργού για πολιτική συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού, εκτιμώντας ότι είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.
Τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και το Ποτάμι, αλλά και η Ένωση Κεντρώων δεν έχουν αντίρρηση να προσέλθουν και να ακούσουν τις θέσεις του πρωθυπουργού επί της ατζέντας της σύσκεψης, ασφαλιστικό, προσφυγικό, Παιδεία και Συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς όμως να προκαταβάλλουν θετική στήριξη.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πολιτική αρχηγός της ήσσονος αντιπολίτευσης που τήρησε την πλέον αρνητική στάση απέναντι στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο πρωθυπουργός, μίλησε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, στον κ. Τσίπρα διαμηνύοντας ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στον realfm 97,8 και την Κάτια Μακρή εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να δεσμεύσει την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα του ασφαλιστικού φοβούμενος διαρροές από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Με επιφυλακτικότητα προσέρχεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης στη σημερινή σύσκεψη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ειλικρινή συνεννόηση χωρίς όμως η ίδια να έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε.
Την πρόσκληση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αποδέχθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ωστόσο ο Βασίλης Λεβέντης εμμένει στη θέση του κόμματός του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. «Εγώ ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση. Δεν ζήτησα συναίνεση. Τι θα πει συναίνεση; Συναίνεση επί 2-3 θεμάτων σοβαρών όπως το προσφυγικό και το ασφαλιστικό και επ’ αυτών θέλει συναίνεση. Και τα υπόλοιπα;», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολιάζοντας την πρόσκληση Τσίπρα.
Με σκληρή γραμμή θα προσέλθει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να μην έχει εξουσιοδότηση να πάρει συγκεκριμένες θέσεις στα όσα προτείνει ο πρωθυπουργός, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα τον κατηγορήσει ότι φέρει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, όπως και για τις περικοπές που ετοιμάζει στις συντάξεις.
Παράλληλα και με την σύμφωνη γνώμη των υποψηφίων με τους οποίους είναι σε ανοιχτή γραμμή, αναμένεται να αποχωρήσει από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αν αυτό πράξουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Άλλωστε, ο Γιάννης Πλακιωτάκης προϊδέασε για την στάση που θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους. «Η ΝΔ θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Θα έρθω για να ακούσω», είπε χαρακτηριστικά ο μεταβατικός πρόεδρος.
Από το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο θα εξαρτηθεί αν θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, αλλά και οι βουλευτές, λόγω και των εσωκομματικών εκλογών τάσσονται υπέρ της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, καθώς δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την χρονική στιγμή που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει το πολιτικό συμβούλιο.
Παράλληλα, κατηγορούν το Μαξίμου πως αναζητά συνενόχους για το ασφαλιστικό και υπενθυμίζουν από την Συγγρού στον Αλέξη Τσίπρα την στάση που είχε κρατήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και για την κατηγορηματική του άρνηση απέναντι σε οποιαδήποτε πρόταση συναίνεσης του είχε προτείνει προεκλογικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε μεταξύ άλλων. «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
Τι θα προτείνει ο Τσίπρας
Με δύο προτάσεις αλλά και χαμηλές προσδοκίες για συναίνεση προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός μετά τα τηλεφωνήματα της Παρασκευής αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει συγκρότηση διακομματικών επιτροπών διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλά και αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο, το κλίμα που επικράτησε στις χθεσινές επαφές δεν επιτρέπει αισιοδοξία.
Πιο αναλυτικά, για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός θα προτείνει να τεθεί επικεφαλής στη διακομματική για το ασφαλιστικό ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. Η διακομματική επιτροπή θα μελετήσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα, το οποίο να γίνει δεκτό από όλα τα κόμματα και έτσι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόταση, την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες πιο αισιόδοξος για συναίνεση, καθώς πρόκειται για θέση όλων των κομμάτων. Στόχος είναι να έχει αυτή ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 αλλά και να περιλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και γύρω από την θέση αυτή θα επιδιώξει μια ενιαία θέση από τα κόμματα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
«Η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε την Παρασκευή με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν φαίνεται να έπεισε τους συνομιλητές τους να συναινέσουν στις προτάσεις τους.
nonews news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου