Η Γαλλία αμφισβητεί την κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που ευρωπαϊκή ατζέντα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς εν μέσω των πρόσφατων διεθνών γεγονότων.
«Τα πρόσφατα γεγονότα, μεταξύ αυτών η προσφυγική κρίση και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, έχει επαναφέρει τη «σκληρή δύναμη» πίσω στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο δημοσιογράφος, James Neuger Αυτές οι αλλαγές θάβουν την έννοια της οικονομικά ισχυρής, αλλά στρατιωτικά ντροπαλής Γερμανίας ως ηγέτιδας της Ευρώπης.
«Τα Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle δεν μπορούν να ανακατασκευάσουν την Μέση Ανατολή, αλλά ήδη αναδιαμορφώνουν το ισοζύγιο της εξουσίας στην Ευρώπη μετά από χρόνια γερμανικής οικονομικής κυριαρχίας».
Ο αρθρογράφος έδωσε μερικά παραδείγματα για να αποδείξει το γεγονός, ότι το Παρίσι αμφισβητεί την κυριαρχία της Γερμανίας. Η Γαλλία δεν ένιωσε ποτέ άνετα με τις χαμηλές-ελλειμματικές απαιτήσεις της Γερμανίας. Ανακοινώνοντας την αύξηση των γαλλικών στρατιωτικών δαπανών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Υπό αυτές τις συνθήκες, το σύμφωνο για την ασφάλεια είναι πιο σημαντικό από το σύμφωνο σταθερότητας».
Η υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσω με αυτό.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, και όχι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ο πρώτος που μίλησε με τον Ολάντ για τα σχέδιά του για την μάχη κατά της τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους (ISIL).
Η Γερμανία έχει αδιαμφισβήτητη οικονομική δύναμη, αλλά δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική, τόνισε ο Daniel Fiott, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών. «Υπάρχει ένα κομμάτι αναδυομένων δυνάμεων που αμφισβητούν την ισορροπία εκεί», πρόσθεσε.
«Η εστίαση, αν όχι εμμονή, στην κρίση στην Ευρωζώνη μας έχει δώσει την εντύπωση ότι η Γερμανία είναι η υπερδύναμη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει ο Christophe Hillion, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία. Και προσθέτει: «Αλλά αν μπορούμε να διευρύνουμε την αντίληψή μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική.»
Ο συγγραφέας τόνισε ότι η επίσκεψη του Ολάντ στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα «ώθησε την ανησυχία» στην Ευρώπη ότι η Γαλλία θα… σπάσει τη συναίνεση της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Είναι πιθανό ότι τα γαλλικά και τα γερμανικά συμφέροντα για μια πιθανή συμμαχία με τη Ρωσία θα αποκλίνουν, τονίζει ο Willem Oosterveld, αναλυτής στο Κέντρο της Χάγης για τις Στρατηγικές Μελέτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα είναι ευτυχισμένες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνει την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία. Όσο για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων τους, υπολογίζουν στη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου