Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος - Την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Πούτιν και Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς των θέσεων των Τζιχαντιστών του ISIS, της Αλ Νούσρα και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία. Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία είναι μόλις η δεύτερη από το 1991 έτος ορόσημο που σήμανε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ίδρυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρώτη ήταν ο πόλεμος στη Γεωργία το 2008. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία έγινε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τη νόμιμη και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και αυτό είναι κάτι που τη διαφοροποιεί ηθικά σε σχέση με τις Δυτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαπενταετία που δεν είχαν καμία απολύτως νομιμοποίηση. Οι Ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί χρονικά ήρθαν μετά από έναν χρόνο αναποτελεσματικών βομβαρδισμών θέσεων του ISIS στη Συρία από τη λεγόμενη συμμαχία των προθύμων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Ρωσική αυτή κίνηση στην γεωστρατηγική σκακιέρα αναμένεται να εκθέσει την ανεκτική στάση που επέδειξαν οι Δυτικοί έναντι των δολοφόνων του ISIS κατά τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των θέσεων των Τζιχαντιστών έρχονται να συνεπικουρήσουν τις χερσαίες κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών του ISIS και των λοιπών εξτρεμιστικών ομάδων.
Η Δύση δυστυχώς συνειδητοποιεί με μεγάλη καθυστέρηση ότι ο στόχος της να ανατρέψει το κοσμικό καθεστώς Άσαντ στη Συρία έχει αποτύχει παταγωδώς και επιπλέον έχει προκαλέσει το απόλυτο χάος και την ανθρωποσφαγή στη Συρία. Το βασικό κίνητρο της Ρωσικής αεροπορικής επέμβασης στη Συρία ήταν η σοβαρή ανησυχία του Κρεμλίνου για την αυξανόμενη δύναμη του ISIS στην περιοχή και το γεγονός ότι περίπου 1700 Ρώσοι Μουσουλμάνοι έχουν πολεμήσει στις τάξεις του ISIS και έχουν επιστρέψει στη Ρωσία. Επιπλέον υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός Τουρκμένων από το Ουζμπεκιστάν που πολεμούν στις τάξεις του ISIS στη Συρία, ενώ πλέον το ISIS έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία και στο Αφγανιστάν. Επομένως η Ρωσία δεν μπορούσε να παραμείνει απαθής στην περικύκλωση της από το ISIS.
Ας εξετάσουμε όμως ποιες ήταν οι Δυτικές αντιδράσεις στη Ρωσική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας στη Συρία. Μία από τις πρώτες αντιδράσεις προήλθε από τη λεγόμενη συμμαχία των προθύμων και πιο συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία όταν τα Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Κατηγόρησαν λοιπόν τη Ρωσία ότι στόχος της δεν είναι το ISIS αλλά οι «μετριοπαθείς» αντάρτες που πολεμούν τον «κακό» δικτάτορα Άσαντ. Από πότε αλήθεια η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της χαρακτηρίζονται ως «μετριοπαθή»; Ο γράφων θεωρεί ότι η κατηγορία αυτή δεν αντέχει στη κοινή λογική και στον οποιονδήποτε σχολιασμό. Πέραν τούτου τα Δυτικά ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Ελληνικών που αναπαρήγαγαν τους σχολιασμούς των Δυτικών ΜΜΕ έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων.
Οι «ειδήσεις» αυτές μάλιστα άρχισαν να διαδίδονται στο διαδίκτυο πριν καν ξεκινήσουν οι Ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Προφανώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των Δυτικών στη Συρία και αλλού είχαν μόνο «παράπλευρες απώλειες». Τελευταίο παράδειγμα «παράπλευρων απωλειών» ο βομβαρδισμός από πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ νοσοκομείου στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων και εθελοντών της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Οι Δυτικές αντιδράσεις και ο πόλεμος προπαγάνδας κατά της Ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δεν περιορίστηκε μόνο στα Δυτικά ΜΜΕ. Στις 5 Οκτωβρίου 2015 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις « απαράδεκτες παραβιάσεις του Τουρκικού εναέριου χώρου από Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη» και συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Εμείς πάντως ως Ελλάδα δεν είδαμε τόσα χρόνια αντίστοιχη ευαισθησία από το ΝΑΤΟ και τους Γενικούς Γραμματείς του για τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα συμπεράσματα δικά σας. Αν και η κυρίαρχη τάση των Δυτικών αντιδράσεων σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία ήταν αρνητική, δεν έλειψαν οι θετικές αναφορές για αυτήν.
Ο πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ υποστράτηγος Michael Flynn σε συνέντευξη του στο Ρωσικό κανάλι RT δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αντιληφθούν ότι και η Ρωσία έχει τη δική της εξωτερική πολιτική και στρατηγική εθνικής ασφάλειας» και πως οι ΗΠΑ με τη Ρωσία πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας την επίλυση των προβλημάτων. Ανέφερε μάλιστα ότι το «μέγεθος και η κλίμακα των Τζιχαντιστών που φεύγουν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων ήταν μία παραβίαση των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η Ρωσία αναφορικά με την εθνική της ασφάλεια» ενώ συμπλήρωσε πως χωρίς τη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία «η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να δημιουργηθεί μια μείζονα παγκόσμια κρίση». Κατέληξε ότι η Ρωσική στρατιωτική επέμβαση κατά των εξτρεμιστών στη Συρία δεν είναι και ένας «τόσο κακός στόχος».
Συμπερασματικά ο γράφων θεωρεί, συμφωνώντας με την εκτίμηση του πρώην υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, ότι η Δύση θα πρέπει να παραμερίσει τις όποιες διαφορές της με τη Ρωσία τουλάχιστον στο πεδίο της Συρίας και να συνεργαστούν από κοινού με τη Μόσχα έτσι ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους η σύγχρονη μάστιγα του ανθρώπινου πολιτισμού που ακούει στο όνομα Ισλαμιστική τρομοκρατία.
ethnika themata ellada
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου