Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ιούλιο στη Μόσχα για να εξηγήσει στη ρωσική ηγεσία πώς μια σειρά από ήττες του καθεστώτος Άσαντ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια τελική νίκη με τη βοήθεια της Ρωσίας,
βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Reuters.
βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Reuters.
Η επίσκεψη Σολεϊμάνι στη Μόσχα ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ρωσικής επέμβασης, η οποία έχει αλλάξει τα δεδομένα στον συριακό εμφύλιο, σφυρηλατώντας μια νέα συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία για να στηριχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Καθώς τα ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν, η άφιξη ανδρών των ιρανικών ειδικών δυνάμεων για χερσαίες επιχειρήσεις στη χώρα υποδεικνύει τον εκτενή σχεδιασμό που έλαβε χώρα από την Τεχεράνη και τη Μόσχα.
Ο Σολεϊμάνι είναι ο διοικητής της Δύναμης Κουντς, ενός ελίτ σχηματισμού των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις «εκτός έδρας», και απαντά απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, επιβλέπει εδώ και καιρό τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στη Συρία και είναι στην «καρδιά» του σχεδιασμού πίσω από τη νέα επιχείρηση των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Σημειώνεται πως πρόκειται επίσης για τον διοικητή ο οποίος είχε επίσης την επίβλεψη των επιχειρήσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτικών εθνοφυλακών κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
«Ο Σολεϊμάνι έβαλε τον χάρτη της Συρίας στο τραπέζι. Οι Ρώσοι ανησύχησαν πολύ, και θεώρησαν ότι τα πράγματα πήγαιναν πολύ άσχημα, οπότε υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι για το καθεστώς. Οι Ιρανοί τους διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ανάκτησης της πρωτοβουλίας» δήλωσε ανώτερος τοπικός αξιωματούχος. «Ο Σολεϊμάνι έπαιξε ρόλο στο να πειστούν ότι δεν έχουν χαθεί όλα τα “χαρτιά”».
Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι στην περιοχή αναφέρουν πως του ταξιδιού του Σολεϊμάνι τον Ιούλιο προηγήθηκαν επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ιρανών και Ρώσων αξιωματούχων, που είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας όσον αφορά στην παροχή στήριξης στον Άσαντ, καθώς οι απώλειές του αυξάνονταν.
Οι σχεδιασμοί φέρονται να ξεκίνησαν πολλούς μήνες πριν, ενώ η Δύση «έβλεπε» μια «πιο ευέλικτη» στάση από πλευράς της Μόσχας όσον αφορά στο μέλλον του Σύριου προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν το Ιράν είχε βοηθήσει στρατιωτικά τον Άσαντ κινητοποιώντας σιιτικές εθνοφυλακές για να πολεμήσουν στο πλευρό του συριακού στρατού, και αποστέλλοντας αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης σε ρόλο συμβούλων – κάποιοι εκ των οποίων έχουν σκοτωθεί. Επίσης, η Ρωσία- σύμμαχος της Συρίας από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου ακόμα- προμηθεύει όπλα στον συριακό στρατό, προστατεύοντας παράλληλα τη Δαμασκό από δυτικές απόπειρες για κυρώσεις στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, αυτή η στήριξη δεν ήταν επαρκής για να διασφαλίσει τη νίκη του Άσαντ, που έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της Συρίας.
Η απόφαση για κοινή ρωσοϊρανική δράση στη Συρία ελήφθη σε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ και του Χαμενεΐ πριν μερικούς μήνες, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος χώρας της περιοχής. «Ο Σολεϊμάνι, στον οποίο ο Χαμενεΐ ανέθεσε την επίβλεψη του ιρανικού μέρους της επιχείρησης, ταξίδεψε στη Μόσχα για να συζητήσει λεπτομέρειες. Επίσης, ταξίδεψε στη Συρία πολλές φορές έκτοτε» πρόσθεσε.
Η απόφαση για κοινή ρωσοϊρανική δράση στη Συρία ελήφθη σε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ και του Χαμενεΐ πριν μερικούς μήνες, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος χώρας της περιοχής. «Ο Σολεϊμάνι, στον οποίο ο Χαμενεΐ ανέθεσε την επίβλεψη του ιρανικού μέρους της επιχείρησης, ταξίδεψε στη Μόσχα για να συζητήσει λεπτομέρειες. Επίσης, ταξίδεψε στη Συρία πολλές φορές έκτοτε» πρόσθεσε.
Η θέση της ρωσικής κυβέρνησης είναι ότι η επέμβαση στη Συρία προέκυψε κατόπιν επίσημου αιτήματος του Άσαντ, ο οποίος παρουσίασε τον Ιούλιο τα προβλήματα του συριακού στρατού, κάνοντας λόγο για έλλειμμα προσωπικού. Επίσης, ο Χαμενεΐ έστειλε απεσταλμένο στη Μόσχα για να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν, όπως επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος. «Ο Πούτιν του είπε “εντάξει, θα επέμβουμε. Στείλτε τον Κασέμ Σολεϊμάνι”. Πήγε για να εξηγήσει τον χάρτη του θεάτρου επιχειρήσεων».
Πηγές κάνουν λόγο στο Reuters για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη/ αποστολή ιρανικών δυνάμεων μέχρι τώρα, με εκατοντάδες άνδρες να έχουν καταφθάσει στη Συρία από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, για να πάρουν μέρος σε μια μεγάλης κλίμακας επιθετική επιχείρηση προς τα δυτικά και τα βορειοδυτικά. Επίσης, περίπου 3.000 μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολά του Λιβάνου έχουν ετοιμαστεί για μάχη, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση αυτή θα έχει ρωσική αεροπορική κάλυψη- ενώ παράλληλα αναμένεται αποστολή πιο εξελιγμένων ρωσικών οπλικών συστημάτων στον συριακό στρατό και η δημιουργία ενιαίων κέντρων επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν στη συνεργασία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων- με τη συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης: Ένα από τα κέντρα αυτά βρίσκεται στη Δαμασκό και ένα άλλο στη Βαγδάτη.«Ο Σολεϊμάνι είναι σχεδόν κάτοικος της Δαμασκού, ή ας πούμε ότι πηγαίνει συχνά εκεί, και μπορεί να τον συναντήσει κανείς ανάμεσα σε συσκέψεις με τον πρόεδρο Άσαντ και επισκέψεις στο θέατρο επιχειρήσεων- όπως κάθε άλλον στρατιώτη» ανέφερε ένας από τους ανώτερους τοπικούς αξιωματούχους στο Reuters.
ellhnwn nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου