Να ξεκινήσουμε με την ευθύνη που μπορεί ενδεχομένως να έχει το ΚΚΕ για το γεγονός ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιθανότητα μη εκλογής και να γίνει αριστερή παρένθεση, με βάση τα γκάλοπ, είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο. Εσείς από την πρώτη στιγμή είχατε ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχατε προσδοκίες ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στο βιοτικό επίπεδο του λαού με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως ένα δεδομένο, ο κ. Τσίπρας λέει σήμερα ότι προσπάθησε να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, δεν τα κατάφερε, το παραδέχτηκε ο ίδιος, εσείς όμως ήσασταν από την αρχή αρνητικοί και δεν βοηθήσατε σ' αυτό. Αναρωτιέμαι λοιπόν, μήπως ευθύνεστε και εσείς που αφήσατε την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς εύκολη βορά, στα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, γιατί τα επικαλείται κι αυτά ο κ. Τσίπρας;
«Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το αποτέλεσμα των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, στη χώρα μας, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαπραγμάτευσης, όπως πολλές φορές προβάλλεται ή όπως το θεωρούν και κάποια άλλα κόμματα, πολιτικοί ή και ένα τμήμα του λαού μας. Δεν οφείλεται - αν θέλετε - ούτε καν σε ικανότητα ή ανικανότητα του διαπραγματευτή ή του διαχειριστή μιας κατάστασης, κυρίως οφείλεται στην πολιτική τους. Γι' αυτό εμείς από την αρχή είχαμε προειδοποιήσει, είχαμε επισημάνει, όχι γιατί είμαστε μάντεις ή προφήτες ή ρίξαμε τα χαρτιά σαν τις χαρτορίχτρες και είπαμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να φέρει κάτι καλό για το λαό -έτσι όπως υποσχόταν προεκλογικά- αλλά γιατί η πολιτική, η στρατηγική, οι παραδοχές που είχε αυτό το κόμμα, η ηγεσία Τσίπρα και συνολικά ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, όπως λειτούργησε με το επιτελείο, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην υπογραφή νέων μνημονίων.
Εμείς λέμε το εξής: Εάν δεν βάλεις επί τον τύπον τον ήλων το πρόβλημα, αν δεν πας να λύσεις ριζικά μια κατάσταση που έχει οδηγήσει εδώ κι αυτή είναι ποιος κατέχει την ιδιοκτησία του πλούτου, ποιος έχει την πραγματική εξουσία, που βρίσκεσαι, ποια είναι η πρότασή σου για την ανάπτυξη, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός που μας έφερε ως εδώ -έτσι λέγεται αυτό το σύστημα- είναι η ΕΕ, οι αλυσίδες, οι δεσμεύσεις και οι μεγάλες εξαρτήσεις που έχουμε απ' αυτή την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, να το πω έτσι πάλι... Αυτό είναι το πρόβλημα».
Εγώ επιμένω και ρωτάω, μήπως αυτά τα συμφέροντα, τα οποία επικαλείται ο κ. Τσίπρας ότι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνησή του ήταν τελικά απέναντι στον Τσίπρα και εσείς δεν βοηθήσατε τον Τσίπρα απέναντι σ' αυτά τα συμφέροντα, που προφανώς σχετίζονται και με το κεφάλαιο; Γιατί αυτό λέει σήμερα.
«Όχι. Στην εκτίμησή μας είναι ότι τα συμφέροντα που υπηρετεί, όχι ο ίδιος προσωπικά. Η πολιτική που εκφράζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι συμφέροντα του κεφαλαίου, τμημάτων του κεφαλαίου, υπηρετεί δηλαδή την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, υπηρετεί την πορεία της ΕΕ, της ευρωζώνης, τις κατευθύνσεις, τις ντιρεκτίβες και τις οδηγίες της Ένωσης. Αυτή ήταν από την αρχή η πολιτική, άλλο ότι μπέρδευε και με ολίγον προεκλογικά συνθήματα, τα οποία αποδείχτηκαν κάλπικα και ψεύτικα στην ουσία, άλλο ότι μέσα του είχε και δυνάμεις και ήθελε να τις εκφράσει οι οποίες είχαν ας το πούμε απόψεις που έλεγαν ότι πρέπει να κοροϊδέψουμε πολύ περισσότερο τον κόσμο, όπως οι απόψεις μιας μειοψηφίας της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία τελικά και αποχώρησε από το κόμμα αυτό. Η ουσία όμως της πολιτικής που εκφράζει, ήταν αυτή».
Ήταν διαγωνισμός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα κοροϊδέψει πιο πολύ τον κόσμο και ποιος θα είναι πιο πολύ εκπρόσωπος συμφερόντων; Δεν είναι λίγο υπερβολική αυτή η κριτική σας;
«Ξέρετε το ψέμα έρχεται σαν απόρροια μιας πολιτικής, που έχεις. Όταν θες να κερδίσεις ψήφους, να πεις στο λαό ότι είσαι διαφορετικός από τους προηγούμενους, λέγοντας για παράδειγμα ότι το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το μνημόνιο από τη μια μεριά και το μη μνημόνιο από την άλλη, αυτό που εμείς απ' την αρχή καταγγείλαμε ως ψεύτικο διαχωρισμό και δεν του λες ότι το πρόβλημα είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μέχρι σήμερα, ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το σάπιο σύστημα και το πως λειτουργεί. Διότι αυτό το σύστημα δεν μπορώ εγώ να το βάλω να λειτουργήσει με όρους λαϊκών αναγκών, εξυπηρέτησης λαϊκών συμφερόντων, όταν έχω στο μυαλό μου πως θα αναπτύξω το καπιταλιστικό κέρδος. Πως θα κάνω ανταγωνιστικά τα εγχώρια π.χ. μονοπώλια με κάποια άλλα ξένα ή πως θα κάνω περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτό σημαίνει αυτόματα, χωρίς δεύτερη συζήτηση, ότι πρέπει να ρίξεις πιο κάτω τα μεροκάματα, ότι πρέπει να μειώσεις τις συντάξεις κλπ. Αυτή ήταν η πολιτική τόσο των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων συμμάχων του, αυτή είναι η λογική. Μέρα με τη νύχτα είμαστε εμείς με αυτή την πολιτική».
Τώρα, πείτε μου ποια είναι η εκτίμησή σας για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τι κυβέρνηση θεωρείτε ότι θα έχουμε στις 21 Σεπτεμβρίου; Και το ρωτάω αυτό για έναν επιπλέον λόγο, διότι το ΚΚΕ κάνει συνήθως προβλέψεις, στις οποίες πέφτει μέσα. Ίσως επειδή είναι έξω από τις όποιες συνεργασίες μπορεί να τα βλέπει και πιο ψυχρά τα πράγματα.
«Ίσως επειδή οι αναλύσεις μας είναι σωστές και η αφετηρία με την οποία βλέπουμε τα πράγματα... Κάτι που πιστεύουμε θα πρέπει σιγά - σιγά να αλλάζει και η σκέψη των ίδιων των ανθρώπων που μας ακούνε τώρα, του λαού μας. Δηλαδή να σκέφτεται με τον τρόπο που κάνει τις αναλύσεις του το ΚΚΕ και να δει και πίσω από την επιφάνεια των γεγονότων, απ' αυτό που μοστράρεται, για να το πω λαϊκά».
Θέλω λοιπόν την ανάλυσή σας για το τι μέλλει γενέσθαι στις 21 του μηνός;
«Στις 21 του Σεπτέμβρη θα υπάρχει κυβέρνηση. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, δεν είναι πληροφορίες, ούτε μυστικές ούτε φανερές... Είναι πολιτική εκτίμηση. Θεωρούμε ότι από αυτές τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση. Υπάρχει η αντικειμενική βάση για τη δημιουργία κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μας. Υπάρχει και η βάση αυτού του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή ανάμεσα στα 2 κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα ποιος θα είναι πρώτος και πέραν του τι λένε, προεκλογικά.
Θυμόσαστε πριν λίγα χρόνια τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ: «Στο πυρ το εξώτερον», «φως και σκότος», «να μην τον δούμε, να μην τον απαντήσουμε» προεκλογικά και την άλλη μέρα μια χαρά έγινε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δεν τα ξεχάσαμε αυτά, πριν μερικά χρόνια ήταν. Άρα λοιπόν άλλο προεκλογικά τι λέγεται και άλλο το ποια είναι η ουσία των προγραμμάτων, γιατί εγώ αυτό βλέπω. Δηλαδή οι αναλύσεις που κάνουν, οι προτάσεις που έχουν σε όλα τα ζητήματα και βεβαίως στα κομβικά, στα κεντρικά ζητήματα, αυτά που καθορίζουν τις απαιτήσεις της πολιτικής ζωής της χώρας και κυρίως των οικονομικών συμφερόντων που πρέπει να υπηρετηθούν.
Άρα λοιπόν αυτά τα κόμματα που ψήφισαν μνημόνιο, που ψήφισαν αυτά τα μέτρα έχουν την αντικειμενική βάση -λέω ως πολιτική εκτίμηση- να κάνουν την κυβέρνηση αυτή, μεγαλύτερη ή μικρότερη δεν έχει σημασία...».
Παρ' όλα αυτά ο κ. Τσίπρας λέει ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, αν θα κυβερνήσει ο Τσίπρας ή ο Μεϊμαράκης. Υπάρχει αυτό το δίλημμα, έχει τη σημασία του, έχει καμία διαφορά αν θα κυβερνάει η αριστερά ή η κεντροδεξιά, για εσάς που είσαστε ΚΚΕ;
«Κυρίως αυτό το δίλημμα έχει σημασία για τους ίδιους, για τα κόμματά τους. Δηλαδή το κάθε κόμμα θέλει αυτό να είναι πρώτο, να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και βεβαίως αυτό να ηγηθεί της οποιασδήποτε συνεργασίας. Αυτό είναι γεγονός και αν θέλετε είναι και θεμιτό, το κάθε κόμμα θέλει να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά. Οι διαφορές που έχουν, γιατί έχουν, δεν είναι ταυτόσημες οι πολιτικές τους σε όλα τα ζητήματα. Για παράδειγμα έχουν διαφορές για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαχείριση του προβλήματος της κρίσης και σε σχέση με τους ονομαζόμενους εταίρους, με τις διεθνείς ενώσεις και συμμαχίες και εδώ, εσωτερικά, με ποια τμήματα του κεφαλαίου περισσότερο υπηρετεί ο ένας ή ο άλλος από τους δύο. Εκεί λοιπόν...».
Έχετε χωρίσει τα συμφέροντα μου λέτε και ο ένας υπηρετεί τα μεν και ο άλλος τα δε;...
«Όχι. Αυτή τη στιγμή η αστική τάξη της χώρας, αυτοί που έχουν την ιδιοκτησία και την πραγματική εξουσία, είναι ενωμένοι στο γεγονός ότι χρειάζεται μια όσο γίνεται πιο ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που θα κρατήσει μάλιστα και όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να περάσει τα μέτρα της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, τα μέτρα της προετοιμασίας για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το κάθε τμήμα του κεφαλαίου, η βιομηχανία και σε αυτή τη βάση να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Για εμάς το πρόβλημα είναι άλλο, ότι αυτό δεν υπηρετεί το λαό, ότι και σε αυτή την περίπτωση ο λαός θα είναι το μόνιμο υποζύγιο. Αυτό είναι το πρόβλημά μας».
Πάντως η πρόβλεψή σας είναι ότι το σχέδιο αυτό θα πετύχει, ότι θα γίνει μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές;
«Ναι βέβαια. Ή αν δεν γίνει αυτό, γιατί η πολιτική, οι εξελίξεις έχουν και τη δική τους δυναμική, όπως και τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν είναι όλα δεδομένα, ούτε μπορεί κανείς να μιλάει για ένα σχέδιο επί χάρτου που γίνεται σε κάποια επιτελεία, σε κάποια γραφεία και έτσι ολοκληρώνεται. Λέμε αντικειμενικά τι δυνατότητα υπάρχει και ποια θα ήταν αν θέλετε και η πρόθεση όλων αυτών που έχουν συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Όπως μπορεί να υπάρχει και κυβέρνηση συνεργασίας, ανάλογα τα εκλογικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις, κάποιου από τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ανάλογα με το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος με άλλα μικρότερα κόμματα. Πρόθυμοι υπάρχουν».
Θέλω να μου πείτε αυτή η διάζευξη «παλιού - νέου», που έχει μπει στο πολιτικό σκηνικό αυτή την προεκλογική περίοδο αν σας βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά του παλιού πολιτικού συστήματος απ' αυτό που εμφανίζεται και είναι νέο;
«Αυτό το νέο και το παλιό, που έχει παραχρησιμοποιηθεί, στην πραγματικότητα δεν λέει τίποτα. Αλλά δεν πρέπει να λέει και τίποτα στον ελληνικό λαό, γιατί ούτε ισχύει το «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς», όπως λέγαμε στο στρατό. Ισχύει περισσότερο ότι πάντα το παλιό έρχεται με τη μάσκα του νέου, κι αυτό ισχύει και για τα νέα πρόσωπα στην πολιτική. Μπορεί να είναι νέος κάποιος βουλευτής, κάποιος αρχηγός κόμματος και ασχέτως της ηλικίας ή και να είναι νέος στην ηλικία και πάλι να έχει τις πιο παλιές, τις πιο απαρχαιωμένες αντιλήψεις.
Για μας για παράδειγμα το παλιό είναι να στηρίζεις πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τον ελληνικό λαό, με φτώχεια, με ανεργία, με ανασφάλεια, με προβλήματα, αυτό είναι το παλιό. Και να λες ότι με την ίδια συνταγή ή με περίπου την ίδια συνταγή ή με μια μίξη συνταγών, παλιών και νεότερων, μπορώ να λύσω ουσιαστικά προβλήματα της οικονομικής κρίσης, μπορώ να αναπτύξω την οικονομία σε όφελος των λαϊκών αναγκών, μπορώ να βγάλω τη χώρα στο ξέφωτο. Αυτά είναι παραμύθια, είναι ουτοπίες, είναι οι πιο παλιές αντιλήψεις. Και εδώ πρέπει να δούμε να μη μένουμε εγκλωβισμένοι κανείς μας, ο ελληνικός λαός κυρίως και η νεολαία, στα συνθήματα περί παλιού και νέου. Για πείτε μου ποιος είναι παλιός και ποιος νέος; Η ΝΔ για παράδειγμα είναι η παλιά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο; Το νέο χρονικά μπορεί να είναι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε πριν από μερικά χρόνια, ενώ η ΝΔ πριν από δεκαετίες, αλλά μαζί ψήφισαν τα μνημόνια, μαζί ψήφισαν τα μέτρα για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ένα για το άλλο. Μαζί ψηφίζουν και συντηρούν τον ΕΝΦΙΑ και τα φορολογικά χαράτσια σε βάρος του λαού».
Το ΚΚΕ, πείτε μου, είναι παλιό ή νέο; Είναι ένα κόμμα με ιστορία μεγάλη...
«Σε λίγο συμπληρώνουμε τα 100 μας χρόνια».
Ακριβώς. Είστε το παλιότερο κόμμα στην ουσία, με διαφορά. Μπορεί λοιπόν το ΚΚΕ να εκφράσει το νέο; Και σας το λέω αυτό για τον εξής λόγο: Εδώ βλέπουμε κάποιες μετακινήσεις ψηφοφόρων, βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει όντως κάποιους ανθρώπους, προερχόμενους κυρίως από την αριστερή πτέρυγα, οι οποίοι όμως δεν έρχονται ή δεν έρχονται όλοι στο ΚΚΕ. Τι φταίει; Μήπως φταίει ότι το ΚΚΕ ως παλιό κόμμα έχει μείνει και λίγο σε μια παλιά νοοτροπία; Και επειδή μιλήσατε πριν για ουτοπία, μήπως εσείς έχετε τη δική σας ουτοπία, που τελικά δεν είναι πολύ πειστική για τον κόσμο;
«Δεν υπάρχει παλιό κόμμα, όσων χρόνων κι αν είναι αυτό, που να μπορεί να υφίσταται στην ελληνική κοινωνία, αν θέλετε με τον τρόπο του, με αυτή τη δύναμη που έχει, τη μικρή δύναμη που έχει, όπως είναι το ΚΚΕ. Να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να γίνεται ευρύτερα αποδεκτό στην ελληνική κοινωνία. Σημαίνει ότι όχι μόνο παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις, σημαίνει ότι συνεχώς ανανεώνεται και ποιοτικά και ποσοτικά, νέες δυνάμεις μπαίνουν στις γραμμές του και βεβαίως κάνει και νέες επεξεργασίες. Εμείς συνεχώς, ανά 4 χρόνια με τα Συνέδριά μας, ενδιάμεσα με πανελλαδικές συνδιασκέψεις, με συζήτηση όχι μόνο σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και μέσα σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ, συζητάμε τα σύγχρονα προβλήματα, της οικονομίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της τεχνολογίας, των εξελίξεων, τα διεθνή ζητήματα και σε αυτά τα ζητήματα έχουμε προτάσεις.
Άρα λοιπόν για το νέο έχει σημασία να δεις αν απαντάς στα ζητήματα του σήμερα. Για παράδειγμα δεν είναι παλιό σήμερα ότι χρειαζόμαστε μια νέα, εντελώς νέα, ριζικά διαφορετική, κοινωνική οργάνωση. Ότι χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική οικονομική βάση, που να στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία όλου αυτού του συγκεντρωμένου πλούτου. Δεν είναι παλιά όσο και αν έρχεται -και από τα βάθη των αιώνων θα σας έλεγα κι αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα- ότι ο λαός πρέπει να είναι στην εξουσία και πρέπει να δεις ποια είναι αυτή η πραγματική εξουσία. Αυτό το νέο λοιπόν είναι που πρεσβεύει το ΚΚΕ. Δεν είναι παλαιολιθικό να λες ότι δε γίνεται ανάπτυξη με αναρχία στην παραγωγή, δεν γίνεται ανάπτυξη σε όφελος του λαού με την καπιταλιστική ζούγκλα που ζούμε, όπου ο κάθε ένας ιδιώτης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει στο μυαλό του την πάρτη του, την τσέπη του, το κέρδος του και αδιαφορεί στην ουσία, όσο κι αν λέει ότι ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, για το λαό, για τη χώρα, για την κοινωνία. Άρα λοιπόν αυτό είναι νέο, αυτό πρέπει να απαντήσεις, ποιο πρέπει να αντικαταστήσεις. Κι αυτό που λέμε εμείς ότι πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό, είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ο λαός να πάρει τον πλούτο στα χέρια του, «αυτός να πάρει πρέπει την εξουσία» και βεβαίως έτσι να οργανώσει, να προγραμματίσει σχεδιασμένα την οικονομική ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών. Και εδώ το ΚΚΕ έχει προτάσεις και για το σύνολο της οικονομίας και για κάθε κλάδο ξεχωριστά. Από τα ναυπηγεία μέχρι την άμυνα, από την αγροτική παραγωγή για τα τρόφιμα, μέχρι τη φαρμακοβιομηχανία, τη χημική βιομηχανία, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Αυτό είναι το καθοριστικό και το νέο».
Δεν μου λέτε κάτι εάν το ΚΚΕ έρθει τρίτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές, είναι μια πιθανότητα, είναι στα πιθανά κόμματα που διεκδικούν την τρίτη θέση, μαζί με τη Χρυσή Αυγή το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Μπορείτε να μου πείτε τι θα γίνει εάν εσείς είσαστε αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί εδώ μου προβλέπεται ότι θα γίνει μια συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, άρα αν το ΚΚΕ είναι τρίτο θα είσαστε εσείς αξιωματική αντιπολίτευση. Τι σημαίνει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση το ΚΚΕ για τη χώρα, διότι έχω την αίσθηση ότι είναι κάτι που δεν έχει έτσι γίνει αντιληπτό στην κοινή γνώμη και θα ήθελα λίγο να μου εξηγήσετε πώς φαντάζεστε το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν τυχόν σας τον δώσει η κάλπη;
«Θα σημαίνει πολύ απλά ότι ο ελληνικός λαός θα έχει μια πολύ πιο δυνατή, σταθερή δύναμη μέσα στη Βουλή και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα κόμμα με σταθερότητα που μπορεί να ακουμπήσει πάνω του. Γιατί βεβαίως οι κυβερνήσεις που θα γίνουν θα είναι από χέρι αντιλαϊκές, όσες καλές προθέσεις κι αν έχουν οι αρχηγοί τους, οι υπουργοί τους ή τα κόμματα που θα απαρτίζουν αυτήν την κυβέρνηση. Γιατί έχουν να εφαρμόσουν μνημόνια, έχουν να εφαρμόσουν αντιλαϊκά μέτρα, έχουν να εφαρμόσουν μια πολιτική εντός των τειχών αυτού του σάπιου διεφθαρμένου συστήματος, του καπιταλισμού και μιας λυκοσυμμαχίας που τρώει ουσιαστικά το συκώτι, αυτή το τρώει, των ανθρώπων του λαού μας, των λαών και όχι αυτών που έχουν και κατέχουν. Άρα, αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Να υποθέσω επομένως ότι αν συμβεί αυτό θα βλέπουμε διαδηλώσεις από το ΚΚΕ, θα βλέπουμε και την άλλη πλευρά που είναι ο κόσμος στο δρόμο, δυσκολία καθημερινά, ενδεχομένως, να το δούμε δηλαδή και από την άλλη σκοπιά, γιατί εσείς το βλέπετε από τη σκοπιά του τι μπορείτε να προσφέρετε.
«Όχι, εμείς το βλέπουμε από τη σκοπιά της αντίστασης. Λαός που κάθεται με σκυμμένο το κεφάλι, που κάθεται στο σπίτι του, εργαζόμενος που δεν αντιδρά σε αυτή την αδικία, νέος που ενώ αγανακτεί και αμφισβητεί την κατάσταση και αυτό το σύστημα που τον αφήνει στην ανεργία ή να φεύγει μετανάστης στο εξωτερικό για να κάνει μια δουλειά πάνω στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει σε αυτό που τον ενδιαφέρει, σε αυτό που το αγαπάει, εε, πρέπει να βγει στο δρόμο. Και βεβαίως δεν είναι μόνο ο ρόλος μέσα στη Βουλή. Θα είναι και μέσα σε όλους αυτούς τους αστικούς θεσμούς, ώστε να αποκαλύπτουμε να προβάλουμε, να πιέζουμε, να φέρνουμε και προτάσεις νόμου και τροπολογίες. Έχουμε τέτοιες προτάσεις που συμφέρουν το λαό μας, για να γίνουν και αποφάσεις. Αλλά κυρίως η πάλη θα είναι μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα στα εργοστάσια, μέσα στις επιχειρήσεις, μέσα στις σχολές έτσι ώστε να αλλάξει όχι μόνο η καθημερινότητα, αλλά κυρίως να δημιουργηθεί μια ανάσα αισιοδοξίας μαζί με την αλληλεγγύη που χρειάζεται έτσι ώστε να βαδίσουμε ένα καλύτερο αύριο, να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο, για να πάμε σε μια καλύτερη κοινωνία».
Η συνέντευξη που μας δίνετε απόψε μεταδίδετε σε πέντε περιφερειακά κανάλια, εκτός από το ACTION στο οποίο είχατε την καλοσύνη να την παραχωρήσετε και έχω εδώ από μια ερώτηση από το κάθε κανάλι να σας την υποβάλλω εγώ. Λοιπόν, η κ. Σοφία Τσέπα συνάδελφος από το ΒΗΜΑ TV στην Ήπειρο ρωτάει: «Κ. Κουτσούμπα, τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι ο βασικός αντίπαλος του ΚΚΕ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η Λαϊκή Ενότητα. Το ΚΚΕ ζημιώνεται από την κάθοδο του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη;»
«Το πρόβλημα δεν είναι ποιος ζημιώνεται και ποιος δεν ζημιώνεται. Το πρόβλημα είναι - και από αυτή την άποψη είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να ασκούν πολιτική κριτική και να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να χαϊδεύουν αυτιά - είναι να πεις την αλήθεια. Να πεις για ένα πολιτικό κόμμα που θέλει να το ψηφίσει ο ελληνικός λαός, γιατί έχει λάθος και η αφετηρία του είναι λάθος, γιατί οι προτάσεις του οδηγούν σε νέα αδιέξοδα και γιατί ουσιαστικά η ψήφος σε αυτό το κόμμα θα πάει χαμένη, όχι με τη θεωρία της χαμένης ψήφου, αλλά γιατί δε θα έχει αντίκρισμα πραγματικό σε αυτό που επιθυμεί ο απλός άνθρωπος, ο εργαζόμενος λαός, οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας, αυτό είναι το ζήτημα. Δεν είναι ποιος παίρνει από ποιόν. Την κύρια δυσκολία εμείς την είχαμε, αν θέλετε, τα προηγούμενα χρόνια και το '12, θα θυμάστε και το '15. Ας πούμε το Γενάρη του 2015 υπήρχε πολύ μεγαλύτερη πίεση με αυτήν την έννοια σε ψηφοφόρους όπου έλεγαν ότι «υπάρχει ελπίδα», «ενωμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά», «πρώτη φορά αριστερά», «να τη δοκιμάσουμε, μήπως έστω δώσει κάποιες ανάσες ανακούφισης», με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και τότε ένας κόσμος άντεξε και έδωσε 15 βουλευτές στο ΚΚΕ. Σήμερα που υπάρχει πείρα τους έχει δοκιμάσει όλους, μπορεί ο ελληνικός λαός να πάρει σταθερά τη θέση και να πει ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί τους έχει δοκιμάσει και αυτούς της Λαϊκής Ενότητας εδώ που τα λέμε».
Λοιπόν θα πάμε τώρα στο ερώτημα του Δημήτρη Χαρίτου του συναδέλφου από την Πάτρα από το SUPER B, ο οποίος ρωτάει: «Η Αχαΐα, ως γνωστόν, συγκαταλέγεται στις φτωχότερες ζώνες της ΕΕ, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Μολονότι, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών αρκετές δυναμικές κινητοποιήσεις δεν απέφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Τι προτείνεται για να αντιστραφεί αυτή η δυσχερής κατάσταση δοθέντος ότι δήμαρχος της αχαϊκής πρωτεύουσας, της Πάτρας, εδώ και περίπου ένα χρόνο, είναι ο Κώστας Πελετίδης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται;
«Κοιτάξτε να δείτε, δεν φτάνουν μόνο οι κινητοποιήσεις, αυτό θα απαντούσα μονολεκτικά. Δεν φτάνει ο αγώνας, ούτε αν θέλετε φτάνει ένας καλός ένας κομμουνιστής δήμαρχος, ο οποίος σε αυτόν τον ένα χρόνο έχει πραγματικά δείξει δείγματα γραφής σημαντικά, ότι ενδιαφέρεται για το φτωχό εργαζόμενο λαό της Πάτρας, γιατί και η Αχαΐα και η Πάτρα είναι τα θύματα αυτής ακριβώς της πολιτικής, αυτού του συστήματος που θέλει κέρδη για λίγους και θέλει μέτρα αντιλαϊκά για τους πολλούς. Άρα, λοιπόν, χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές και από αυτή την άποψη θα έλεγα στο φίλο να ψηφίσει το ΚΚΕ».
Λοιπόν πάμε και στην Καβάλα, στον Γιάννη τον Κομνηνό από το CENTER TV, λέει: «Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία, όπως χαρακτηρίζετε την ΕΕ. Ξέρετε όμως, ότι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τους Έλληνες αγρότες, γιατί η αγροτική οικονομία ορίζεται από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηρίζει πολλά στην αγροτική οικονομία. Απευθυνόμενος, λοιπόν, στους αγρότες, μπορείτε να δηλώσετε ότι η θέση σας είναι συνεπής, ρεαλιστική επίσης μπορείτε να πείτε ότι είναι;, γιατί συνεπής είναι εφόσον την έχετε τόσα χρόνια;
«Η μόνη συνεπής και ρεαλιστική θέση, είναι η θέση του ΚΚΕ. Μόνο αν σκεφτεί κανείς και ο φίλος που το ρωτάει αυτό, αυτά τα χρόνια; Ποιος ευθύνεται που η κατάσταση της ελληνικής αγροτιάς βαίνει από το κακό στο χειρότερο, ποιος ξεκληρίζει την αγροτική οικογένεια, τον αγρότη από το χωράφι του. Γιατί συγκεντρώνεται η αγροτική οικονομία, η παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια, σε χέρια μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Άρα λοιπόν τα χρήματα πάνε είτε για να θάβουν προϊόντα παλιότερα, είτε για να μην κάνουν τις καλλιέργειες που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες αγρότες και να έχουν και ικανοποιητικό εισόδημα και να συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας και σε ισότιμες ανταλλαγές με άλλες χώρες. Είναι ουσιαστικά οι δεσμεύσεις της ΕΕ. Από το όποιο χρήμα έρχεται, ελάχιστο πάει στο μικρό αγρότη, γιατί στο μικρό και μεσαίο αγρότη από αυτά τα χρήματα ελάχιστα μέχρι καθόλου, πήγαν. Ήδη όλες οι καταστροφές που έγιναν από θεομηνίες, από κακοκαιρίες, από πλημμύρες, από παγετό, από ασθένειες, είτε των ζώων είτε των φυτών, ακόμα δεν έχουν στοιχειωδώς αποκατασταθεί υλικά, έστω ως κάποια μέτρα ανακούφισης. Άρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα του λέμε εμείς να σκεφτεί και η πρότασή μας δεν είναι φεύγουμε από την ΕΕ και όλα τριγύρω μένουν τα ίδια και για τον αγρότη και για τον εργάτη και για την ελληνική κοινωνία. Αν δεν πάρεις τον πλούτο στα χέρια σου, εάν ο αγρότης δε συνεταιριστεί στον παραγωγικό συνεταιρισμό, σε μεγάλους συνεταιρισμούς αγροτικής εκμετάλλευσης για να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας σχεδιασμένα πλάι στη βιομηχανοποιημένη κοινωνικοποιημένη παραγωγή, για να έχει και ασφάλεια και από τις κακοκαιρίες, από το κόστος που πληρώνει, από την αποθήκευση των προϊόντων, τον εξοπλισμό με φυτοφάρμακα, ήδη άλλων υλικών αναγκών που έχει ανάγκη και ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, τότε βεβαίως θα μιλάει με τέτοιο αδιέξοδο τρόπο ο φίλος που μας ρωτάει. Και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπως και όλη η Ελλάδα έχει πλούσια αγροτική παραγωγή, μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία μόνο όμως στα πλαίσια αυτής της εξουσίας».
Λοιπόν, από τον αγροτικό κόσμο, πάμε στον αστικό τώρα, πάμε στη Θεσσαλονίκη, ο Λάζαρος Λαζάρου από το ΕΓΝΑΤΙΑ TV, θέλει να μάθει ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για την πορεία των έργων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Λέει: «Ότι με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το έργο είναι σταματημένο, οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση, καθώς άλλοι έχουν απολυθεί και άλλοι βρίσκονται υπό το καθεστώς της διαθεσιμότητας ρωτάει να μάθει, ζητάει θα έχετε κάποια κοινοβουλευτική παρέμβαση στην επόμενη Βουλή για το μέλλον της κατασκευής αυτού του έργου και τι θα περιλαμβάνει αυτή;»
«Βεβαίως, έχω συναντήσει κιόλας επανειλημμένως το σωματείο των εργαζομένων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Καταρχήν, θα πρέπει άμεσα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι, να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες. Αντίθετα, χρειάζεται και επιπλέον εργατικό δυναμικό να δουλέψει και κυρίως θα πρέπει να ανοίξει, γιατί έχει σταματήσει, και προς το δυτικό και προς τον ανατολικό τομέα σε όλος το εύρος, του μετρό, να αναπτυχθούν οι εργασίες, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Και από αυτή την άποψη και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ θα δώσει το αποφασιστικό του παρόν».
Τώρα από το CRETA TV, στην Κρήτη ο Σωτήρης Μεταξάς λέει: « Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε έννοια σύμβασης παραχώρησης για τα μεγάλα έργα υποδομής και λέτε όχι σε οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής ιδιωτικών επενδύσεων. Έχετε εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική για την υλοποίηση αυτών των έργων, διότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και πέρα από τις πολιτικές ευθύνες για το αναπτυξιακό έλλειμμα της Κρήτης θα πρέπει να συνταχθεί και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Η δική σας πρόταση ποιά είναι σε αυτό;»
«Με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και αυτών που θέλουν να κυβερνήσουν σήμερα θα οδηγούμαστε συνεχώς σε νέα αδιέξοδα, διότι στην οικονομία της αγοράς, στην οικονομία των ιδιωτικοποιήσεων, είτε του κρατικού καπιταλιστικού τομέα - διότι δεν είναι κρατικός τομέας με βάση την κοινωνικοποίηση που λέμε εμείς - θα έχουμε συνεχώς τα ίδια αδιέξοδα σε όλες τις υποδομές και στα αεροδρόμια και στα υπόλοιπα ζητήματα που αναφέρεται ο φίλος, ιδιαίτερα για την Κρήτη. Άρα, η λύση είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, είναι η αποδέσμευση από τις αλυσίδες των λυκοσυμμαχιών, είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους, είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με βάση τις ανάγκες και του κρητικού λαού. Αυτή είναι η απάντησή μας, αυτό προϋποθέτει λαϊκή διακυβέρνηση, προϋποθέτει άλλη εξουσία, προϋποθέτει σύγκρουση με αυτό το σύστημα που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει και μας έχει φέρει σε αυτά εδώ τα χάλια».
|
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον τ/ς ACTION 24 [9/9/2015]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας Υγείας λόγω του κορωνοϊού επανέλαβε ...
-
Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ημέρα βρίσκεται η ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό ω...
-
Αυξάνεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αριθμός των συλληφθέντων για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου