Ξέσπασε ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση στο Βερολίνο: να χρεοκοπήσει η Ελλάδα θέλει το υπουργείο Οικονομικών, να φύγει το θέμα από το Eurogroup και να γίνει Σύνοδος Κορυφής θέλει το SPD
Σενάρια άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την ευρωζώνη διακινεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ αμέσως έσπευσε να δώσει «απάντηση» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να φύγει από τα χέρια των υπορυγών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με «διαρροές» από κύκλους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πρότασή του στο Eurogroup θα είναι να κηρυχθούν αμέσως απαιτητά τα δάνεια των 140 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας και θα την υποχρέωνε να τυπώσει εθνικό νόμισμα και να βγει από την ευρωζώνη.
Αμέσως μετά τις ακραίες «διαρροές» του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, στη συζήτηση παρενέβησαν οι κυβερνητικοί εταίροι της καγκελαρίου Μέρκελ, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να απομονωθούν οι ακραίοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και να περάσει το ελληνικό ζήτημα στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών.
Ειδικότερα, τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό θέμα ζήτησε το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα (SPD). Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Άξελ Σέφερ, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε να την διαχειριστούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών».
Η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται ότι ήδη έχει πάρει θέση υπέρ της πρότασης του SPD, δεδομένου ότι αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι αύριο θα συζητήσει το θέμα της Ελλάδας στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές, αν η κ. Μέρκελ ήθελε να ταυτισθεί με τις θέσεις Σόιμπλε θα ζητούσε να εξετασθεί το θέμα της Ελλάδας σε επίπεδο Eurogroup και δεν θα εκκινούσε συζητήσεις σε γαλλογερμανικό επίπεδο κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι και το καλοκαίρι του 2012 ο Β. Σόιμπλε είχε εισηγηθεί να κινηθεί διαδικασία Grexit, αλλά οι προτάσεις του απορρίφθηκαν από την καγκελάριο.
Στην αυριανή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, η κ. Μέρκελ θα βρεθεί μπροστά σε ισχυρές πιέσεις να δοθεί μια «βιώσιμη λύση» για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Το κλίμα στο Παρίσι έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συντριβεί η Ελλάδα, όπως είχε συντριβεί η Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου