Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Εδώ τελειώνουν όλα! Ο Κοτζιάς επιβεβαίωσε την κωλοτούμπα Καμμένου για το Σκοπιανό – Τι δείχνουν οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις – «Έσβησαν» οι κόκκινες γραμμές!



Επιβεβαίωσε την «κωλοτούμπα» του Πάνου Καμμένου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι «ο Πάνος Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία, αλλά ότι δεν συμφωνεί με τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά», επιβεβαιώνοντας έτσι πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάνει πίσω σε μία ακόμη «κόκκινη γραμμή».

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις προτάσεις τις για την ονομασία των Σκοπίων, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές.
Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση συζητά μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, εξηγώντας ότι απορρίπτεται ο όρος «σλαβομακεδονία» λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς των Σκοπιανών. Ξεκαθάρισε ότι, εάν δεν λυθεί τώρα το Σκοπιανό, τότε η γειτονική χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό στην Ελλάδα, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει, καθώς «υπάρχει η κυβέρνηση και η Βουλή». «Θυμίζω ότι η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 για την ΠΓΔΜ έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή».

Ο υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η κυβέρνηση μπορεί να πέσει από το Σκοπιανό, καθώς δεν χάνεται έτσι η δεδηλωμένη βάσει του Συντάγματος.
Εξαπέλυσε ακόμα επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να πάψει η χώρα μας να είναι φυλακισμένη στην ιστορία. Όλα τα άλλα είναι μικροκομματικές συζητήσεις. Εμείς είμασε μία κυβέρνηση που θα λύσουμε το πρόβλημα, εφόσον και η άλλη πλευρά είναι σοβαρή. Δεν έχουμε πρόβλημα να πάρουμε ιστορικές ευθύνες. Η ΝΔ απέδειξε ότι είναι ανίκανη ως αντιπολίτευση, δεν ζητάμε να μας κάνει προτάσεις, αλλά μόνο να αφήσει την κυβέρνηση να κάνει τη διαπραγμάτευση».
Εσωκομματικά προβλήματα για τον Πάνο Καμμένο με το Σκοπιανό
Δεν θα είναι και τόσο εύκολο, από ό,τι φαίνεται να πείσει τα στελέχη του κόμματος του ο Πάνος Καμμένος, για μια νέα κιβίσθηση σε σχέση με το Σκοπιανό. Για τα Μνημόνια, ήταν η σκληρή διαπραγμάτευση, οι κακοί δανειστές, το δημοψήφισμα και κάπως έστω και δύσκολα όσοι παρέμειναν, προσπαθούν να το διαχειριστούν. Τώρα όμως για το Σκοπιανό, πώς θα το διαχειριστούν; Είναι βλέπετε και η τελευταία κόκκινη γραμμή, είναι και το τελευταίο χαρτί του «πατριωτισμού».
Ευρισκόμενοι σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, λοιπόν, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία και παραγωγό του, σε όποια λύση προωθηθεί.
Η συνεδρίαση αυτή, πραγματοποιήθηκε μεταξύ μελών και πολιτευτών, ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και του επικείμενου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετείχε ακόμη και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Λαζαρίδης Γιώργος.
Η Μακεδονία και δη η Θεσσαλονίκη, ήταν από τους σταθερούς πυλώνες του Πάνου Καμμένου για την είσοδο στην Βουλή. Η διαχείριση της επικείμενης «κωλοτούμπας» για να μη ρίξει την κυβέρνηση και να διασώσει την υπουργική του καρέκλα, θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κόμματος του. Στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου πέτυχε από τα πιο μεγάλα εκλογικά ποσοστά του στις τελευταίες εκλογές, ενώ εκλέγει και δύο βουλευτές στην Α ‘ και Β’ Θεσσαλονίκης , Ζουράρις και Λαζαρίδης αντιστοίχως. Επίσης στο Ν.Σερρών, εκλέγεται και η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Τσαρουχά.
Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις
Η κυβέρνηση πριν ανοίξει δημοσίως τη συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων, πραγματοποίησε σειρά κρυφών δημοσκοπήσεων διαφορετικού τύπου, τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και αστάθμητων κ.α. σε σχέση με την ονομασία και τα πιθανά ονόματα για τη γειτονική χώρα.
Μία από αυτές δείχνει «ντέρµπι» με το 47% να τάσσεται εναντίον µιας λύσης του προβλήµατος της ονοµασίας που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», το 46% υπέρ και ένα 7% εµφανίζεται είτε να µη γνωρίζει είτε να µην ενδιαφέρεται για το θέµα.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα κρίνεται από πρόσωπα κοντά στην κυβέρνηση ως πολύ ενθαρρυντική για το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκτιµούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο κοινωνικό πεδίο για να προωθηθεί συµβιβασµός σε ένα τόσο παλιό και ευαίσθητο εθνικό θέµα.
Σηµαίνει αυτό ότι θα πρέπει να θεωρούµε σίγουρο ότι µέχρι το καλοκαίρι θα έρθει συµφωνία στη Βουλή; Η απάντηση είναι αρνητική.
Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα Σκόπια, στην κυβέρνηση παρά τα όσα λένε, δεν έχουν πρόθεση να ρισκάρουν στη Βουλή. Αν φανεί ότι οι ΑΝ.ΕΛ. καταψηφίζουν και όλη η αντιπολίτευση είτε καταψηφίζει είτε απέχει, θα το κάνουν «γαργάρα». Παρόλο που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέµα δεδηλωµένης εφόσον δεν πρόκειται για ψήφο εµπιστοσύνης, γνωρίζουν ότι θα δηµιουργηθούν τόσο ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις, ώστε µετά δεν θα µπορούν να σταθούν.



pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου