Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ποιο είναι το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας στα Βαλκάνια και… στην Θράκη


Τα «πλοκάμια» της τουρκικής προπαγάνδας τις τελευταίες δεκαετίες διαθέτουν ένα αρκετά καλά επανδρωμένο όργανο που δραστηριοποιείται τελευταία έντονα στην περιοχή των Βαλκανίων και για το οποίο δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει επαρκή πληροφόρηση.

Μετά την κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού και την ανάδυση των ανεξαρτήτων χωρών της κεντρικής Ασίας με τουρκόφωνες γλώσσες, η Τουρκία επιδίωξε την διείσδυση της και τον σχηματισμό υπό την αιγίδα της ενός μεγάλου τουρκόφωνου τόξου στην ευρύτερη περιοχή.
Έτσι στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 η Τουρκία έκανε την πρώτη κρούση για συνάντηση κορυφής στις χώρες Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Κιργιζιστάν, τονίζοντας την κοινή, όπως υποστήριζε, καταγωγή.
Για τον σκοπό αυτό, δηλαδή της προώθησης μιας τουρκόφωνης ενότητας, το επόμενο έτος, 1992, ιδρύθηκε η περίφημη ΤΙΚΑ, «Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı», από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την υποτιθέμενη κοινωνική συνδρομή στις χώρες αυτές, αλλά με απώτερο σκοπό την προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας.
Από το 1995 η ΤΙΚΑ, που ενισχύθηκε με καινούργια κονδύλια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εντατικοποίησε την παρουσία της στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα με την ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και φορέων κοινωνικής ωφέλειας στις χώρες αυτές. Πολλά προγράμματα εγκαινιάστηκαν από την περίοδο αυτή.

Το 2000 ήταν ένας σημαντικός σταθμός στις δραστηριότητες της ΤΙΚΑ, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών την ανήγαγε σε κύριο εκπρόσωπο της τουρκικής παρουσίας στο εξωτερικό και οι δραστηριότητες της επεκτείνονταν και σε μη τουρκόφωνες, κυρίως μουσουλμανικές χώρες.
Το 2002 ήταν σε εξέλιξη 12 προγράμματα συνολικής δαπάνης 85 εκατομμύρια δολάρια, για αυξηθούν το 2011σε 25 προγράμματα και το 2012 σε 33 προγράμματα. Το 2015 συνολικά τα κονδύλια που διέθεσε η ΤΙΚΑ ανήρθαν σε 3 δις 913 εκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα η ΤΙΚΑ έχει έντονη παρουσία σε 56 χώρες με 58 μεγάλα προγράμματα, ενώ γραφεία της υπάρχουν σε 170 χώρες, κυρίως του τρίτου κόσμου και στις πέντε ηπείρους, προωθώντας όπως αναφέρεται την φιλία και την συνεργασία της Τουρκίας με τις χώρες αυτές.
Τα προγράμματα αυτά είναι κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης με πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά με έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα υπέρ της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα οι χώρες στις οποίες η ΤΙΚΑ έχει ενεργό παρουσία είναι οι εξής : Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία Τσαντ, Τζιμπουτί, Παλαιστίνη, Φιλιππίνες, Γουινέα, Νότιο Σουδάν, Κροατία, Ιράκ, Καμερούν, Καζακστάν, Κένυα, Κιργιζιστάν, Κολομβία, Κοσσυφοπέδιο, Λιβύη, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μπαγκλαντές, Ουγγαρία, Σκόπια, Μεξικό, Μογγολία, Μολδαβία, Μυανμάρ, Ναμίμπια, Νίγηρα, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σερβία, Σομαλία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Τανζανία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, Ουκρανία για Τατάρους, Ιορδανία, Υεμένη,



pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου