Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πυροκροτητής εξελίξεων: Δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του Black Hawk – Εκτός εαυτού ο Ρ.Τ.Ερντογάν


Απασφάλισε η χειροβομβίδα που κρατούσε στα χέρια της η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν εισέλθει ο νέος χρόνος, καθώς χορηγήθηκε άσυλο και είναι ελεύθερος ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην πατρίδα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα, ενώ αναμένονται οι απόφασης και για τους υπόλοιπους επτά.

Ηδη ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος για ένα ακόμη λόγο:
Η Σερβία εξέδωσε στην Τουρκία(πράγμα που η Ελλάδα δεν έκανε) τον Τζεβντέτ Αγιάζ, στέλεχος του κουρδικού κόμματος της ελευθερίας (ΡΑΚ), ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο βάση τουρκικού εντάλματος. Ο Αγιάζ έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 15 ετών «για (απόπειρα) κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας».
Η απόφαση αυτή, άλλα και οι αναμενόμενες άλλες επτά έχουν προκαλέσει πανικό στο Μαξίμου, που προσπαθεί από τη μία να μην γίνει γνωστή η επίμαχη απόφαση και από την άλλη αναζητά λύσεις για να την ανατρέψει.
Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk της αστυνομίας ζήτησε να περάσει εντός ελληνικού εναέριου χώρου με την επίκληση βλάβης. Οι χειριστές του τουρκικού Black Wawk δήλωσαν mayday και emergency στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Αμέσως, το αρχηγείο τακτικής αεροπορίας έδωσε τότε εντολή απογείωσης σε ένα ζεύγος ελληνικών F-16 επιφυλακής που προσέγγισαν το τουρκικό Black Hawk προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις των Τούρκων.
Παρά το γεγονός ότι είχε εκπέμψει σήμα mayday, το τουρκικό ελικόπτερο τότε δεν προσγειώθηκε στον πρώτο διαθέσιμο χώρο όπου θα μπορούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά ζήτησε να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Aλεξανδρούπολης όπου και ακινητοποιήθηκε.
Οταν το τουρκικό Black Hawk προσγειώθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης κατέβηκαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων επτά στρατιωτικοί και ένας με πολιτικά ρούχα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβάτες του ελικοπτέρου ήταν 2 ταγματάρχες, 1 λοχαγός και 5 οπλίτες οι οποίοι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και ζητούν πολιτικό άσυλο
Τώρα πλέον, κλαίγοντας από χαρά και με τα δάκρυα να τρέχουν ασταμάτητα αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με ένα σκληρό σκεπτικό σε βάρος της γείτονας χώρας.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Ακόμη, αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Η Κυβέρνηση αναζητά λύση και ήδη ετοιμάζεται πυρετώδης για καταθέσει άμεσα αίτηση ακύρωσης της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Πάντως, διοικητικοί δικαστές οι οποίοι για ευνόητους λόους κρατούν την ανωνυμία τους,  έλεγαν χαρακτηριστικά ότι σε όποιες δικονομικές και δικαστικές ενέργειες και εάν προβεί η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανατροπή της απόφασης αυτής, καθώς μάλιστα ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση».
Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Τέλος, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Η συμφωνία Σερβίας-Τουρκίας
Η Σερβία εξέδωσε στην Τουρκία τον Τζεβντέτ Αγιάζ, στέλεχος του κουρδικού κόμματος της ελευθερίας (ΡΑΚ), ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο βάση τουρκικού εντάλματος.
Ο Αγιάζ έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 15 ετών «για (απόπειρα) κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητας».
Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ είχε ζητήσει από την Σερβία να μην προχωρήσει στην έκδοση του Αγιάζ με επιστολή της στην υπουργό Δικαιοσύνης, Νέλα Κουμπούροβιτς.
Η υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε την επιστολή αυτή, αν και οι δικηγόροι του Αγιάζ αντιτείνουν ότι βρισκόταν μέσα στην δικογραφία την οποία έπρεπε να μελετήσει η κ. Κουμπούροβιτς πριν υπογράψει την έκδοση του.
Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή εστάλη την 11η Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν εξεταστεί η υπόθεση από το εφετείου της πόλης Νόβισαντ και πριν ακόμη φτάσει ο φάκελος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής του ΟΗΕ Γενς Μόλντβινγκ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του υπενθυμίζοντας στην Σερβία ότι ως χώρα που υπέγραψε την διακήρυξη του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, έχει υποχρέωση να την τηρεί.
Ο Τζεβντέτ Αγιάζ συνελήφθη στα τέλη του 2016, στην πόλη Σάμπατς, στη βόρεια Σερβία, βάση εντάλματος της τουρκικής δικαιοσύνης.
Το δικαστήριο της πόλης αποφάσισε την έκδοση του τρεις φορές, ωστόσο κάθε φορά το εφετείο του Νόβισαντ ακύρωνε την απόφαση.
Την τέταρτη φορά το εφετείο αναθεώρησε τη στάση του και αποφάσισε, τη 14η Δεκεμβρίου του 2017, την έκδοση του στην Τουρκία.
Μία ημέρα αργότερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Νέλα Κουμπούροβιτς υπέγραψε την απόφαση και την 25η Δεκεμβρίου ο Τζεβντέτ Αγιάζ μετήχθη αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και παραδόθηκε στην τουρκική αστυνομία.
Η έκδοση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία, κυρίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και νομικούς που καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην υπόθεση έκδοσης του Αγιάζ.





pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου