Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Η Μέρκελ στην Τουρκία...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: APΠροσφυγικό, Κυπριακό και Συρία στην ατζέντα της Γερμανίδας καγκελάριου...

Με την πρόθεση να προωθήσει θέματα όπως το προσφυγικό, την εκεχειρία στην Συρία αλλά και το Κυπριακό η...
καγκελάριος Mέρκελ επισκέπτεται αύριο την Άγκυρα.

Η Τουρκία είναι για την ΕΕ «ένας εξαιρετικά σημαντικός γείτονας και εταίρος», με τον οποίο η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις και λόγω των «εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής» που ζουν στη χώρα, δήλωσε σε μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Στόχος της σημερινής επίσκεψης της καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι να καταλήξει με τους τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων. Εκτός από τα διμερή θέματα και τη συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, την κατάσταση στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.

Ανθρώπινα δικαιώματα στην ατζέντα

Στην Άγκυρα η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα επισκεφθεί το κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. Ο κ. Ζάιμπερτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η καγκελάριος να συναντηθεί και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις συναντήσεις της η κ. Μέρκελ θα αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα σε ό,τι αφορά τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία τύπου. Ο Στ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε σε επανειλημμένες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου στο παρελθόν, στις οποίες ασκούνταν κριτική στην στάση κυβέρνησης και αρχών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε με εκτιμήσεις κύκλων της γερμανικής αλλά και της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ συνιστά στήριξη προς τον κ. Ερντογάν λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων. «Δεν συμμερίζομαι αυτή την εντύπωση», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. «Ούτε έχει κάποια σχέση με τους σκοπούς του ταξιδιού και ούτε θα έχει κάποια σχέση με τις θέσεις που θα υποστηρίξει η καγκελάριος στην Άγκυρα.» Άλλωστε, «το να κόψεις το νήμα του διαλόγου - σίγουρα δεν θα ήταν μια λογική λύση.»

«Επιχειρησιακό ζήτημα» το Κυπριακό

Πάντως, η καγκελάριος δεν πρόκειται να πάει στην Τουρκία για να «ανταλλάξει απλώς απόψεις» αλλά με «επιχειρησιακό πνεύμα» για πρακτικά αποτελέσματα, επισήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Σκοπός είναι να συζητήσει με τους τούρκους συνομιλητές της την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, όπως επίσης και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό προς τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία. Επίσης θα επιδιώξει μια συζήτηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σημερινή εκεχειρία σε «διαδικασία» του ΟΗΕ. Ως «επιχειρησιακό ζήτημα» ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε και το Κυπριακό υποδεικνύοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου. Σημειωτέον ότι παρασκηνιακά το Βερολίνο έχει αρκετά συμβάλει στο παρελθόν έτσι ώστε να ξεπεραστούν αρκετοί σκόπελοι και να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη.

Τέλος, ο κ. Ζάιμπερτ δεν θέλησε να σχολιάσει άρθρο του SPIEGEL-Online πως η Άγκυρα «εκβιάζει» τη Γερμανία για να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις αεροφωτογραφίες που συλλέγουν γερμανικά αεροσκάφη Tornado στο Ιράκ και στη Συρία. Σε διαφορετική περίπτωση, γράφει η ιστοσελίδα, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανέγερση κατοικιών του γερμανικού προσωπικού στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα. Σύμφωνα με το SPIEGEL-Online ή Άγκυρα ζητά τις φωτογραφίες για τον εντοπισμό Κούρδων μαχητών. Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μπόρις Ναντ θύμισε ότι εντολή των γερμανικών Tornado είναι να συλλέγουν αεροφωτογραφίες που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Με αυτό το κριτήριο γίνεται η επιλογή των φωτογραφιών που στη συνέχεια καταχωρούνται σε τράπεζα δεδομένων. Σε αυτή την τράπεζα έχουν πρόσβαση όλες οι συμμαχικές δυνάμεις, δηλαδή και η Τουρκία. Όπως τόνισε ο κ. Ναντ, στη βάση αυτής της εντολής η γερμανική βουλή ανανέωσε πρόσφατα για 12 επιπλέον μήνες τη συμμετοχή των στρατιωτών. Επ' αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτα...





nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου