Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τα 30 (!) μέτρα που έταξε ο Τσίπρας από τη Νίσυρο – Non paper Μαξίμου


Τα μέτρα για τα νησιά, που παρουσίασε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «κωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου με «non paper», που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρόκειται για «ένα συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των υποδομών, τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας των κατοίκων των νησιών».
Αναλυτικά τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών
1. Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
2. Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.
4. Επανασχεδιασμός του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.
5. Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο.
6. Πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.
7. Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.
– Ξεπάγωσαν 2 έργα προϋπολογισμού 850 χιλιάδων ευρώ
– Ολοκληρώθηκαν 4 έργα, αξίας πάνω από ένα 1 εκ. ευρώ
– Βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ,
– Δρομολογούνται και 7 νέα έργα, με προϋπολογισμό 866,5χιλ ευρώ.
8. Υγεία. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με:
– 112 μόνιμους γιατρούς
– 107 επικουρικούς γιατρούς
– 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό,
– 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και
– 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.
* Θέσπιση ειδικών βαθμολογικών και οικονομικών κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η υπηρεσία στα νησιά, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές.
* Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών με ανάπτυξη, μέχρι το 2018, 27 τοπικών μονάδων υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.
* Κίνητρα προς οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών.
* Προμήθεια εντός του 2017 υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που θα καλύψουν τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης.
* Τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο και σύντομα θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
* Προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.
9. Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τριών μονάδων αφαλάτωσης, σε Λέρο, Αμοργό και Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία.
* Τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αφαλατώσεων στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Καστελόριζο.
10. Χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών, προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ.
11. Άμεση προώθηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
12. Ολοκλήρωση, ως τον Ιανουάριο, της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου.
13. Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Τα πρώτα 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020 θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
14. Ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.
15. Διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
16. Ενίσχυση των μικρών νησιωτικών Δήμων με έμπειρα στελέχη, για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και εκπαίδευση στελεχών των Δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας
17. Δυνατότητα ενίσχυσης Δήμων μικρών νησιών, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
18. Προώθηση ερευνητικών υποδομών, όπως η Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και η Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών Εθνικής Εμβέλειας για τη διασύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα.
19. Βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης ερευνητικές προτάσεις, όπως η πολυπαραγωγή ενέργειας και νερού με ηλιοθερμικές τεχνολογίες, οι εφαρμογές προηγμένων οπτικών τεχνολογιών στην πολιτιστική κληρονομιά, η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας των νησιών του Αιγαίου.
20. Αναβαθμίζεται το ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΦΙΛΙΑ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
21. Έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκ ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.
22. Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκ ευρώ, για 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων.
23. Αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκ ευρώ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.
24. Προγράμματα όπως «εγκατάσταση νέων γεωργών», «ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και «στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως αναπτυξιακά εργαλεία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στα νησιά.
25. Στήριξη των τοπικών προϊόντων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερή ένταξή τους στην γεωργική αλυσίδα τροφίμων και θα προσθέσει αξία στα γεωργικά προϊόντα των νησιών μας.
26. Τουρισμός. Δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑΝΕΚ) Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120εκ. ευρώ.
* Επιχορήγηση για τη δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού.
* Ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ, με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές.
27. Επιχορήγηση κατά την διετία 2015-2016 πάνω από 40 νησιωτικών Δήμων με προτεραιότητα σε μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά. Άμεση προώθηση ρύθμισης για την ενίσχυση του τακτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μικρών και απομακρυσμένων νησιών.
28. Αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό της ανάγκης για μετακινήσεις.
29. Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», ύψους 3,5 εκ ευρώ, το οποίο αφορά τουλάχιστον 22.000 μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για την απόκτηση κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
30. Σχέδιο πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και με την παροχή δορυφορικού εξοπλισμού, την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και την ενεργοποίηση ενός πακέτου υπηρεσιών δορυφορικής ώστε κάθε νοικοκυριό και του πιο απομακρυσμένου νησιού να έχει πρόσβαση.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου