«Ακόμα και αν όλα πάνε καλά οι Έλληνες πολίτες φαίνεται απίθανο να χαιρετίσουν αυτή την εκδοχή ως τη νέα τους πραγματικότητα», έγραφε στους New York Times ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Σάιμον Τζόνσον, στις 6 Μαΐου του 2010.
Ήταν την ίδια μέρα, που η Βουλή των Ελλήνων, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, υπερψήφιζε το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Ο Τζόνσον χαρακτήριζε το ελληνικό πακέτο «διάσωσης» δραματικό, άνευ προηγουμένου και σημείωνε ότι απέχει μακράν από το να σταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ.
Όπως επισήμανε στο ίδιο άρθρο του, η πολιτική των «σιωπηρών πλεονασμάτων» του προϋπολογισμού που επιβαλλόταν στην Ελλάδα ήταν «βάναυση», υποστήριζε δε, πως εάν οι στόχοι για την ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνονταν – όπως και συνέβη- οι Έλληνες έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για ολοένα και πιο σκληρή λιτότητα για να πληρώσουν τους Γερμανούς.
Η Ανν Μαρί Σλότερ δικηγόρος, πολιτικός αναλυτής, πολιτικός επιστήμονας και δημόσιος σχολιαστής στις ΗΠΑ που από το 2002 έως το 2009 ήταν Κοσμήτορας του Woodrow Wilson School του Princeton και εν συνεχεία υπηρέτησε ως Διευθύντρια Πολιτικού Σχεδιασμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, έστειλε δύο ήμερες αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου το εν λόγω άρθρο του Τζόνσον στην τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Στο συγκεκριμένο mail που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το FBI η Σλότερ ανέφερε στην Χίλαρι Κλίντον πως η ΕΕ το ΔΝΤ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχαν την ελπίδα ότι με την ελληνική διάσωση θα κερδιζόταν χρόνος για τη διάσωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου