Ενώ οι Γερμανοί αναλύουν ως να βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου τις απειλές του Ερντογάν περί νέου προσφυγικού τσουνάμι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε δια στόματος Δημήτρη Βίτσα ότι η ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό θα θεωρηθεί από την πλευρά της Ελλάδας επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.
Πεπεισμένος ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Τόμας Όπερμαν στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων.
Βεβαίως το τι νομίζει ή πιστεύει ένας Γερμανός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής μικρή σημασία έχει, αλλά ας δούμε τη σκέψη του:
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. Δεν το πιστεύω» επισήμανε ο Οπερμαν σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας Rheinische Post (έκδοση Σαββάτου).
Μπορεί η εν λόγω συμφωνία να επικρίνεται και από τις δύο πλευρές, «αλλά είναι χρήσιμη για όλους», πρόσθεσε.
Χάρη, δε, σε αυτή μπορούν να διατραφούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.
«Επίσης δεν είναι φρόνιμο να την καταγγείλουμε εμείς, διότι θα τιμωρούσαμε τους λάθος ανθρώπους» τόνισε δε, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Και ποιος του είπε ότι ο Ερντογάν νοιάζεται εάν οι Σύροι πρόσφυγες έχουν τροφή ή πάνε τα παιδιά τους σχολείο.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ζήτησε-λόγω του ανακύψαντος θέματος με τη συμφωνία για το προσφυγικό- καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης.
«Την προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει ένα εκβιαστικό σκηνικό μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς καλύτερα με σωστές μεταρρυθμίσεις και όχι δια της πολιτικής συμβολισμών εξ αιτίας της οποίας η Frontex παραμένει μια τίγρη χωρίς δόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας της ίδιας εφημερίδας (Rheinische Post).
«Η απειλή του Ερντογάν αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργήσει η Ευρώπη μια πραγματική ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή» εξήγησε ο Λάμπσντορφ.
Ο φιλελεύθερος (FDP) Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να διαταράξει τις σχέση της με την Ευρώπη σε μόνιμη βάση, διότι «η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη γα την ασφάλεια και την οικονομία της».
Ψύχραιμα και συγκρατημένα αντέδρασαν πάντως την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γερμανία στις προκλητικές δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να ανοίξει τις συνοριακές πύλες και να στείλει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Οι «απειλές» της Άγκυρας «δεν βοηθούν» σε τίποτα τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για το προσφυγικό «ωφελεί και τις δύο πλευρές».
Από την πλευρά της Ελλάδα, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, έσπευσε να πάρει την πλέον ξεκάθαρη θέση.
Ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να επιτύχεις άλλους στόχους, είναι επιθετική ενέργεια».
Όμως «το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοι – γείτονες, ότι είμαστε πάρα πολύ ισχυροί στο να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε προς Ανατολάς, είτε προς Δυσμάς», σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
«Αυτού του είδους οι δηλώσεις -του Τούρκου Προέδρου- μας ανησυχούν και πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση.
»Κανείς δεν φοβάται γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε τέτοια κατάσταση, και από άποψη ετοιμότητας και από άποψη αξιόμαχου και όσον αφορά την αποτρεπτική τους δύναμη.
»Το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοι – γείτονες, ότι είμαστε πάρα πολύ ισχυροί στο να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε προς Ανατολάς, είτε προς Δυσμάς.
»Ως συνεργαζόμενα υπουργεία προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις. Ευχόμαστε το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.
»Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο υπόκειται σε διεθνείς συνθήκες».
Νομίζουμε ότι σε αντίθεση με τις «αρλούμπες» των Ευρωπαίων, η ελληνική θέση είναι η μόνη ξεκάθαρη: Εάν ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.
katoxika nea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου