Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

«Μάχη» στη Βουλή για τη διάταξη 2Α του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες


«Μάχη» στη Βουλή για τη διάταξη 2Α του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Ένας νέος «γύρος» αντιπαράθεσης για την προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στη Βουλή.
Στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κύρωση συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου, σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς έρευνας και διάσωσης. Στο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί, συζητείται και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α του Ν. 4339/2015.
Με βάση και τα λεχθέντα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση αναμένεται να εμμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του άρθρου 2Α του Ν. 4339/2015. Στις 11 το πρωί κατατέθηκε, εξάλλου, όπως είχε προαναγγελθεί και μια ακόμη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική για το αποφασίζον όργανο.
«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».
«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.




imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου