Χωρίς δυνατότητες αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στον Οκτώβριο μένει η κυβέρνηση μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα στο χθεσινό Eurogroup.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις Σοϊμπλε ότι η Ελλάδα «απέχει απότ ο 100% των προαπαιτούμενων» πιάστηκαν από μια λεπτομέρεια για να υλοποιήσουν το δυσμενέστερο σενάριο που μπορούσε να υπάρξει για την ελληνική πλευρά: όχι μόνο στερηθήκαμε τα 2,8 δις. ευρώ αλλά μείναμε –τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- με τα 1,1 δις. ευρώ που προορίζονται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όχι με τα 1,7 δις. ευρώ που θα συρρίκνωναν αισθητά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 6,2 δις. ευρώ με στοιχεία Αυγούστου (εκ των οποίων περίπου 1,5 δις ευρώ αφορούσαν σε επιστροφές φόρου οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν).
Το πρόβλημα της Ελλάδας με τη μη καταβολή της δόσης δεν είναι τόσο οικονομικό παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα που αντιστοιχεί στο ποσό των 1,7 δις. ευρώ που θα εισπράτταμε αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, ποσό που θα μπορούσε να συμβάλλει και στην ανάπτυξη δεδομένου ότι αποτελεί καθαρή εισροή χρήματος στη χώρα (σ.σ γι’ αυτό και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί τη χειρότερη από τις αποφάσεις που θα μπορούσε να ληφθεί καθώς πέραν της πλήρους εκταμίευσης, θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,7 δις. ευρώ για το εσωτερικό της χώρας και όχι τα 1,1 δις. ευρώ για τις δανειακές ανάγκες οι οποίες δεν είναι και άμεσες).
Μάλιστα χθες το βράδυ, το αν η χώρα και σε τι βαθμό έχει άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα, έγινε ολόκληρο θέμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον υπουργό Οικονομικών. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι θεώρησε «μη απαραίτητη» σε αυτή τη φάση την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης, για να εκδοθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η ακόλουθη δήλωση από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών: «Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι είπα ότι η χώρα δεν χρειάζεται χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό που άφησα "ανοιχτό", είναι το πότε θα μας χρειαστεί το 1,1 δισ. ευρώ που προορίζεται για τους πιστωτές, καθώς δεν έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις στο άμεσο διάστημα προς τους δανειστές».
Η χθεσινή απόφαση –και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη φάση- αποτελεί «δείγμα γραφής» του τι θα ακολουθήσει με τη δεύτερη αξιολόγηση. Όταν το Eurogroup, παρά την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, αρνείται να δώσει τη δόση επικαλούμενο την έλλειψη στοιχείων για το αν πληρώθηκαν ή όχι τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ έχει μπει αυστηρός σχετικός όρος στο μνημόνιο), είναι εξαιρετικά πιθανό να επιμείνει ακόμη περισσότερο στη… λεπτομέρεια όταν θα τα προαπαιτούμενα από 15 θα γίνουν… 45 ή και περισσότερα. Χθες, κατέστη σαφές, ότι στο Eurogroup πέρασε η γραμμή Σοϊμπλε ο οποίος από το Σάββατο ξεκαθάριζε ότι «η Ελλάδα απέχει ακόμη αρκετά από το 100%».
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του χρέους. Είναι πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν κωλυσιεργίες από την πλευρά των δανειστών στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. (σ.σ παρά το χαστούκι του χθεσινού Eurogroup, η άφιξη των θεσμών αναμένεται κανονικά για τις 17 Οκτωβρίου). Άλλωστε, η μόνη που βιάζεται σε αυτή τη φάση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, είναι η ελληνική πλευρά.
fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου