Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Διχοτόμηση έφεραν οι Τούρκοι εισβολείς, διχοτόμηση θα παραδώσουν οι «πατριώτες»…


cyprus_ethniko_symvoulio
Εθνικό Συμβούλιο: Επιφυλάξεις για συζήτηση εδαφικού στο εξωτερικό
Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη. Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό, επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ από πλευράς κομμάτων εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού.
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης έχει αλλάξει λόγω αιτήματος από πλευράς αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ζήτησαν όπως αντί να συζητηθούν οι θεματικές. όπως ήταν προγραμματισμένο για θέματα της ΕΕ και της Οικονομίας, να γίνει συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα όσα έγιναν από την τελευταία συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου. Δόθηκαν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που τέθηκαν από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη και τις ανησυχίες και τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θεωρώ ότι πολλές φορές είτε δηλώσεις είτε ερμηνείες από την τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζονται ή ερμηνεύονται ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του για συνεχή διαβούλευση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ να αναφέρω ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσουν τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη για τους εκπροσώπους τους, έτσι ώστε να αρχίσει αυτή η θεματική συζήτηση που είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα εξέφρασαν διαφωνία για συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα θα ήταν σαφώς προτιμότερο η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο. Εκείνο όμως που κρατάμε είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι θα συζητηθεί επιτέλους αυτό το σημαντικό θέμα και μάλιστα θα συζητηθεί σε συνδυασμό με το Περιουσιακό και όχι με την Ασφάλεια, όπως ήταν η αρχική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τόσο καιρό όλοι λέγαμε ότι είναι καιρός επιτέλους, ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί το Εδαφικό. Τώρα που φτάσαμε στην ώρα να το συζητήσουμε θεωρώ ότι όλοι πρέπει να δούμε την ουσία. Και η ουσία είναι η ανάγκη επιτέλους να συζητηθεί αυτό το καθοριστικό κεφάλαιο με χάρτες, με ονόματα».
Ερωτηθείς αν η μετάβαση στο εξωτερικό κρύβει κινδύνους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Όπως είναι η διαδικασία αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, με την ομάδα των ΗΕ, θα γίνει η συζήτηση. Εάν και εφόσον οι δύο ηγέτες αποφασίσουν όταν ολοκληρωθούν αυτές οι συναντήσεις, να γίνει κάπου στο εξωτερικό. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και είμαι σίγουρος ότι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα ενδιαφέρει η ουσία. Γιατί η συζήτηση, η ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται από πλευράς Τουρκοκύπριου ηγέτη περί ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. Σας θυμίζω ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γίνεται από τώρα συζήτηση για την πρώτη μέρα της λύσης, για την οικονομική πτυχή της λύσης, πτυχές της λύσης του Κυπριακού που ποτέ δεν είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Και ο λόγος είναι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο που έχει ασάφειες, που έχει εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες. Άρα, δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα ανέφερε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι, είναι λάθος είτε να ερμηνεύονται είτε να παρουσιάζονται δηλώσεις που γίνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανείς δεν μιλά εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Ερωτηθείς αν μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία εντός του 2016 και να απομείνουν κάποια διαδικαστικά, τεχνικά θέματα για μετά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν προς συζήτηση».
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα καθοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, σημειώνοντας το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου «με εναπομείνασες οκτώ συναντήσεις με τον κ. Ακκιντζί, υπάρχουν δύο επισκέψεις στο εξωτερικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχουν κάποιες επισκέψεις (ξένων επισήμων) στην Κύπρο, αλλά σίγουρα θα διευθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων, θέματα Διακυβέρνησης, Οικονομίας, υπάρχουν αρκετές πτυχές που θα πρέπει να συζητηθούν, πτυχές όπου υπάρχει διαφωνία και διαφορετική προσέγγιση και ευελπιστούμε μέσα από τη συζήτηση να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαδικασία τύπου Camp David στο εξωτερικό για συζήτηση του Εδαφικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία των ΗΕ, οι ίδιες ομάδες θα μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για να συζητήσουν το Εδαφικό. Δεν μιλάμε ούτε για Camp David ούτε για Green Tree, δεν τίθεται (θέμα) κάτι που έγινε στο παρελθόν να το συγκρίνουμε με άλλες καταστάσεις. Εκείνο που έχει συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι το να γίνει συζήτηση του Εδαφικού ενδεχομένως, όταν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν, στο εξωτερικό».
Επίσης σχετικά με το εάν είναι χρονικά πιεστικό το γεγονός ότι θα βρίσκονται στο εξωτερικό για συζήτηση του Εδαφικού, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να καθορίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να κλείσει το όποιο κεφάλαιο και δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε επιδιαιτησία, όπως την είδαμε να εκδηλώνεται στο παρελθόν μετά από αποδοχή της δικής μας πλευράς».
ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ θα συνοδεύσει αν κληθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού, “μετά ευχαρίστησης και μετά εθνικής υποχρεώσεως”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήταν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και θα συνεχίσουν με πνεύμα εθνικής συνεννόησης σε αυτές τις ιστορικές στιγμές που διέρχεται ο τόπος.
Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΗΣΥ στο θέμα της εντατικοποίησης των συνομιλιών, είπε πως η εντατικοποίηση έπρεπε και πρέπει να είναι μόνιμη θέση της κυπριακής πλευράς καθώς εμείς είμαστε τα θύματα της εισβολής και η παράταση του χρόνου είναι εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.
“Το γρηγορότερο αν θα μπορούμε να βρεθεί η λύση του Κυπριακού θα ήταν ό,τι καλύτερο δεδομένου ότι αυτή η λύση θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού”, είπε και διερωτήθηκε γιατί μετά από 42 χρόνια μας φοβίζει ο χρόνος επίλυσης. “Εμένα”, συνέχισε, “με προβληματίζει η διαιώνιση του χρόνου που τσιμεντώνει την κατοχή και όχι μόνο επί εδάφους”.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για μετάβαση στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού, είπε πως αν τελικά κριθεί ότι η συζήτηση του εδαφικού θα γίνει στο εξωτερικό δεν αλλάζει και πως είτε εντός Κύπρου είτε εκτός ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον Πρόεδρο στην προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και αν κληθεί να τον συνοδεύσει θα το πράξει “μετά ευχαριστήσεως και μετά υποχρεώσεως εθνικής”.
ΑΚΕΛ
Υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί στις συνομιλίες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες τις οποίες κανένας δεν πρέπει να υποτιμά. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να δούμε πως καταφέρνουμε συλλογικά να διαμορφώσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις στο διάλογο, για την Κύπρο και τον λαό μας.
Εξερχόμενος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις, ενώ τα μέλη του Εθνικού είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, όχι μόνο για το τί έχει συζητηθεί αλλά και για το πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται να χειριστεί κάποια ζητήματα.
Ερωτηθείς αν ελλοχεύουν κίνδυνοι από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση. «Η διαδικασία όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή εμπερικλείει κάποιους κινδύνους, τους οποίους θα αντιμετωπίζαμε είτε ήταν διαφορετική η διαδικασία είτε όχι» σημείωσε.
Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι το πως θα προσεγγίσουμε τα επικίνδυνα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ανέφερε ότι «κάποιοι δίνουν υπερβολικές διαστάσεις σε κάποια ζητήματα» που, κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Όσον αφορά τη μετάβαση στο εξωτερικό για τη συζήτηση τους εδαφικού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο πρέπει να γίνει, καθώς η συζήτηση μπορεί να διεξαχθεί στην Κύπρο.
«Αν υπάρχει επιμονή για το εξωτερικό, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μεταβούμε» συνέχισε, με την προϋπόθεση όμως «να μην επιχειρήσει κανένας, είτε να ασκήσει πιέσεις, είτε να επιβάλει απόψεις».
Είπε ακόμη ότι «δική μας στάση θα καθορίσει τα πράγματα και όχι το που θα γίνει η συνάντηση», ενώ ανέφερε τέλος ότι δεν πρέπει να αλλάξει η σύνθεση των διαπραγματεύσεων.
ΔΗΚΟ
Μια ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό θα είναι καταστροφική για τη δική μας πλευρά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η δυναμική που δημιουργείται αυτή τη στιγμή οδηγεί προς αυτή τη συμφωνία.
Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι ανησυχίες του ΔΗΚΟ παραμένουν και μετά τη σημερινή ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη και πρόσθεσε πως αυτά που καταφέραμε να αποτρέψουμε στη Νέα Υόρκη επιβλήθηκαν από τον κ. Έιντε και τον κ. Ακιντζί στη Λευκωσία.
Είπε πως δημιουργείται αυτή τη στιγμή μια δυναμική που θέλει τη δική μας πλευρά να αποδεχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία την οποία αποκαλούν, όπως ανέφερε, πολιτική συμφωνία και κάποια τεχνικά θέματα να αφεθούν να συμπληρωθούν στη συνέχεια.
Οπως είπε, το ΔΗΚΟ δεν θεωρεί πως είναι τεχνικό θέμα το Σύνταγμα αλλά κατ` εξοχήν πολιτικό, όπως και οι Διεθνείς Συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο για το φυσικό αέριο, ούτε και οι Ομόσπονδοι Νόμοι που αφορούν την ιθαγένεια. “Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα, πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα στη συμφωνία και πώς είναι δυνατόν να πάμε να καταλήξουμε σε ενδιάμεση συμφωνία αν δεν έχουμε ξεκάθαρες υποχωρήσεις από την Τουρκία σε ό,τι αφορά το εδαφικό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το στρατό κατοχής και τον τρόπο εφαρμογής των υποχρεώσεων της Τουρκίας μετά τη λύση”, είπε.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε στα θετικά την αποσύνδεση του εδαφικού από άλλα κεφάλαια. Πρόσθεσε ωστόσο πως εδώ και οκτώ χρόνια συζητάμε τι θα δώσει η δική μας πλευρά στην τουρκική πλευρά στη διακυβέρνηση και στο διαμοιρασμό εξουσιών. “Τώρα που πάμε να συζητήσουμε αυτά που θα μας δώσει η τουρκική πλευρά, δηλαδή, τις διευθετήσεις για την ασφάλεια, τον στρατό κατοχής, την κατάργηση των εγγυήσεων, το εδαφικό, πρέπει όλα να τελειώσουν κατά τον κ. Ακιντζί μέσα σε ένα μήνα, αλλιώς θα συζητάμε κάτι άλλο, μας απειλεί. Εμείς δεν δεχόμαστε την αποδοχή τέτοιων χρονοδιαγραμμάτων, εμείς θέλουμε το εδαφικό να συζητηθεί πρώτο και εδώ στην Κύπρο”, είπε.
Σημείωσε πως όλα τα αρχεία, τα στοιχεία και οι θεσμοί που θα βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση του εδαφικού όπως η Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο είναι εδώ στην Κύπρο, και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να πάμε σε άλλο έδαφος για να συζητήσουμε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτή τη νέα διαδικασία στην οποία φαίνεται ότι έχει συναινέσει, θα πρέπει απαιτήσει να μην συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε άλλα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά και να επιμένει τη συζήτηση του εδαφικού εδώ στην Κύπρο για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας και να μην συνεχίσουμε να παίζουμε το παιγνίδι της κλιμάκωσης που επιδιώκει να παίζει ο κ. Ακιντζί για κατάληξη σε ενδιάμεση συμφωνία ή κήρυξη αδιεξόδου ώστε να ξεκινήσουν την επομένη οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
“Δεν πρέπει να παίξουμε αυτό το παιγνίδι. Πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία, την τουρκική πλευρά να συζητήσει τα κεφάλαια που ενδιαφέρουν εμάς με πρώτο το εδαφικό”, είπε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δεχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία, είπε πως η τουρκική πλευρά θέλει μια νέα Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου, να πετύχει το σημείο μη επιστροφής και μια ενδιάμεση συμφωνία που θα έρθουν στη συνέχεια να καλύψουν τα κενά. “Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη δική μας πλευρά γιατί δεν θα έχουμε τις υποχωρήσεις της Τουρκίας, θα μπορούν στη συνέχεια να προκληθούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση δήθεν τεχνικών θεμάτων όπως είναι η ιθαγένεια το φυσικό αέριο και άλλα ζητήματα και θα μείνουμε εκτεθειμένοι”, είπε.
ΕΔΕΚ
Τη θέση της ΕΔΕΚ να σταματήσει η περαιτέρω συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων, στα οποία η ε/κ πλευρά έχει προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος. Είπε επίσης ότι κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, εισηγήθηκε την έναρξη της συζήτησης των κεφαλαίων του εδαφικού και της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ώστε στο τέλος να επανέλθουν οι δύο πλευρές σε μια συνολική συζήτηση των ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις του Σώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τις δύο συναντήσεις στην Κύπρο με τον Ακιντζί. Σε θεωρητικό επίπεδο η συζήτηση κύλησε πάρα πολύ καλά, μένει πλέον να μεταφερθεί σε πρακτικό επίπεδο, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν καθησυχάζει την ΕΔΕΚ η συμφωνία για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ως Συμβουλευτικό Σώμα «ο ρόλος μας δεν είναι απλά και μόνο να λέμε τα θετικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά να εκφράζουμε και τις ανησυχίες μας» ώστε να δημιουργείται προβληματισμός.
Όλοι επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό τη λύση, συνέχισε, αλλά θέλουμε μια λύση η οποία να είναι δημοκρατική, λειτουργική, και να εξασφαλίζει την ασφάλεια στις μελλοντικές γενιές χωρίς προβλήματα.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο εξωτερικό, καθώς «διαρροές μπορεί να γίνουν οπουδήποτε και να υπάρξει συζήτηση» λόγω της παρουσίας τρίτων. Η θέση της ΕΔΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει στην Κύπρο, κατέληξε.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε εισήγηση κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπως η διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το εδαφικό να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κεφάλαια.
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι ζήτησε επίσης να δοθούν τα έγγραφα τουλάχιστον για όσα ζητήματα υπήρξε σύγκλιση, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με παρατηρήσεις, σχόλια και εισηγήσεις.
«Εάν για το εδαφικό ο Πρόεδρος συμφωνεί να κάνει πραγματική διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί να μη γίνεται αυτή διαβούλευση και για τα ζητήματα της οικονομίας, της ΕΕ, της εσωτερικής διακυβέρνησης» είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη μετάβαση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στο εξωτερικό, για τη συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικά, είπε όμως ότι υπάρχει συναντίληψη πως το επιχείρημα του κ. Ακιντζί δεν ευσταθεί.
«Το αρχικό επιχείρημα [της μετάβασης στο εξωτερικό] ήταν για να αποφεύγονται οι διαρροές και η άσκηση κοινωνικών πιέσεων» είπε και πρόσθεσε ότι με την παρουσία των αρχηγών των τ/κ κομμάτων δεν διασφαλίζεται η μη διαρροή. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ενδεχόμενα να είναι άλλοι οι στόχοι που ο κ. Ακιντζί επιδιώκει η συνάντηση να γίνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα «για να υπάρξει ένα σκηνικό πιέσεων».
Σε ερώτηση αν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στο εξωτερικό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αν θα είναι διακοσμητικός ο ρόλος μας, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβούμε στο εξωτερικό για να συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο». Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του θέλει για πραγματική διαβούλευση «τότε αλλάζει το ζήτημα», κατέληξε.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Κατευθυνόμαστε προς ένα αδιέξοδο ή μια κακή λύση του Κυπριακού, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Εθνικού, είπε πως η συνεδρία ήταν πολύ παραγωγική ωστόσο η ίδια εξακολουθεί να φοβάται πολύ γιατί αυτό που περιγράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να είναι συμβατό με τον εξίσου επώδυνο και πολύ μεγάλο συμβιβασμό στον οποίο αναφέρθηκε.
Οπως είπε, για τον κ. Ακιντζί η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι θα πρέπει να υπερισχύουν οι Νόμοι των συνιστώντων κρατιδίων. “Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση είτε του αδιεξόδου, αν ο Πρόεδρος δεν αποδεχθεί τους ιταμούς τουρκικούς όρους είτε προς μια πάρα πολύ κακή συμφωνία. Ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή”, είπε.
Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τη μετάβαση στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού, είπε πως με αυτό τον τρόπο γίνονται αποδεκτές οι απαιτήσεις του Ακιντζί για μια καθορισμένη πορεία, ένα οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί η μετάβαση στο εξωτερικό καθώς οι κίνδυνοι διαρροής μπορεί να υπάρξουν και από την τ/κ πλευρά και να την επωμιστεί στο τέλος η ε/κ πλευρά.
Διερωτήθηκε γιατί να γίνει συζήτηση στο εξωτερικό ειδικά του εδαφικού και να μην φοβόμαστε ότι μετά το εδαφικό θα ασκηθούν τέτοιες πιέσεις που θα οδηγήσουν και στη σύγκληση πενταμερούς για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Ερωτηθείσα τι φοβάται η δική μας πλευρά ώστε να μεταβεί στο εξωτερικό, είπε μπορεί να γίνει η συζήτηση και στην Κύπρο χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα, ενώ είπε πως αν κληθεί να μεταβεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα το πράξει.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
Απαίτηση της πλειοψηφίας των κομμάτων κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου ήταν να μη γίνει, σε καμία περίπτωση, αποδεκτή μια ενδιάμεση συμφωνία, με καταγραφή των συγκλίσεων, πριν την οριστική συμφωνία, όπως και να μην μείνουν στο τέλος της συζήτησης τα κεφάλαια του εδαφικού και περιουσιακού, όπως επιδιώκει ο Ακιντζί, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στο εξωτερικό για να συζητηθεί το εδαφικό, καθώς όπως είπε, αυτή η πρακτική δεν έφερε καλά αποτελέσματα στον κυπριακό λαό.
«Δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα αυτή η αποστολή στο εξωτερικό, αντίθετα θα προσθέσει περισσότερες επιφυλάξεις» και προκατάληψη στον λαό, δημιουργώντας αρνητική προδιάθεση, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Σώματος.
Σε περίπτωση που κληθεί να συνοδεύσει τον Πρόεδρο στο εξωτερικό, ο κ. Περδίκης είπε πάντως ότι θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, εντός της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θεωρεί ως θετικό στοιχείο την κριτική και την κατάθεση προβληματισμού εκ μέρους των κομμάτων, καθώς και ότι ανησυχεί για πολλές από τις θέσεις που καταθέτουν οι Τουρκοκύπριοι. Η τοποθέτηση του Προέδρου, ότι δεν είναι από αυτούς που απαξιώνουν τους προβληματισμούς, είναι θετική, είπε ο κ. Πεδρίκης.
Δήλωσε τέλος ότι κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων μέσα από διακομματικές συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων, στην παρουσία του διαπραγματευτή, ώστε τα κόμματα να ενημερωθούν πιο διεξοδικά και να καταθέσουν εισηγήσεις και προτάσεις.
ΕΛΑΜ
Τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη βάση λύσης που συζητείται στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού είπε πως μετά από διάλογο που διεξήχθη η θέση του ΕΛΑΜ παραμένει η ίδια. “Θεωρούμε ότι η βάση της λύσης που συζητείται είναι λανθασμένη και ελπίζουμε ότι στη συνέχεια οι εξελίξεις θα είναι υπέρ του Ελληνικού λαού και όχι εναντίον μας”, είπε.
Στη σημερινή συνεδρία του σώματος έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, από το ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και Πρόδρομος Προδρόμου, από το ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και Τουμάζος Τσελεπής, από το ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Τσακίρης, από την ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και Κώστας Ευσταθίου, από τη Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, από το Κίνημα Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και Πόλυς Παλλίκαρος, από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και Νίκος Παυλίδης και από το ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και Γεάδης Γεάδη.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν τον Οκτώβριο παρατηρηθεί πρόοδος που να επιτρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες στη συζήτηση του πέμπτου κεφαλαίου, που αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, θα ζητήσει από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν σε μια τρίτη χώρα όπου θα συζητηθεί το θέμα, ώστε να υπάρχει μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του θέματος.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου