άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να υπενθυμίσει σε όλους ότι το Βερολίνο είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ε.Ε.
Η κρισιμότερη ίσως σύνοδος κορυφής στην ιστορία της Ε.Ε. διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την επισημοποίηση του «διαζυγίου» Βρετανίας - Ε.Ε.
Η (άτυπη) σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί και αύριο αλλά χωρίς τον Κάμερον. Αυτή θα είναι και η πρώτη σύνοδος των «27» χωρών-μελών της Ε.Ε., δηλαδή η πρώτη από την οποία θα απουσιάζει η Βρετανία.
Άλλοι βιάζονται, η Μέρκελ όχι...
Μετά την ψυχρολουσία που προκάλεσε στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ορισμένοι ηγέτες και κοινοτικοί αξιωματούχοι βιάστηκαν να ζητήσουν την ταχεία ενεργοποίηση του περίφημου άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, που κάλεσε στο Βερολίνο τους ομολόγους του των 6 ιδρυτριών χωρών της Ε.Ε.
Στο σημείο αυτό η Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να δείξει... ποιος είναι το αφεντικό. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, «αδειάζοντας» τους προλαλήσαντες.
Οι διαθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου θα φανούν σήμερα από νωρίς καθώς -πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες- θα ανακοινώσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής της για το Brexit σε έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής.
«Ο νέος πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50»
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, σχολίασε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό το οποίο ήθελε, αλλά τόσο αυτός όσο και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστό. Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στα δικαιώματα των πολιτών, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα αρχίσουν υπό την ηγεσία νέου πρωθυπουργού.
Η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται, υποστήριξε, ενώ υπενθύμισε ότι 6 στους 7 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Υπάρχει θεμελιώδης ευθύνη να ενωθεί η χώρα, είπε επίσης και καταδίκασε τις απεχθείς επιθέσεις κατά μεταναστών από την Ευρώπη.
Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ασκήσεις στη Βρετανία και υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή του, λέγοντας ότι ήταν η σωστή απόφαση να ερωτηθεί ο λαός για ένα θέμα τέτοιας μεγάλης σημασίας.
Είπε, επίσης ότι είναι έτοιμα συγκεκριμένα έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του αποτελέσματος και επιβεβαίωσε τη συγκρότηση μίας νέας ομάδας Brexit από αξιωματούχους και ειδικούς για να προετοιμάσουν τις διαδικασίες που θα δίνει αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένουν μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως δεν θα ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50: αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο νέος πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο, τόνισε.
nonews news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου