«Στην πολιτική χρειάζεσαι δύο πράγματα. Στόχους και αποφασισμένους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο... Πρότεινα λοιπόν την ύπαρξη ενός υπερυπουργού οικουμενικής αποδοχής που θα συντονίζει αστυνομία, λιμενικό, δήμους, εθελοντικές οργανώσεις – τώρα υπάρχει χάος. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Επένδυση» και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση είπε: «Η αβεβαιότητα απομακρύνει τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές και αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Και τα λεφτά που βγήκαν από τις τράπεζες παραμένουν στα στρώματα και αντί να επενδύονται βουλώνουν τρύπες. Ένας αργός θάνατος για την οικονομία. Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει αύριο και σίγουρα πολύ πριν το Πάσχα», ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «με το Πάσχα θα έρθει η ανάσταση της οικονομίας» σχολίασε: «Μόνο ως μπλακ χιούμορ μπορώ να αντιμετωπίσω τη δήλωση του κ.Τσίπρα. Η οικονομία δυστυχώς δεν ανασταίνεται με ουράνιες εντολές».
Σε ότι αφορά τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μεταναστευτικό ήταν κατηγορηματικός: «Είναι ντροπή και για την χώρα και για τους πρόσφυγες να βάλουμε μια ζυγαριά και να κάνουμε παζάρια. Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές για να ξεκινήσει η οικονομία της. Να γίνουν επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και εξαγωγές. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους πρόσφυγες; Μπορεί κάποιοι να βολεύονται με το σενάριο “να πάρουμε ανταλλάγματα για να φιλοξενούμε εσαεί πρόσφυγες και μετανάστες” αλλά κάτι τέτοιο θα μετατρέψει τη χώρα σε τριτοκοσμικό γκέτο».
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας για την πρόταση που έκανε στο πρόσφατο συνέδριο του κινήματος για το Κοινοβούλιο του Κέντρου και το ποιον αφορά το κάλεσμα του είπε: «Αν ήθελα να καλέσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία, θα το έκανα απευθείας. Η λύση όμως δεν είναι οι συμφωνίες κορυφής. Οι δυνάμεις που παλεύουν τον λαϊκισμό και ζητούν μεγάλες αλλαγές παντού, πρέπει να συνεννοηθούν. Να συναντηθούν στο Κοινοβούλιο του Κέντρου, να συζητήσουν, να μετρηθούν και να δουν πως θα συντονίσουν τα βήματά τους», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχει καμία αξία, για μένα τουλάχιστον, η ένωση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι να συσπειρωθούν όλες οι φιλελεύθερες και αριστερές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».
Στη συνέχεια έδωσε την απάντηση του σε όσα ακούγονται περί ένωσης των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας: «Γιατί να ενωθούν; Για να μιλάει λιγότερο η αντιπολίτευση και περισσότερο η κυβέρνηση; Και πάνω σε ποιες θέσεις θα ενωθούν; Κάθε φορά που διαφωνούμε θα ρίχνουμε κορώνα γράμματα; Και σήμερα συνεργαζόμαστε σε συγκεκριμένα θέματα, ας σεβαστούμε όμως και τους ψηφοφόρους μας. Ποτάμι ψήφισαν, δεν ψήφισαν ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:
Μπορείτε να μας πείτε κωδικοποιημένα τις προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό, όπως τις παρουσιάσατε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών;
Στην πολιτική χρειάζεσαι δύο πράγματα. Στόχους και αποφασισμένους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο. Πρότεινα, λοιπόν, την ύπαρξη ενός υπερυπουργού οικουμενικής αποδοχής που θα συντονίζει αστυνομία, λιμενικό, δήμους, εθελοντικές οργανώσεις – τώρα υπάρχει χάος. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα, όπως το κάνουν στην Ισπανία και την Ιταλία. Φροντίδα στους πρόσφυγες και άμεση επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά στις χώρες τους. Σήμερα, μόνο ένας στους δύο που φτάνει στη χώρα μας είναι Σύρος, δεν είναι δηλαδή όλοι πρόσφυγες.
Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, ελάχιστα πράγματα εξαρτώνται από τη στάση της κυβέρνησης;
Όχι, βέβαια. Αν υπήρχε σχέδιο, πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Ο κ.Τσίπρας προσπαθεί να τα παρουσιάσει όλα ως νομοτελειακά. Δεν είναι. Για ποιον λόγο, ας πούμε, οι Μαροκινοί προτιμούν τη «διάβαση» του Αιγαίου, ενώ η Ισπανία είναι «δίπλα» τους; Γιατί οι Τυνήσιοι επιλέγουν και αυτοί το «δρομολόγιο Ελλάδα». Αν δεν δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας, όλοι θα έρχονται και τελικά θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Κάποιοι στην Ευρώπη, αλλά μάλλον και στην Ελλάδα, φαίνονται διατεθειμένοι να «παζαρέψουν» την αξιολόγηση, ίσως και την ελάφρυνση του χρέους, με την επ’ αόριστον παραμονή των προσφύγων στη χώρα μας. Συμφωνείτε με μια τέτοια εξέλιξη;
Είναι ντροπή και για τη χώρα και για τους πρόσφυγες να βάλουμε μια ζυγαριά και να κάνουμε παζάρια. Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές για να ξεκινήσει η οικονομία της. Να γίνουν επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και εξαγωγές. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους πρόσφυγες; Μπορεί κάποιοι να βολεύονται με το σενάριο «να πάρουμε ανταλλάγματα για να φιλοξενούμε εσαεί πρόσφυγες και μετανάστες» αλλά κάτι τέτοιο θα μετατρέψει τη χώρα σε τριτοκοσμικό γκέτο.
Στην πολιτική των κλειστών συνόρων ακόμα και για τους πρόσφυγες που επιλέγουν κάποιοι γείτονες μας, αλλά και ορισμένοι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη, πώς πρέπει να απαντήσουμε;
Να τους στείλουμε τα βίντεο που απεικονίζουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή με την οποία συντρέχουν οι Έλληνες τους πρόσφυγες στην καθημερινότητά τους. Η φροντίδα των προσφύγων είναι χρέος της Ευρώπης, πόσω μάλλον των ισχυρών κρατών που ευθύνονται για τη συνέχιση των αναταραχών στην Μέση Ανατολή.
Κύριε πρόεδρε, η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν από πέντε μήνες. Τι σημαίνει για την οικονομία όλη αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα; Εσείς θεωρείτε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί, ό,τι κι αν προτείνουν οι εταίροι;
Η αβεβαιότητα απομακρύνει τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές και αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Και τα λεφτά που βγήκαν από τις τράπεζες παραμένουν στα στρώματα και, αντί να επενδύονται, βουλώνουν τρύπες. Ένας αργός θάνατος για την οικονομία. Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει αύριο και σίγουρα πολύ πριν από το Πάσχα.
Άρα, συμφωνείτε με τον πρωθυπουργό ότι με το Πάσχα θα έρθει η ανάσταση της οικονομίας.
Μόνο ως μπλακ χιούμορ μπορώ να αντιμετωπίσω τη δήλωση του κ.Τσίπρα. Η οικονομία, δυστυχώς, δεν ανασταίνεται με ουράνιες εντολές
Σε σχέση με τις συνεργασίες, η πρότασή σας που υιοθετήθηκε παμψηφεί από το συνέδριο είναι η δημιουργία του "Κοινοβουλίου του Κέντρου". Σε ποιους απευθύνεστε; Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Αν ήθελα να καλέσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία, θα το έκανα απευθείας. Η λύση, όμως, δεν είναι οι συμφωνίες κορυφής. Οι δυνάμεις που παλεύουν τον λαϊκισμό και ζητούν μεγάλες αλλαγές παντού πρέπει να συνεννοηθούν. Να συναντηθούν στο "Κοινοβούλιο του Κέντρου", να συζητήσουν, να μετρηθούν και να δουν πως θα συντονίσουν τα βήματά τους.
Η κατάληξη αυτών των βημάτων μπορεί να είναι δημιουργία ενός νέου εκλογικού φορέα;
Όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά κυρίως από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί. Θα σας το ξαναπώ. Δεν έχει καμία αξία, για μένα τουλάχιστον, η ένωση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι να συσπειρωθούν όλες οι φιλελεύθερες και αριστερές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Υπάρχουν; Έχουν όλοι διάθεση για κάτι νέο; Σε ποια πολιτική βάση; Το "Κοινοβούλιο του Κέντρου" θα απαντήσει σε όλα αυτά.
Ποιοι, όμως, συγκροτούν το "Κοινοβούλιο του Κέντρου"; Ποια είναι η πρότασή σας;
Στο "Κοινοβούλιο της Αναγέννησης" – και αυτός ο όρος μου αρέσει πολύ - πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι αυτοί που κατά καιρούς έχουν συγκρουσθεί με το συντηρητισμό και έχουν τολμήσει να προτείνουν ή έχουν επιχειρήσει προοδευτικές τομές. Στην ομιλία μου ανέφερα μια σειρά από κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο ριζοσπαστικό κέντρο. Αλλά η επιτυχία μας θα κριθεί αλλού. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τη νέα γενιά και όλους αυτούς που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάθηκαν ανάμεσα τις εκλογές του ‘12 και του ‘15. Το αντιλαμβάνεσθε το νούμερο; Ποιος εκπροσωπεί όλους αυτούς τους ανθρώπους, τι τους συγκινεί;
Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα στο μυαλό σας για τη συγκρότηση του "Κοινοβουλίου του Κέντρου";
Ναι, η πρώτη συνέλευσή του πρέπει να γίνει πριν από το Πάσχα. Ήδη τα στελέχη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού - προσωπικότητες με ευρύτερο κύρος - συνεννοούνται με κινήσεις, φορείς και πρωταγωνιστές του χώρου για να συγκροτηθεί μια ομάδα πρωτοβουλίας που θα εκπροσωπεί όλα τα ρεύματα. Τα πράγματα κινούνται γρήγορα και, αν δεν μπλέξουμε με αρχηγισμούς και μικροπολιτικές, θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα.
Ακούγεται ότι η πρόταση της κυρίας Γεννηματά θα είναι να ενωθούν άμεσα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Θα συμφωνήσετε;
Γιατί να ενωθούν; Για να μιλάει λιγότερο η αντιπολίτευση και περισσότερο η κυβέρνηση; Και πάνω σε ποιες θέσεις θα ενωθούν; Κάθε φορά που διαφωνούμε θα ρίχνουμε κορώνα γράμματα; Και σήμερα συνεργαζόμαστε σε συγκεκριμένα θέματα, ας σεβαστούμε όμως και τους ψηφοφόρους μας. Ποτάμι ψήφισαν, δεν ψήφισαν ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ.
Είπατε στο συνέδριο ότι πρέπει να τελειώσουν οι προσωπικές στρατηγικές. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο κ. Θεοχάρης σχεδόν σε καθημερινή βάση επιμένει στην κριτική του στις επιλογές σας. Αν αυτό συνεχιστεί, πως θα αντιδράσετε;
Αν θες να είσαι αποδοτικός στην πολιτική, πρέπει να ασχολείσαι με τα σημαντικά και να μην τρώγεσαι με τα μικρά. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα νέα όργανα του Κινήματος είχαν μια γεμάτη παραγωγική εβδομάδα. Δυναμώνουμε το Κίνημά μας και αντιπολιτευόμαστε μια κακιά κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα δεν μας έχουν απασχολήσει ακόμη.
tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου