Περικοπές έως και 9,5 δις. ευρώ μέχρι το 2019 θέλει ο «σκληρός» του ΔΝΤ…
Επαναφέρει τα περί Grexit…
Με άρθρο-παρέμβαση ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη θέση του Ταμείου και...
θέτει Ελλάδα και Ευρωπαϊους μπροστά σε σκληρά διλήμματα. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε σε blog του ΔΝΤ και έχει τίτλο «Ελλάδα: Προς ένα Εφαρμόσιμο Πρόγραμμα» τονίζει ότι «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν».
Φωτογραφίζει πρακτικά το αίτημα του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων λέγοντας ότι:
* Το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα.
* Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές. Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο.
«Απαντά» μάλιστα στο ελληνικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να κοπούν οι συντάξεις που τώρα λόγω ανεργίας συντηρούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες γράφοντας «ότι η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο».
Ο Πολ Τόμσεν ουσιαστικά συντάσσεται με το μήνυμα που έστειλε η Κρ. Λαγκάρντ ότι ότι τυχόν «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «πληρωθούν» από τους ευρωπαϊους μέσω χρέους. «Ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων συν την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνουν σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του επόμενου Ελληνικού προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προϊδεάζει για την ανάγκη να ληφθούν σκληρά μέτρα: «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό του ΑΕΠ (σ.σ. δηλαδή περίπου 7,5-9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».
Σε ότι αφορά το χρέος για το οποίο θα πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις (σ.σ. και ακόμα γενναιότερες αν υπάρξουν «εκπτώσεις» στις μεταρρυθμίσεις και μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ) σημειώνει το «πολιτικό ζήτημα». όπως λέει ευρωπαϊκά κράτη «είναι αναγκασμένα να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς».
nonews news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου