Πώς βλέπετε τη χώρα σας σε σχέση με τους άλλους; Οι πιθανότητες είναι, ανάλογα σε ποιον χάρτη του κόσμου βασίζεστε, η άποψή σας είναι «παραμορφωμένη»
Καθώς ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στο Νταβός, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε στο φως της δημοσιότητας το παρακάτω χαρτόγραμμα, που δημιουργήθηκε από το χρήστη Reddit, TeaDranks , το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την αντίληψή σας για τον κόσμο. Παρουσιάζεται η κλίμακα μιας περιφέρειας γεωγραφικού χώρου σύμφωνα με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και σε αυτή την περίπτωση κάθε τετράγωνο αντιπροσωπεύει σήμερα 500.000 άτομα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ινδία και η Κίνα έχουν μεγάλους πληθυσμούς, αλλά αυτός ο χάρτης τονίζει το μέγεθός τους σε παγκόσμια κλίμακα. Σε σύγκριση με τους συμβατικούς χάρτες στον κόσμο, οι δύο υπερδυνάμεις της Ασίας κυριαρχούν. Μαζί με πολλές ασιατικές γείτονες της Ανατολής – το Μπανγκλαντές, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και Φιλιππίνες – η συμβολή τους στην παγκόσμια πληθυσμού είναι σαφής.
Το μέγεθος της Νιγηρίας και της Βραζιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Αφρική και τη Λατινική Αμερική είναι εξίσου εμφανές.
Ο χάρτης υπογραμμίζει επίσης αποτελεσματικά τη συμβολή των πόλεων και των περιφερειών προς το σύνολο του πληθυσμού. Για παράδειγμα, η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ιαπωνίας. Επίσης, το Δελχί, η Σαγκάη και η Βομβάη καταλαμβάνουν εκτάσεις μεγαλύτερες από πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, ορισμένες οικονομίες που είναι ορατές στους παραδοσιακές χάρτες του κόσμου εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερες. Εξετάστε τις περιπτώσεις του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, των οποίων οι σχετικά μεγάλοι πληθυσμοί σε σχέση με τα γεωγραφικά τους μεγέθη είναι πολύ πιο έντονα.
Αντίθετα, ορισμένες χώρες που είναι πολύ μεγάλες στους συμβατικούς χάρτες δύσκολα μπορεί να τις διακρίνεις. Ο Καναδάς, η Ρωσία και η Αυστραλία είναι πολύ μικρότερες στην αναπαράσταση TeaDranks », η οποία είναι εμπνευσμένη από το έργο του Paul Breding του 2005. Ο Καναδάς μάλιστα εξαφανίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου