Η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας στο...
Περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Χθες (20/01), ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο επί των δμοσιονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.
Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε πάνελ από κοινού με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένες οι κρίσιμες συναντήσεις του με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συνάντηση αυτή θεωρείται η πιο σημαντική στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αφού ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με την Ελλάδα.
Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό και το Κυπριακό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Μπάιντεν και Τσίπρας συζήτησαν και για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τα ενεργειακά και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Στη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του κ. Μπάιντεν για την προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.
Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος χαρακτήρισε σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για τη διαχείριση του προσφυγικού και τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.
Στα ενεργειακά, η συζήτηση εστίασε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και έγινε μια εκτίμηση ως προς τις προοπτικές μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG μέσω της Ελλάδας.
Το κύριο μενού της συνάντησης με τον Μπάιντεν αφορούσε πάντως το Κυπριακό, όπου οι Αμερικανοί «σπρώχνουν» για λύση. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες, και από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.
Για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές ήταν σύμφωνες στη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Επεσήμαναν δε την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα.
Στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον επίτροπο στοιχεία, που δείχνουν πως το 2015 κλείνει με υπεραπόδοση εσόδων και πάνω από τους στόχους και την πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης, συζητήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Το ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκε ωστόσο στο επίκεντρο της συνάντησης και με τον κ. Γκάμπριελ, όπου ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.
nonews news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου