Βασικός στόχος της συνόδου κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, είναι η έναρξη υλοποίησης των σχεδιασμών και των όσων αποφασίσθηκαν μέχρι σήμερα.
Αθήνα και Λευκωσία ευνοούν όπως η συνεργασία με το Ισραήλ προχωρήσει όπως και η τριμερής με την Αίγυπτο, που αρχίζει να κάνει ήδη πρακτικά βήματα εφαρμογής.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου, που για πρώτη φορά γίνεται σε αυτό το επίπεδο, θα είναι τα ενεργειακά αλλά και η διαμόρφωση κοινών δράσεων και συνεργασιών.
Για το θέμα της ενέργειας είναι σαφές πως υπάρχει και πίεση από τις εταιρείες, που προδήλως δεν ευνοούν την όποια άλλη καθυστέρηση. Είναι επίσης σαφές πως οι τρεις χώρες θα επιδιώξουν το συντομότερο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τριμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, ώστε να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί.
Η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, αλλά και η παρουσία νωρίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, συνιστούν τους δυο πρώτους μεγάλους σταθμούς των διεργασιών στο πεδίο των ενεργειακών αλλά και του Κυπριακού το 2016.
Η τριμερής σύνοδος πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο κορυφής και έχει ως στόχο, όπως πληροφορούμαστε, να προχωρήσει με πρακτικά βήματα πλέον στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συζητήσεων αλλά και εξαγγελιών και να αντιμετωπίσει όλες τις εκκρεμότητες. Είναι σαφές πως προτεραιότητα παραμένει το θέμα της ενέργειας, ένα κεφάλαιο για το οποίο πιέζουν και οι εταιρείες.
Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, «όποιος χάσει το τρένο που ξεκινά, δεν θα έχει την ευκαιρία να φθάσει ποτέ στο τέρμα». Εννοώντας προφανώς πως οι διαδικασίες δεν μπορούν να περιμένουν. Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να προχωρήσει η συνεργασία όπως πλέον γίνεται και με την τριμερή της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Θα προηγηθούν χωριστές διμερείς συναντήσεις των αρχηγών των τριών κρατών (των Τσίπρα και Νετανιάχου θα γίνει στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα), όπου αναμένεται να ξεκαθαριστούν μια σειρά από θέματα. Είναι σαφές πως η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πρόσφατων κινήσεων επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία και παρόλο που έχουν δοθεί από πλευράς του Τελ Αβίβ διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι κινήσεις δεν επηρεάζουν τους κοινούς σχεδιασμούς, ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί στην πορεία.
Οι συζητήσεις, πάντως, Άγκυρας και Τελ Αβίβ δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, καθώς ήδη διαπιστώνονται δυσκολίες. Ενόψει, λοιπόν, της συνάντησης με το Ισραήλ, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θέλουν το συντομότερο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε τριμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της συνεργασίας, που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων και των μέχρι σήμερα σχεδιασμών που έχουν συμφωνηθεί.
Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σαφές πως κινούνται παράλληλα και με τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, που προχωρά πιο γρήγορα και σταθερά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα προετοιμάζεται το έδαφος για συμμετοχή και της Ιορδανίας στην τριμερή με την Αίγυπτο, ενώ με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπλοκή τους στις συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής. Τούτο αποκάλυψε στον «Φιλελεύθερο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες.
Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ενισχύει τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στην περιοχή και κυρίως στο πεδίο της ενέργειας, αλλά την ίδια ώρα την αναβαθμίζει και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα ρόλο γέφυρας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
hellasforce
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου