ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
«Όπως κάθε φορά είχαμε με τον αγαπητό φίλο Μάρτιν μια ειλικρινή συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συζητήσαμε για το θέμα των προσφυγικών ζωών και την επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Χώρα εμπροσθοφυλακής σε προσφυγικές ροές αλλά και χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη ήδη με ανθρωπιστική κρίση χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι στην προσφυγική κρίση πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις.
«Σηκώνουμε το βάρος αλλά παράλληλα έχουμε την υπερηφάνεια να συνεισφέρουμε σε αυτό που εμείς ονομάζουμε διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Πρέπει να κα κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Να οργανώσουμε τη συγκροτημένη διαδικασία της μετεγκατάστασης των προσφύγων, να στηρίξουμε τη συνεργασία της ΕΕ με τις τουρκικές αρχές για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών».
«Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης», όπως σημείωσε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους σε σχέση με το προσφυγικό: Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, είπε ο πρωθυπουργός.
Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας των Ελλήνων, πρόσθεσε.
Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι τα σημείωσε «με προσοχή» και θα τα μεταφέρει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες παραπέμποντας και στα όσα θα πει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συνεκλήθη για τις 12 Νοεμβρίου στη Μάλτα.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών είπε ότι δεν αρκεί μόνο 8 κράτη μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων, πρέπει όλοι να συμμετέχουν.
«Οφείλουμε ως ευρωπαικά όργανα και ως κράτη μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες.
Οι δύο άνδρες νωρίτερα παρευρέθησαν στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
hmerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου