Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Απρόσμενη Εξέλιξη… ΤΟ ΝΑΤΟ δεν Δίνει «Λευκή Επιταγή» στην Τουρκία…


ΝΑΤΟ
ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΗΚΕ «ΑΦΕΝΤΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ…
ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΩΣΤΟΣΟ – ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ – ΔΕΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ «ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ» ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ….
Η δεδομένη ελπίδα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία λευκή επιταγή να κάνει οτιδήποτε θέλει είναι μεγάλο λάθος… Έστω και αν η Συμμαχία έχει υποστηρίξει δημόσια τον Ερντογάν στην εκδοχή για το πώς συνέβη η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, η ιδιωτική ρητορική του βρίσκεται σε αντίθετο πόλο, όπως αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ο Τσέχος γεωπολιτικός δημοσιογράφος, Jakub Mareš.
«Αν ο Ερντογάν ελπίζει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια λευκή επιταγή, η οποία του επιτρέπει να κάνει ότι νομίζει, αυτό είναι μεγάλο λάθος», τονίζει.
Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, προσθέτει, η πολιτική της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία και την εκστρατεία αντι-ISIL στη Συρία έχει αλλάξει. Τώρα καταλαβαίνουν ότι πρέπει η Ρωσία να λύσει τη Συριακή Κρίση.
Από την άλλη πλευρά, ο δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία στο πλαίσιο του Ερντογάν είναι «ένα αγκάθι στην φτέρνα»… Λόγω των ζωηρών εμπορικών συναλλαγών της με τον ισλαμικό κράτος.
Ωστόσο, για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένα απολύτως απαραίτητο κράτος μέλος, λόγω του ελέγχου του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, με την περιφερειακή πολιτική της να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με εκείνη των άλλων μελών. Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει ότι ανεξάρτητα από τη δημόσια υποστήριξή του Ερντογάν για κατάρριψη του ρωσικού Su-24, στα υπόλοιπα θέματα υπάρχουν διαφορές.
Διπλωματικά, η τουρκική κίνηση δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν, προσθέτει ο Mareš, σημειώνοντας ότι η συμμαχία δεν έχει κανένα ειδικό λόγο να αποτελέσει «Ασπίδα» της Άγκυρας.
Εάν ο τελικός στόχος της Τουρκίας ήταν γεωπολιτικός – για να αποτρέψει το σχηματισμό ενός συνασπισμού εναντίον ISIL και να μην προχωρήσει η λύση του Συριακού, κυρίως λόγω των δικών της συμφερόντων στην περιοχή – θα πρέπει τώρα να λάβει υπόψη τις νέες προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας συμμαχίας, κυρίως με τη Ρωσία και τη Γαλλία.
Η όλη κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται σημαντικά, και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι αρκετά υψηλός. Ωστόσο, για τη Ρωσία, είναι τώρα πολύ πιο εύκολο να στηρίξει την κυβέρνησή του Ασάντ και τις χερσαίες συνοριακές δυνάμεις στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου