Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, και έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές την Παρασκευή και το Σάββατο, προτού εισέλθει στην Ολομέλεια την Δευτέρα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις «προσαρμογές» στο συνταξιοδοτικό, ρυθμίσεις για την ενέργεια και πολλές «λοιπές» διατάξεις.
Αναμένεται επίσης η κατάθεση και δεύτερου νομοσχεδίου που θα αφορά τις τράπεζες.
Μαζί με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα δύο νομοσχέδια θεωρούνται τα «κλειδιά», η ψήφιση των οποίων θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία εκκρεμεί, καθώς η ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων από τη Βουλή δεν είχε καλύψει ούτε το 1/3 όσων έπρεπε να κάνει η Αθήνα, προκειμένου να ανοίξουν οι «κάνουλες» της δανειοδότησης από τους εταίρους.
Πήγες από τη Διάσκεψη των Προέδρων επισήμαναν ότι οι Θεσμοί θέλουν να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία άμεσα, γι’ αυτό και το σχέδιο νόμου για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο το πρωί, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα και προς το τέλος της θα μπει στην Ολομέλεια.
Τι αλλάζει στις άτοκες δόσεις για χρέη στην εφορία
Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9- δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά, περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.
Φορολογικές ρυθμίσεις για τα ενεργειακά
Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά έχουμε οι ρυθμίσεις που έχουμε είναι:
1. Αποσαφηνίζεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου DIESEL που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. (παρ. 1, άρθρο 51)
1. Αποσαφηνίζεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου DIESEL που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. (παρ. 1, άρθρο 51)
2. Βελτιώνεται η υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. (παρ. 4, άρθρο 51)
3. Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)
4. Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. (παρ. 2, άρθρο 53)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου