Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ! ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ !! ΕΡΧΕΤΑΙ (ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ) ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΠΟΝΟΣ !!!


ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ…
Νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει μέτωπα που έμειναν ανοικτά μετά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, πιθανότατα τη Δευτέρα.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε αργά χθες το απόγευμα στη «Ν» ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «διορθωτικές» διατάξεις για σειρά θεμάτων που είχαν ανακύψει τόσο από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, όσο και του νόμου που πέρασε προ ημερών στη Βουλή προκειμένου να κλείσει η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα.
Θα είναι ο 3ος μνημονιακός νόμος που ψηφίζεται μέσα σε λιγότερο από δυόμισι μήνες, ενώ η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, θα επιχειρήσει να στείλει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έναν 4ο: αυτόν που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το μέλλον του ΤΧΣ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε «κλειδώσει» το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου.
Αναμένονται σειρά διορθωτικών διατάξεων που αφορούν στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» (σ.σ.: η εργαλειοθήκη αποτελεί κομμάτι της λίστας με τα 48 προαπαιτούμενα και αντιμετωπίζεται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας από την κυβέρνηση), ενώ δεν υπάρχει οριστική απόφαση αν στο νομοσχέδιο της Δευτέρας θα περάσει και η διάταξη για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία από το 23% στο 13% και για τα φροντιστήρια από το 23% στο 6% απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι η ιστορία του ΦΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «αέρα» (σ.σ.: ο νόμος για ΦΠΑ 23% ισχύει κανονικά από τις 14 Αυγούστου και κανονικά όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να κάνουν δήλωση μετάταξης, καθώς η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινωθεί μόνο με δελτίο Τύπου). Ποιο είναι όμως το πρόβλημα;
Οτι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα «ισοδύναμα». Χθες, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ερωτήθηκε σχετικά ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.
Τι απάντησε; «Ο ΦΠΑ είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».
Η τρόικα έφυγε χθες το μεσημέρι, οι εκκρεμότητες όμως έμειναν, όπως επίσης και η απορία για το αν θα είναι τελικώς εφικτή η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στην 3ήμερη επίσκεψή τους οι δανειστές έκαναν αυτό που αναμενόταν: δημιούργησαν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση για τα δύο πιο φλέγοντα θέματα της λίστας με τα 48 προαπαιτούμενα: το ένα είναι αυτό που προαναφέρθηκε, τα «ισοδύναμα» του
ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Για το δεύτερο θέμα, η εμπλοκή φαίνεται να είναι μεγάλη.
Για «αγκάθι» έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εννοώντας ότι η απόσταση που χωρίζει ελληνική κυβέρνηση και δανειστές για τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια είναι χαώδης.
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα σύγκλισης (δέχτηκε, για παράδειγμα, να περιοριστεί χρονικά η διάρκεια της «προστασίας» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και να ελεγχθούν όσοι μπήκαν στον νόμο Κατσέλη ενώ δεν έπρεπε).
Εκεί όμως που εντοπίζονται οι διαφορές είναι στο εισοδηματικό κριτήριο (σ.σ.: μέχρι πόσα χρήματα δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει ο δανειολήπτης για να προστατευτεί), αλλά και στο όριο της αντικειμενικής αξίας που θα πρέπει να έχει η κύρια κατοικία.
Κατά την 3ήμερη διαπραγμάτευση υπήρξαν πάντως και αρκετά σημεία σύγκλισης.
Χθες το μεσημέρι, ο κύριος Τσακαλώτος δήλωνε πολύ ευχαριστημένος με την οργανωτική δομή και τη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων, ενώ τόνιζε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα».
Απέφυγε βέβαια να απαντήσει αν είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ωστόσο χαρακτήρισε «αντιμετωπίσιμα» τα όποια θέματα έχουν παραμείνει ανοικτά (σ.σ.: μίλησε για εκκρεμότητες στο φορολογικό αλλά και στα ζητήματα με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας).
Οσον αφορά το θέμα του νόμου Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της εκκρεμότητας στην επόμενη λίστα με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει τώρα η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οταν ερωτήθηκε αν το νομοσχέδιο Κατσέλη μπορεί να μετατεθεί στον δεύτερο κατάλογο με τα προαπαιτούμενα, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό.
Οταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει η έννοια του τι μπορεί να γίνει».
Στα κέρδη της ελληνικής πλευράς κατά την τριήμερη διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται η συμφωνία για την πρόβλεψη όσον αφορά στην πορεία του ΑΕΠ για το 2015.
Η ύφεση της τάξεως του 2,3%, με βάση την οποία συντάχθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, φεύγει από τον χάρτη και στη θέση της μπαίνει η εκτίμηση για ύφεση της τάξεως του 1,3%.
Αυτή η διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) συνέβαλε ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών σχετικά με τη δυνατότητα ο φετινός προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% βάσει του μνημονιακού στόχου.
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα 48 προαπαιτούμενα.
Και για να συμβεί αυτό, πέρα από το νομοσχέδιο της Δευτέρας, αναμένεται και «βροχή» αποφάσεων και εγκυκλίων, η δημοσίευση των οποίων αναμένεται να γίνει με ταχύτατο ρυθμό μετά και τις διευκρινίσεις που έγιναν κατά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Σε όρους… ευρώ, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά φυσικά το ισοδύναμο του ΦΠΑ της εκπαίδευσης: απαιτούνται περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν παραμείνει ο συντελεστής στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια.
Αν για κάποιο λόγο δεν υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για τη μείωση των συντελεστών, τότε θα πρέπει ή να εφαρμοστεί κανονικά το 23% ή να βρεθούν ισοδύναμα 230 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.
Πρώτη γεύση από ασφαλιστικό
Οι δανειστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προωθούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και χθες πήραν στα χέρια κάποιους «πρώτους αριθμούς» που ποσοτικοποιούν αρχικά σε γενικές γραμμές τις ελληνικές σκέψεις.
Το ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα «μέτωπα» κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, δεδομένου ότι η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ο καθορισμός του «βηματισμού» για την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία αποτελούν κορυφαία ζητήματα στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα.
Το «κλείδωμα» της 2ης λίστας αναμένεται να γίνει και αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς εντάσσεται στις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν εν όψει της 2ης επίσκεψης των δανειστών αλλά και του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου