που… Χρυσώνει την Κυπριακή ΑΟΖ – Θέλουν επειγόντως «τεμάχια» στην κυπριακή ΑΟΖ οι κολοσσοί – Την ίδια ώρα που σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν παραχωρήσει όλες τις ενεργειακές αρμοδιότητες σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση…
Πολύ έντονο και ραγδαία εξελισσόμενο είναι το ενδιαφέρον και οι πιέσεις των μεγάλων εταιρειών υδρογονανθράκων για να αποκτήσουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των ελεύθερων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανακάλυψης του «Ζορ» από την ΕΝΙ στα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου με την ΑΟΖ της Κύπρου. Και κυρίως της επιβεβαίωσης της νέας γεωλογικής ερμηνείας των σεισμογραφικών και γεωλογικών δεδομένων, στη βάση των οποίων τόλμησε και πέτυχε διάνα, με γεώτρηση σε ανθρακικά πετρώματα σε αρχέγονους υφάλους -που σχηματίστηκαν χρονικά μεταξύ 2 δισ. και 40 εκατομμυρίων ετών, αντί σε αμμώδη, στα οποία επικεντρωνόταν μέχρι τώρα η προσοχή.
Αλήθεια εκείνη η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας τι απέγινε;
Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, εταιρείες-κολοσσοί που ήδη έχουν τα δεδομένα της περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ιδιαίτερα έχουν και στοιχεία γεωτρήσεων, μελετώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για να αποκτήσουν σύντομα δικαιώματα σε ελεύθερα τεμάχια της Κύπρου και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις. Τέτοιες εταιρείες στην περιοχή μας είναι η ΕΝΙ, η TOTAL, η Noble αλλά και σειρά άλλων, που αγόρασαν τα σεισμογραφικά δεδομένα που διαθέτει η νορβηγική PGS σε συνεργασία με τη Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, που έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πέραν των πιο πάνω εταιρειών, προφανές είναι το ενδιαφέρον των κινεζικών κολοσσών -στους οποίους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- οι οποίοι έχουν αγοράσει σεισμογραφικά δεδομένα, έχουν ενδιαφερθεί έντονα στο παρελθόν, ωστόσο το ενδιαφέρον τελικά δεν εκφράστηκε σε διεκδίκηση τεμαχίων για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και οι τουρκικές πιέσεις. Επίσης, ο κολοσσός BG, που έχει και το τερματικό υγροποίησης στο Ιτκούτ, προφανώς ενδιαφέρεται έντονα, αφενός γιατί έχει αναπτύξεις στην περιοχή και αφετέρου γιατί θέλει να διασφαλίσει ποσότητες για το τερματικό του.
Όπως ήδη γράψαμε, η γαλλική TOTAL εξέφρασε προφορικά την πρόθεσή της να ζητήσει διετή ανανέωση του τριετούς συμβολαίου της για το «11» που λήγει τον Φεβρουάριο 2016, με προθέσεις και υποχρεώσεις για γεωτρήσεις. Αιτία τα πρόσθετα δεδομένα που συνέλεξε αλλά και κυρίως οι νέες γεωλογικές ερμηνείες και ανασχεδιασμός των γεωλογικών χαρτών. To «11» όχι μόνο περιλαμβάνει μέρος της δομής του «Ζορ» αλλά και πανομοιότυπες και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες γεωλογικές διαμορφώσεις.
Δεν είναι προφανώς τυχαίες και κάποιες αλλαγές στελεχών του γαλλικού κολοσσού που επέμεναν στο να επιστρέψει η TOTAL πρόωρα στη Δημοκρατία το συμβόλαιο για το τεμάχιο «10» ως «γεωλογικά αδιάφορο», μετά και την ανακάλυψη του «Ζορ».
Το ελεύθερο πλέον «10» προφανώς θα είναι και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων για να αποκτήσουν δικαιώματα έρευνας, αφού με τα νέα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενο. Το ίδιο και άλλα τεμάχια, που εντάσσονται στην ίδια ευρύτερη γεωλογική διαμόρφωση και που έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δομές, με βάση τη νέα «μετάφραση» των γεωλογικών δεδομένων.
Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ζητήσει από τους εξιδεικευμένους συμβούλους του -την Beicyp Franlab- των οποίων το συμβόλαιο ανανέωσε πρόσφατα, όπως προβούν κι αυτοί σε επαναξιολόγηση του πιθανού δυναμικού της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε η κυβέρνηση να έχει όσο το δυνατόν πιο πλήρη και σωστή εικόνα για λήψη αποφάσεων. Η τελευταία τέτοια εκτίμηση είχε γίνει με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου