Το θέμα της ελληνικής «κατοχής» (!) σε 16 νησιά του Αιγαίου, επαναφέρει η Αγκυρα με διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον τουρκικό Τύπο.
Η τουρκική εφημερίδα Sözçü κατήγγειλε τις ελληνικές «παραβιάσεις» στα 16 «τουρκικά» νησιά που ο ίδιος, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ τα… «απελευθέρωσε» από τους Έλληνες και σήμερα οι Έλληνες τα κατέχουν παρανόμως.
ΟΛα αυτά ενώ ο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε: «Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με μια ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων».
Όμως καθίσταται ξεκάθαρο ότι μαζί με την κατάργηση των συνόρων οι Τούρκοι αμφισβητούν και ελληνικό έδαφος. Τα δεκαέξι νησιά δεν αναφέρονται καθόλου τυχαία, και μάλλιστα παμπολλες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα όπως θα δείτε εδώ, εδώ, και εδώ.
Τα δημοσιεύματα, οι απειλές και οι απαιτήσεις είναι «καρμπόν». Δεν αλλάζει ούτε «τελεία», και σήμερα για πρώτη φορά είχαμε επίσημη αμφισβήτηση από το τουρκικό κράτος.
Κάπως έτσι είχαν ξεκινήσει και τα Ίμια.
Γιατί γίνεται τώρα αυτό και γιατί ειδικά αυτά τα νησιά: Γιατί αυτά τα νησιά «κόβουν» το Αιγαίο «στα δύο» και από βορρά προς νότο και από δυτικά προς τα ανατολικά. Και απομονώνουν το κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην κατάληψη από την Τουρκία των χερσαίων εδαφών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Σε ότι αφορά τα νησιά νότια της Κρήτης φυσικά και πολύ θα τα ήθελαν: Βρίσκονται επάνω στα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ελέγχουν την δίοδο μεταξύ Κρήτης και Βορείου Αφρικής…κοιτάσματα που είναι σχεδόν επιβεβαιωμένα μετά και την ανακάλυψη του τεράστιου αιγυπτιακού γειτονικού κοιτάσματος.
Μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση των Ιμίων το 1996 ξεκίνησε ακριβώς με ένα τέτοιο άρθρο. Το ζήτημα είναι ότι εγείρεται ένα τέτοιο ζήτημα σε μια τέτοια χρονική στιγμή κατά την οποία, η Ελλάδα είναι σαφώς αδυνατισμένη στρατιωτικά με την επόμενη πενταετία να επιδεινώνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο αφού τίποτα δεν μπορεί να ενισχύσει άμεσα τις Ενοπλες Δυνάμεις, ακόμα και αν έπεφταν υπογραφές για αγορές όπλων ακόμα και σήμερα…
Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και άμεσες κινήσεις για θωράκιση των συνόρων. Χωρίς αυτα, το «νέο 1922″ είναι πολύ κοντά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου