«Για να παραμείνουν στη ζωή, οι Έλληνες παρέδωσαν την κυριαρχία τους και το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας τους».
Η Ελλάδα παρέδωσε και την τελευταία της κυριαρχία. Μετά από ένα δημοψήφισμα που ευρέως ερμηνεύθηκε ως απόρριψη της λιτότητας, η Ελλάδα συμφώνησε σε (αν και δεν είναι σε ισχύ) ακόμα αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις. Η νέα συμφωνία σηματοδοτεί την οριστική κατάληψη των ελληνικών δικαιωμάτων και θα πρέπει να φοβίζει κάθε έθνος σε ενδεχόμενη παρόμοια πορεία.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές, όπως η άρση των περιορισμών σχετικά με την ιδιοκτησία φαρμακείου, είναι σχετικά ανώδυνες. Αλλά άλλες, όπως η μεταρρύθμιση και η σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν πολιτικά. Η εμπιστοσύνη λείπει και από τις δύο πλευρές και πρέπει να αποκατασταθεί πριν αρχίσει η κάθε πλευρά να μπορεί να εμπιστεύεται την άλλη.
Όπως ο αείμνηστος Steve Jobs θα έλεγε: «Και κάτι ακόμα», οι πιστωτές εισήγαγαν τέσσερις κουκκίδες που αλλοιώνουν εντελώς το ύφος του εγγράφου. Οι πιστωτικοί θεσμοί έχουν ζητήσει την ιδιωτικοποίηση των «πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων», δημιουργώντας ουσιαστικά ένα περιουσιακό κυβερνητικό δάνειο. Αυτό λαμβάνει τη μορφή ενός ταμείου που στοχεύει να φθάσει τα € 50 δισεκατομμύρια και θα διοικείται από Έλληνες (οι Γερμανοί ήταν αντίθετοι σε αυτό αρχικά και ήθελαν να το διοικήσουν οι ίδιοι). Πιθανότατα θα συμπληρωθεί με τις ελληνικές λιχουδιές –ιδιαίτερα αναξιοπαθούντες κρατικές επιχειρήσεις. Με την ελληνική οικονομία στο χάος, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν πολύ κάτω από την αξία που θα είχαν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Παρά τις κατανοητές οι προθέσεις για τη μείωση του κινδύνου του δανεισμού περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα, οι πιστωτές πιθανόν θα πιέσουν τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να πωληθούν σε καυτές τιμές πώλησης.
Οι πιστωτές προχώρησαν ακόμη περισσότερο, όμως. Όλη η σχετική νομοθεσία θα περάσει μέσω αυτών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «συνεννοηθεί και να συμφωνήσει με τα θεσμικά όργανα σε όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς». Οι πιστωτές δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους Έλληνες και ως εκ τούτου εγκατέστησαν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα την τηλεομοιοτυπία της δημοκρατίας.
Ενώ η Μέρκελ λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ευσήμων που κατάφερε τους Έλληνες να συνθηκολογήσουν, αυτή δεν ήταν η αιτία που έγινε. Αντίθετα, ο Τσίπρας ωθήθηκε στο τραπέζι από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Με τον περιορισμό της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) των διαθέσιμων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) γονάτισε την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν και οι έλεγχοι κεφαλαίων παραμένουν στη θέση τους.
Για μια συμφωνία που πιθανόν πετυχαίνει και αποτυγχάνει ταυτόχρονα, οι Έλληνες χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία (κυριαρχία) και την εξουσία να νομοθετούν ελεύθερα (ένα από τα λίγα εναπομείναντα τμήματα της δημοκρατίας τους).
Οι πιστωτές κέρδισαν. Η συμφωνία καταφέρνει να αποτρέψει άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης να λάβουν παρόμοια πορεία. Καμία χώρα δεν θα θέλει να πάρει την ίδια πορεία με την Ελλάδα για το ίδιο αποτέλεσμα. Υπάρχει τώρα προηγούμενο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, την αρπαγή της νομοθετικής εξουσίας και τη χρήση του ELA ως πολιτικού όπλου. Οι επίδοξοι κακοί ηθοποιοί είναι απίθανο να περάσουν σκόπιμα αυτές τις γραμμές, φοβούμενοι μην τυχόν και πληρούν τα εργαλεία των πιστωτών της καταστροφής.
Για την Ελλάδα, η συμφωνία είναι ανάμεικτη. Οι πιστωτές εγκατέστησαν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να είναι σίγουροι ότι η συμφωνία θα γίνει δεκτή. Η ψηφοφορία στις εκλογές μπορεί να είναι υποχρεωτική, αλλά τώρα θα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική για τους Έλληνες. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περαστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχουν οφέλη μακροπρόθεσμα, αλλά θα είναι επώδυνες βραχυπρόθεσμα. Η απαλλαγή από τον περιορισμό του ELA θα μπορούσε να έρθει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Ελλάδα δεν έχει μια ανοικτή ή ακμάζουσα οικονομία εδώ και αρκετό καιρό και ως εκ τούτου, η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να βουτήξει χαμηλότερα από ότι οι πιστωτές ή οι Έλληνες ηγέτες πιστεύουν.
Ακόμη και αν οι Έλληνες μείνουν πιστοί στο οικονομικό τους πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι και πάλι ένα πρόβλημα. Η νέα συμφωνία, εξαρτάται από το πέρασμα ορισμένων νόμων από ορισμένες ημερομηνίες και αυστηρή τήρηση της συμφωνίας, θα διαρκέσει για τρία ακόμη χρόνια. Η ελάφρυνση του χρέους ολοκληρωτικά απορρίφθηκε στο έγγραφο, παρά την ευρεία συμφωνία ότι το ελληνικό φορτίο χρέους είναι σε ένα μη βιώσιμο επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το παραδέχτηκε σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε μετά την Ελληνική άρνηση του πρώτου πακέτου διάσωσης.
Για να μπορούν να επιπλεύσουν, οι Έλληνες παρέδωσαν την κυριαρχία τους και το τελευταίο ίχνος δημοκρατίας τους. Παρακολουθώντας το μακελειό της ελληνικής εξέγερσης, άλλα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά έθνη θα προσπαθήσουν πιθανόν να αποφύγουν μια παρόμοια έκβαση, διατηρώντας το ελληνικό ζήτημα απομονωμένο. Μετά την τολμηρή της στάση κατά της λιτότητας, η κυβέρνηση Τσίπρα συναίνεσε σε μια ηχηρή, αλλά ειρηνική, εξαγορά.
Samuel Rines, Chilton Capital Management
Samuel Rines, Chilton Capital Management
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου