Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση προτεραιότητας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης καθώς και της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμμετέχουν στη συζήτηση, η οποία ξεκίνησε στις 9:30 πμ τοπική ώρα Γαλλίας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς προεδρεύει της συζήτησης.
Αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού:
Είναι τιμή μου να μιλάω στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης. Βρίσκομαι εδώ λίγες μόνο μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Την ισχυρή εντολή για ενίσχυση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης, χωρίς την αέαναη λιτότητα που εγλωβίζει την κοινωνία στον υφεσιακό κύκλο.
Η επιλογή του ελληνικού λαού δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης .
Οι ευθύνες όμως για όσα συνέβησαν στα πέντε χρόνια μνημονίου δεν βαραίνουν τη δική μας κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει κάνει εξαντλητικές προσπάθειες τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε πολλές άλλες χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας, όχι όμως τόσο σκληρά και σε τόση μεγάλη διάρκεια. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο και το πείραμα έχει αποτύχει.
Κανείς δεν αρνείται μια συμφωνία με μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν και όχι στους κοινωνικά αδύναμους. Η πρότασή μας περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με το κατά το δυνατό λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις και περιλαμβάνει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόβλημα. Η πρότασή μας περιλαμβάνει το αίτημα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Καταθέσαμε την προτασή μας στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και σε δύο μέρες οι προτάσεις μας θα κατατεθούν απολύτως συγκεκριμενοποιημένες.
Τα δάνεια πήγαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι στον ελληνικό λαό. Από τον Αυγουστο του 2014 έχουμε να πάρουμε λεφτά.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το 10% των Ελλήνων έχει το 56% του εθνικού πλούτου. Και αυτοί δεν συνέβαλαν για να βγει η χώρα από την κρίση. Καμιά από τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής (πολιτικό κατεστημένο - ολιγάρχες - τράπεζες). Καμία μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής
phgh:papatzhdes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου