Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η Βουλγαρία δεν είναι Φίλη Χώρα



ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές με μήνυμα του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον πρόεδρο του Συμβουλίου, ότι δεν θα στηρίξει το επείγον δάνειο για την Ελλάδα. Αυτό επιβεβαίωσαν πηγές από την βουλγαρική κυβέρνηση. Η θέση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ είναι άκρως αντίθετη με τη θέση της Κομισιόν που θέλει από τη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες εκτός της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας  με χορήγηση επείγοντος δανείου που χρειάζεται η χώρα μέχρι να διατεθούν οι πόροι του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Στις Βρυξέλλες, το νούμερο ένα θέμα  ως προς τη βοήθεια στην Ελλάδα ήταν η αρνητική θέση, του Μπορίσοφ . Στην προηγούμενη σύνοδο του Συμβουλίου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει άλλους συμβιβασμούς για την Ελλάδα και παρέθεσε ως παράδειγμα την φτώχεια στη Δυτική Βουλγαρία η οποία θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα των κρατών – μελών.
Η Βουλγαρία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αντιρρήσεις όσον αφορά το δάνειο γέφυρα. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να αναλαμβάνει υποχρεώσεις λόγω των Ελλήνων. Στη θέση αυτή προσχώρησε και η Τσεχία.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να πλήξει την Ελλάδα χρησιμοποίησε και Βούλγαρους αναλυτές όπως ο πολιτικός επιστήμονας και στέλεχος της Gallup,  Ντιμίταρ Γκάνεφ, που ισχυρίζεται σε συνέντευξη του ότι, είδαμε πως η ελληνική κυβέρνηση παίζει καλά σε ένα «πολιτικό εμπόριο» όπως ήταν η συμφωνία. Ο Τσίπρας από εδώ και στο εξής θα χρειαστεί να κυβερνήσει το κράτος και μάλιστα με επιβεβλημένες από τους Ευρωπαίους πιστωτές δρακόντειες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο στους έξι μήνες διαπραγματεύσεων. Στις αρχές του έτους αναμενόταν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 0,5%, ενώ σήμερα ύφεση 3%. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα κοστίσουν επίσης μέρος της κοινωνικής στήριξης του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, ακόμη και να γίνει αυτό, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή στην σημερινή εκλογική κατάταξη των κομμάτων στην Ελλάδα.
Παρακολουθώντας στο pentapostagma.gr όλες αυτές τις ημέρες τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μας δόθηκε μεταξύ των άλλων μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναγνωρίσουμε εχθρούς και φίλους, καιροσκόπους και τυχοδιώκτες. Στην τελευταία κατηγορία θα βάζαμε και την Βουλγαρική κυβέρνηση. Δηλαδή οι Βούλγαροι δεν ζουν με δανεικά ; άραγε ποιος τους βοήθησε να ενταχθούν στην ΕΕ ; H Ελλάδα τους στήριξε στην προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλανε. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες οι οποίες είχαν υποστηρίξει ένθερμα και με ουσιαστικό τρόπο την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η χώρα μας υποστηρίζει επίσης, το αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη της στον Χώρο Σένγκεν. Μήπως όμως και όλη η οικονομία της δεν στηρίχθηκε και σε Ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία ; Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) οι ξένες άμεσες επενδύσεις ΞΑΕ ενδεικτικά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 ανήλθαν σε 40,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,1% του ΑΕΠ. Οι μεγαλύτερες ΞΑΕ το διάστημα αυτό προήλθαν από την Ελλάδα και ανήλθαν σε 9,4 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι επενδύσεις από το Λουξεμβούργο, ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ρωσικές επενδύσεις ύφους 6,7 εκατ. ευρώ και στην τέταρτη θέση οι επενδύσεις από την Αυστρία οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 6,1 εκατ. ευρώ. Για να μην αρχίσουμε να απαριθμούμε  και ονόματα επενδύσεων όπως των ελληνικών ομίλων Φουρλής και Danaos. Οι δύο όμιλοι επένδυσαν 70 και 50 εκατ. ευρώ αντιστοίχως στο πλαίσιο ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ που προβλέπει την ανάπτυξη στον περιφερειακό Σόφιας (δίπλα στο μοναδικό κατάστημα ΙΚΕΑ Βουλγαρίας) εμπορικού κέντρου, οικιστικού συγκροτήματος και business project και θα ολοκληρωθεί το 2019. Το εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 φιλοδοξώντας να καταστεί ο μεγαλύτερος προορισμός λιανικής πώλησης και ψυχαγωγίας στη Βουλγαρία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τους Βούλγαρους μετανάστες στην Ελλάδα που σήμερα υπολογίζονται στις 300.000 περίπου, ενώ ακόμα και τώρα αποτελούν μαζί με την Ιταλία τους προτιμώμενους προορισμούς εγκατάστασης σε ποσοστό περίπου 34%. Για να μη μιλήσουμε για το τραπεζικό σύστημα και τόσα άλλα. Μετά από όλα αυτά η Βουλγαρία αναίσχυντα ζητά την μη στήριξη της Ελλάδας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανασκευάσει την όλη στάση της προς την Βουλγαρία, η οποία απέδειξε ότι δεν είναι μια φίλη χώρα. Θα πρέπει να ζητηθούν άμεσα εξηγήσεις και να διαμορφωθεί ανάλογη εθνική στάση απέναντι της.





phgh:triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου