Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Εθνικός Συναγερμός – Ο ΕΧΘΡΟΣ Τούρκος επιχειρεί να κατακτήσει Όλη την Κύπρο


Ο ΕΧΘΡΟΣ Τούρκος επιχειρεί να κατακτήσει την Κύπρο
Tουρκικές θέσεις στοχεύουν σε ισχυρό συνιστών κράτος με χαλαρή σχέση με την κεντρική κυβέρνηση
Στόχος η «αυστηρή διζωνικότητα»
Στη λογική της «αυστηρής διζωνικότητας» κινούνται οι τουρκικές θέσεις στις εν εξελίξει συζητήσεις στο επίπεδο των δύο διαπραγματευτικών ομάδων.
Τούτο πρακτικά διαπερνά τις συζητήσεις σε όλα τα κεφάλαια, όπως Διακυβέρνηση, Εδαφικό, Περιουσιακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, με βάση τα όσα παρουσιάζονται από τουρκικής πλευράς οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι σημαντικές, παρά το γεγονός ότι το κλίμα είναι προδήλως καλύτερο και η διάθεση για συζητήσεις, σαφώς αλλαγμένη.
Είναι ωστόσο προφανές από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται από τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ότι η βασική επιδίωξη είναι οι ισχυρές εξουσίες που θα έχουν τα συνιστώντα κρατίδια και η χαλαρή σχέση με το κεντρικό κράτος.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει τα συνιστώντα κρατίδια να ασκούν κυριαρχία και εξουσίες εντός των «συνόρων» τους. Είναι σαφές από την εικόνα που υπάρχει ότι παρουσιάζονται με πιο προχωρημένες θέσεις από το Σχέδιο Ανάν, προβάλλοντας πολλές φορές τον ισχυρισμό ότι τα δεδομένα από τότε έχουν διαφοροποιηθεί (κυρίως αυτό αφορά τα κριτήρια για το Εδαφικό). Αλλά και εκεί που αποδέχονται τη συμμετοχή στη βάση της πληθυσμιακής αναλογίας, έστω και εάν εξασφαλίζουν προίκα από την ελληνική πλευρά για μεγαλύτερο ποσοστό, προβάλλουν άλλα αιτήματα.
Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε ένα ομοσπονδιακό θεσμό θα είναι 60-40 (ούτε καν 70-30 δεν δέχονται), σε ό,τι αφορά όμως τη λήψη αποφάσεων επιμένουν στο 50-50. Αυτό ισχύει στις περισσότερες από τις δομές που συζητούνται στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του κεφαλαίου για τη Διακυβέρνηση. Οι λογικές αυτές παραπέμπουν σε μια μορφή συνομοσπονδίας, όπου στα συνιστώντα κρατίδια θα υπάρχει απόλυτη κυριαρχία ως προς την άσκηση των εξουσιών, αλλά είναι σαφές ότι παράλληλα επιδιώκουν και έλεγχο στην επικράτεια.
Γίνεται αντιληπτό ότι τούτο αφορά τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, αυτό είναι εμφανές κατά την κατάθεση απόψεων και συζήτηση θέσεων. Η εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις είναι ότι στηρίζοται σε δύο βασικούς άξονες. Στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, που αποτελούν το υλικό για συζητήσεις ώστε να διαπιστωθούν διαφωνίες και συμφωνίες (συγκλίσεις και αποκλίσεις). Για την τουρκική πλευρά στο βάθος των συζητήσεων βρίσκεται το Σχέδιο Ανάν, το οποίο «συμβουλεύονται» όταν κάνουν ασκήσεις επί χάρτου στα πλαίσια των προετοιμασιών τους.
Αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ενώπιον των Αναστασιάδη και Ακιντζί θα παρουσιασθεί το έγγραφο που έχουν ετοιμάσει οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Μέχρι στιγμής, τα όσα σημειώνουν με μαύρο, που εκφράζουν τις συγκλίσεις, παραμένει μικρό μέρος των κειμένων με τις θέσεις.
Ευρωπαϊκές επαφές για εμπλοκή
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έλθει ως γνωστό στην Κύπρο από τις 15–18 Ιουλίου με βασικό στόχο να εγκαινιάσει την εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό. Όπως έχει ανακοινωθεί από τα κατεχόμενα, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο Δευτέρα ο Μουσταφά Ακιντζί (αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη).
Την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη, θα πραγματοποιήσει επαφές στην έδρα της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής έγινε γνωστό ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Στην ατζέντα θα βρίσκεται το θέμα της εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό, με το οποίο ο κ. Ακιντζί συμφωνεί. Κώστας Βενιζέλος («ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»)


phgh: http://hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου