Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ξένα στρατεύματα και όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία – Ο τσάτσος Ποροσένκο παίζει τα ρέστα του


nato_soldier_map_ukraine_russia
Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ… ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ!
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισφράγισε τροποποιήσεις του νόμου που επιτρέπουν σε ξένα στρατεύματα να βρίσκονται στην Ουκρανία, ως μέρος μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Η νομοθεσία, επίσης, ενδέχεται να επιτρέψει την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα.
Με έγκριση από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας (Ράντα) νωρίτερα αυτό το μήνα και υπογραφή του Πέτρο Ποροσένκο, οι τροποποιήσεις δημιουργούν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ξένων στρατευμάτων στη χώρα. Το Κίεβο ελπίζει ότι αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις εμπόλεμες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Ο Ποροσένκο είχε πει νωρίτερα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να στραφεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το αίτημα για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να επικρατήσει η ειρήνη στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο νόμος απαγορεύει τις στρατιωτικές μονάδες από χώρες «που εμπλέκονται σε στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας», να συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αναπτύξεις.
Μέρος του νόμου θεσπίζει επίσης διατάξεις για την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και άλλα είδη όπλων μαζικής καταστροφής, με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα παρακολουθεί τη διαμονή τους στο έδαφός της.
Κάθε είσοδος ξένων στρατευμάτων ή ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού, πρέπει πρώτα να υποβληθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το Κίεβο βλέπει την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων, ως μέσα από τα οποία θα αντιμετωπίσει την επιθετικότητα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, παρά την σκληρή αντι-ρωσική ρητορική, μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμο να εγκρίνει νομικά δεσμευτικά χαρτιά δηλώνοντας τη Ρωσία ως «επιτιθέμενη».
Η Ρωσία πιστεύει ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων θα είναι σχετική μόνο μετά την εφαρμογή όλων των σημείων της συμφωνίας Μινσκ ΙΙ που υπεγράφη τον Φεβρουάριο και μόνο αν και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης – Κίεβο και οι δημοκρατίες των ανταρτών – συμφωνούν με το μέτρο.
Ωστόσο, τόσο οι αντάρτες όσο και η κυβέρνηση της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται για εκτροχιασμό των συμφωνιών του Μινσκ μέσω παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και αδυναμία παρακολούθησης του οδικού χάρτη.
Η Μόσχα πρότεινε, επίσης, ο ΟΑΣΕ – ως ο κύριος φορέας ασφάλειας που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης –να πάρει προτεραιότητα στην υπόθεση, αν η εν λόγω αποστολή αναπτυχθεί. Η Ουκρανία επιμένει ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθούν των πιθανών ειρηνευτικών αποστολών .

phgh: http://hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου