Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomerg…
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μπορεί τελικά να είναι ευάλωτη. Το «φάντασμα” της αφερεγγυότητας στην Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην κληρονομιά της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel την οποίας η πολιτική μακροζωία βασίζεται στη διπλωματία της για την καταπολέμηση της κρίσης, αναφέρει το πρακτορείο.
Από την απειλή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η αξιοπιστία της Merkel ως η πιο ισχυρή ηγέτης της ηπείρου και η φιλοσοφία της για μία πιο ενωμένη και ανταγωνιστική Ευρώπη κινδυνεύει να «ξηλωθεί”.
Και μπορεί να είναι απλώς η Ελλάδα, μία οικονομία που αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα της γερμανικής, που θα μπορούσε να καταφέρει το πιο οδυνηρό πλήγμα.
«Αυτό όντως μοιάζει λίγο ως ένα σημείο καμπής” αναφέρει σε συνέντευξή της η Ulrike Guerot, ιδρυτής του European Democracy Lab στο European School of Governance στο Βερολίνο. «Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει, τότε κάνει το πρώτο βήμα προς το τέλος. Αυτό είναι που θέλει να σταματήσει”.
Καθώς το ελληνικό «έπος” οδεύει προς μία λύση, τα ποσοστά αποδοχής της έχουν υποχωρήσει εν μέσω διαφωνιών με τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, σημειώνει το Bloomberg. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα τάσσεται υπέρ της σκληρότερης γραμμής Schaeuble προς την ελληνική κυβέρνηση και η στέρεη υποστήριξη που ήταν ένα στήριγμα της παραμονής της στην εξουσία, διολισθαίνει.
Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, σχολιάζει το πρακτορείο, καθώς η Merkel σκέφτεται να είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία.
Η Merkel «έχει ένα πολύ επιδέξιο ταλέντο να μην εμφανίζεται ως αυτή η οποία θα κατηγορηθεί για πράγματα” είπε σε συνέντευξη του ο John Kornblum, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία από το 1997 έως το 2001.
Για μία πολιτικό που συχνά βρίσκεται στην κορυφή της γερμανικής κατάταξης δημοφιλίας, μία πτώση στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση – πίσω από τον Schaeuble, είναι δυσοίωνη, καθώς η προοπτική της ελληνικής εξόδου από το ευρώ διαφαίνεται. Έχει ήδη ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο συνομιλώντας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμφωνώντας σε συνομιλίες αφού αρχικά είχε προσπαθήσει να τον κρατήσει σε απόσταση.
«Οποιαδήποτε αποτυχία θα θεωρηθεί ως προσωπική αποτυχία” υποστηρίζει ο Andrea Montanino, πρώην εκπρόσωπος της Ιταλίας στο ΔΝΤ.
Ενώ η ρητορική λιτότητάς της λειτούργησε καλά σε ένα εσωτερικό κοινό που είχε κουραστεί να σώζει μέλη της ευρωζώνης που αγωνίζονται, τώρα μπορεί να έρθει να τη στοιχειώσει. Οι θυσίες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα έχουν αποτύχει να «αναστήσουν” την οικονομική τύχη της χώρας.
«Η γλώσσα της Merkel δεν ήταν πολύ χρήσιμη” λέει ο Mark Weisbrot από το Center for Economic and Policy Research στην Ουάσιγκτον.
Η προσπάθειά της να πείσει τον Τσίπρα να ορίσει ένα σχέδιο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της Ελλάδας «βρήκε τοίχο” τη ΔΕΥΤΕΡΑ, καθώς ο Έλληνας ηγέτης κατηγόρησε τους θεσμούς ότι απαιτούν περισσότερες περικοπές συντάξεων.
phgh: http://hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου